自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

父母應該有智慧地引導小朋友使用電子產品, 懂得控制自己, 因為影響可以好深遠

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

月亮免 發表於 18-8-21 10:18
我見既係父母唔想子女煩自己, 想自己清靜

係某d場合想小朋友靜,唔想去滋擾到別人,甘你都唔鍾意?

日本の平安を祈ります

翡翠宮

回覆樓主

做咩都要識得自我控制架啦
不用杜絕電子玩具吧
除非父母都唔好用囉,一番屋企即刻收埋 ,只作通訊

大宅

回覆樓主:

好難唔比既,時代變遷,去上寫程式課程,朋輩社交都要用,我都參與線上遊戲親子下,但係大前提係做好自己既野先

子爵府

回覆樓主:

純粹唔比玩係冇用嘅
長期冇得玩
突然間接觸到可能仲更加上癮
應該係有限制有節制咁玩
讓佢逐步學習 計劃自己時間
當然有啲父母讓子女冇限制咁玩電子產品
確實係 好有問題

翡翠宮

回覆樓主:

有d父母以為自己可以控制到。
有d父母完全冇諗,只想佢地收聲。
有d父母認為新世代,佢地點都要接觸電子產品,阻得到幾多,所以比佢玩,總括嚟講,係多余。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

vickymok717 發表於 18-8-20 23:52
我哋細個,大人食飯,小朋友可以玩咩?東南西北,橡筋繩一樣可以玩得一餐
...

你都識講, 幾廿年前...........
大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

王國教室勳章

秋天與楓葉 發表於 18-8-20 23:57
睇youtube學英文嘛
我唔比個女睇電話/ipad,比親戚話我唔比個女學野喎
我都費時應佢,我點教女幾時到佢理

Hahahahaha
係啊,好多人都話學英文
仲話睇YouTube 學英文學到native 程度

我就俾朋友話我害死仔女,唔俾YouTube 佢地學中英數我都廢事應佢,由佢不停講YouTube 學得幾叻

珍珠宮

王國教室勳章

月亮免 發表於 18-8-21 10:21
父母應該有智慧地引導小朋友使用電子產品, 懂得控制自己, 因為影響可以好深遠 ...

之前識個媽媽個女有情緒問題,k1返學喊到k3,同學做乜佢都唔做,小小不快就會打人,大人小朋友照打。
佢媽媽好怕佢,所以個小朋友長期拎住佢媽部iphone 玩,上年開始近視散光,醫生叫佢每日最多睇電視電話15分鐘,但佢媽話佢無電話玩會殺人,特別响街,所以電話至calm 到佢
惡性循環

象牙宮

回覆樓主:

我親戚話得一個女,個女會悶,個女細唔會有癮,大人篤細既無得玩會好嘈會發癲 我仔小4先有打出打入手機,中一先用智能手機

水晶宮

回覆樓主

我自己覺得,幼稚園,仲可以係家長控制小朋友嘅階段,就要同小朋友約法三章,幾時比,比幾耐,比d乜,主導權要喺家長度!
唔同意完全禁,人是好奇的動物,大人見到新鮮野,都想試下,何況是小朋友?!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

areyouangry 發表於 18-8-21 00:05
科技發達,不可能完全禁絕電子產品。我自己會俾小朋友玩,仲download埋啲啱佢玩嘅apps俾佢,但就好嚴格控制 ...

認同,理性又中肯

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 18-8-21 11:29
Hahahahaha
係啊,好多人都話學英文
仲話睇YouTube 學英文學到native 程度:wahah ...

係呀~之前有個睇youtube學英文帖都係咁講
我唔係唔信,不過比電子產品幼兒學習係好短視
藍光傷眼同影響專注力講咗好多年,班家長都覺得學英文緊要過對眼同專注力
學英文咁多方法但偏偏依賴電子產品,其實說穿了就係家長教小朋友依賴電子產品

最有趣有d人覺得小朋友早d識用apps就叻d,講埋d細個唔用就跟唔上嘅歪理
呢個年代人人都係咁用,唔用嗰個就有問題、係怪獸家長
咁我寧願做怪獸家長

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

kmbb519 發表於 18-8-21 11:21
你都識講, 幾廿年前...........
咁宜家都可以帶書,玩具但唔一定要iPad嘅
每日望住佢哋就充滿力量啦!

珍珠宮

月亮免 發表於 18-8-20 23:10
我講緊電子產品,其實害緊自己子女

奶咀作用

伯爵府

回覆樓主:

其實玩手機一定係打機㗎咩?我朋友個仔睇youtube自學法文,仲同外國老師溝通到,暑假仲去加拿大交流。上youtube學語言都叫短視?我覺得佢個仔好叻喎,無一個同學自學到法文。
自己仔女學唔到唔代表人地仔女唔得囉,呢啲係天資問題。又話對眼睛唔好,但朋友個小朋友完全無需要戴眼鏡喎。

上網係學到好多書本教唔到嘅野㗎,有節制就得啦。點解要將手機睇作係打機?
簡單啲,睇下九巴app幾時有巴士都算有用卦,睇下天文台地區天氣都唔得咩?

珍珠宮

rose-mag 發表於 18-8-20 23:29
當大個d上堂要用電腦,個個同學有smartphone, 家長唔俾仔女用,又係咪一件好事?主要係唔好太細個就掉部ipa ...

agree
電子產品係大勢所趨,無論學習和生活上都係必需品。
矯枉過正不是好事,只要有限度、有節制地使用,我覺得OK 喎。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

水晶宮

kmbb519 發表於 18-8-20 23:29
我都打算唔比小朋友玩手機,但我又諗,例如出街食飯咁,佢唔玩手機佢坐係度可以做d咩⋯⋯ 就算我地大人 都 ...

我自己方法係,出街食飯比本書佢睇、比紙佢畫畫、買本貼紙書比佢貼、比d細lego佢砌;坐車叫佢聽廣播下站係乜、睇街景、睇下月台個站名咩顏色(東鐵線)......
無錯,大人坐車等食飯都悶,但如果怕小朋友悶而比機佢打,其實係大人想方便自己,因為唔駛花時間處理因為悶而攪攪震嘅小朋友!

伯爵府

回覆樓主:

我自己就無俾,我2個小朋友,如果俾嘅俾得邊個?我自己就算係小朋友面前禁電話,最多5分鐘,除左覆whatsapp。我認為電子產品唔使咁急俾。我係學校有需要用就自然俾佢用,最少幼稚園階段我一定唔會俾

水晶宮

Ashleycorina 發表於 18-8-21 11:29
Hahahahaha
係啊,好多人都話學英文
仲話睇YouTube 學英文學到native 程度:wahah ...

睇長遠嘅,細細個就用咁刺激感觀嘅工具學習,到上小學會點?我覺得壞處比好處多!

首頁
23456...7

尾頁

跳至