自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

rose-mag 發表於 18-8-20 23:29
當大個d上堂要用電腦,個個同學有smartphone, 家長唔俾仔女用,又係咪一件好事?主要係唔好太細個就掉部ipa ...
我屋企之前只有ipad, notebook, 唔放出來就可以減少子女接觸.
但發現一上到小學, 如果冇desktop, d 細路接觸得少, 係學校用電腦時會跟唔上. 所以都係放返部desktop係到.

個人認為適可而止. 大人都係. 做到適可而止的大人, 佢地小朋友都多數控制到

珍珠宮

kmbb519 發表於 18-8-20 23:29
我都打算唔比小朋友玩手機,但我又諗,例如出街食飯咁,佢唔玩手機佢坐係度可以做d咩⋯⋯ 就算我地大人 都 ...

我睇兒童樂園,老夫子

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

starrymama 發表於 18-8-20 21:21
我屋企之前只有ipad, notebook, 唔放出來就可以減少子女接觸.
但發現一上到小學, 如果冇desktop ...

我一直都唔俾仔女接觸手機,我部手機佢地知道唔玩得,除非我批准佢地玩,而我部手機只有兩個games,亦係專登DL俾佢地都可以玩,老公以前用傳統手機,最近至換智能手機,但我呢邊突然話全部學校小三學生要用電腦考公開評核試,學校即刻要籌款買電腦,教學生用電腦,唔係根本考唔到試,最後我同老公都要教仔女點用電腦(我地唔教學校都教),上中學更加係學校借一人一部iPad上堂用,你話點可以唔俾佢地接觸?慶幸係小學學校已經教佢地點樣網上安全,而中學嘅iPad全部都係program過,鎖晒唔切合教學內容,學生都可以玩到特定遊戲,主要係有規有距,我覺得唔可以完全迴避唔俾仔女接觸,但要教佢地點樣控制,要定規則,而我地一家食飯時係唔可以玩手機或iPad,除咗影相之外。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

秋天與楓葉 發表於 18-8-21 12:20
係呀~之前有個睇youtube學英文帖都係咁講
我唔係唔信,不過比電子產品幼兒學習係好短視
藍光傷眼同影響專 ...

重點:說穿了就是家長依賴電子產品教小朋友
學英文嘅方法,在圖書館借一d有光碟嘅書,一路播(只聽聲),一路陪小朋友睇書,一定唔會錯口音,但,關鍵是家長一要花好多時間陪伴!

珍珠宮

媽咪面 發表於 18-8-21 12:28
其實玩手機一定係打機㗎咩?我朋友個仔睇youtube自學法文,仲同外國老師溝通到,暑假仲去加拿大交流。上you ...

我個回覆講緊幼兒階段比電子奶咀
自學法文去外國交流相信唔會係幼兒階段

男爵府

回覆樓主

電子奶咀嘛!小朋友有電子奶咀質住,家長先可以做自己野。

侯爵府

rose-mag 發表於 18-8-20 23:29
當大個d上堂要用電腦,個個同學有smartphone, 家長唔俾仔女用,又係咪一件好事?主要係唔好太細個就掉部ipa ...

同意.... 我個人覺得電子產品係潮流, 用得恰當係好好嘅學習用具, 唔可以完全唔俾小朋友接觸, 但係要教佢哋適可而止, 當然父母要身教, 自己唔好機不離手啦.......

珍珠宮

cyyiu 發表於 18-8-21 13:35
學英文嘅方法,在圖書館借一d有光碟嘅書,一路播(只聽 ...

好方法
不過我睇完bk先知好多人驚圖書館d書污糟同有菌

水晶宮

秋天與楓葉 發表於 18-8-21 14:34
好方法
不過我睇完bk先知好多人驚圖書館d書污糟同有菌

有d好殘好污穢的我都唔借,揀d新淨,反正圖書館咁多書

侯爵府

回覆樓主:

出街未試過用手機湊細路仔,食飯嘅時候好多活動㗎喎,我哋會傾計,填顏色,放啲嘢係手度估左的手定右手,砌積木,睇圖書,玩小明, 估動物...當然我就攝時間食嘢,一對二嘅時候簡直個頭左右轉應酬佢哋冇時間食

琥珀宮

0526 發表於 18-8-20 23:41
我當年都好似你咁, 點都唔比仔女玩。 到高小時, 學校所有project都要上網搵料, 之後就上癮啦!
...

用電腦上網,總之唔好比手機

琥珀宮

Shellyxlk 發表於 18-8-21 15:46
出街未試過用手機湊細路仔,食飯嘅時候好多活動㗎喎,我哋會傾計,填顏色,放啲嘢係手度估左的手定右手,砌 ...

食飯都唔會有咩活動,食飯就食飯

男爵府

回覆樓主:

中學前可以強行控制,
到中學時就會明。

男爵府

係囉, 食飯咪食飯囉, 但點解仲要玩住 I pad 食?

公爵府

cyyiu 發表於 18-8-21 13:35
學英文嘅方法,在圖書館借一d有光碟嘅書,一路播(只聽 ...

咁用圖書咪一樣說穿了,家長依賴書本教小朋友。
睇書一樣會近視。
如果講到用電子產品教就係有問題,咁點解用書教就無問題?
咁叻教嘅話,就連書都唔應該有,直接用口教授。
同一個版面,用電子書,同用圖書根本無分別,只是手感質感不同。

侯爵府

mandy952 發表於 18-8-21 15:50
食飯都唔會有咩活動,食飯就食飯

多數兒童餐或者啱佢哋食嘅嘢會叫先,所以佢哋食得快過大人,咁大人未食完飯未傾完計我又唔會比佢哋落地嘅,唔通要佢地呆等?唔係講緊又食又玩, 係佢哋已經食完野嘅時間

琥珀宮

Shellyxlk 發表於 18-8-21 15:56
多數兒童餐或者啱佢哋食嘅嘢會叫先,所以佢哋食得快過大人,咁大人未食完飯未傾完計我又唔會比佢哋落地嘅 ...

坐係度等大人食完有咩問題?同枱食飯就係要咁,最多都只可以攞本書出黎睇。我真係叫佢坐係度架,由細到大都係咁,慣左就冇問題啦,我地細時未又係咁。

男爵府

mandy952 發表於 18-8-21 16:05
坐係度等大人食完有咩問題?同枱食飯就係要咁,最多都只可以攞本書出黎睇。我真係叫佢坐係度架,由細到大都 ...

家下 d 小朋友已不知什麼叫做耐性和等待, 等一下也不能, 少一點剌激也不能

子爵府

電子產品點解會上引?如果唔教,任何野都會上引,當然如果你認為永不要小朋友用,就算返學要你都要求學校唔好俾用,咁你可以唔俾但你最終又俾咁你未同小朋友講大話。你是否應點教個小朋友用多於逃避?點教幾時教只有父母才可知道。同毒品不同因為你永遠都不會食。問自己有無用?身教先你要永不用,你做到嗎?

侯爵府

回覆樓主

原來我親戚13歲個囡出嚟食飯食完自己野就攞本書出嚟睇,成餐飯又唔同人講嘢,佢阿媽係訓練緊佢耐性?!

首頁

尾頁

跳至