自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

kmbb519 發表於 18-8-20 23:29
我都打算唔比小朋友玩手機,但我又諗,例如出街食飯咁,佢唔玩手機佢坐係度可以做d咩⋯⋯ 就算我地大人 都 ...

我仔係屋企一日會玩一個鐘ipad, 平時去街食飯佢自己會帶書睇

複式洋房

回覆樓主:

我仔返學係要用ipad做野. 講真無可能唔比佢接觸. 同小朋友set好rule就可以啦. 你可以比小朋友玩但係唔係放任由佢想幾時玩就玩. 講真小朋友控制唔到屬於屋企人責任喎

當然你自己都要做好身教. 我同老公食飯唔會掂電話, 係小朋友面前最多check一check msg就收返埋. 平時用ipad時間會同佢一樣, 夠鐘就收. 食飯坐車果啲我哋係同佢傾計唔係玩電話/ipad

大宅

回覆樓主:

禁唔到架喎,細個禁得咁勁,反而大個到小學中學一定要接觸電子產品時有得玩玩到仲沉迷,我細個父母俾我打機,但人就係咁,越有越唔珍惜,所以我打到唔想打 ,沉迷唔到
同埋科技發達呢,而家話見工都要拍片interview, 到呢代啲bb 大個,都唔知啲科技進展到咩地步了,所以又唔洗咁極端禁止曬電子產品要玩啲八十年代的玩意,時代進步好難叫人返轉頭望,而家啲大人冇左個手機一日都唔掂,好像與世隔絕咁啦,所以我覺得正確引導啲小孩點用電子產品,同埋監管睇啲乜仲好

水晶宮

小華子 發表於 18-8-21 15:55

咁用圖書咪一樣說穿了,家長依賴書本教小朋友。

咁恕我膚淺,第一次聽依賴書教小朋友是有問題的 !

伯爵府

我女女中一先擁有自己的電話,其實到中學都冇得唔比,佢地要用whatsapp、 查字典、上網查資料,有手機在身確實方便好多,連老師都鼓勵同學間建立群組。我就堅持唔準玩遊戲,更唔比買,佢地多數用來睇外國youtube, 聽歌學英文都係得着,沉迷實有,所以我嘅角色係不斷提醒佢地,話比佢地知沉迷帶來後果。呢兩星期又開始睇fiction, 電話、書交替睇較單一好,開學就要重回正軌,專心讀書了。

伯爵府

areyouangry 發表於 18-8-21 00:05
科技發達,不可能完全禁絕電子產品。我自己會俾小朋友玩,仲download埋啲啱佢玩嘅apps俾佢,但就好嚴格控制 ...

小朋友幾多歲先?

男爵府

cyyiu 發表於 18-8-21 16:48
咁恕我膚淺,第一次聽依賴書教小朋友是有問題的 !

我都係第一次聽, 我都膚淺

男爵府

回覆樓主

小朋友幾多歲?

琥珀宮

Shellyxlk 發表於 18-8-21 16:33
原來我親戚13歲個囡出嚟食飯食完自己野就攞本書出嚟睇,成餐飯又唔同人講嘢,佢阿媽係訓練緊佢耐性?!
...

其實書都唔應該睇,因為出街食飯,帶最基本野就算,平時係屋企打機,出街就睇書,多餘

琥珀宮

月亮免 發表於 18-8-21 16:21
家下 d 小朋友已不知什麼叫做耐性和等待, 等一下也不能, 少一點剌激也不能
...

就係呢個意思囉

男爵府

媽咪面 發表於 18-8-21 12:28
其實玩手機一定係打機㗎咩?我朋友個仔睇youtube自學法文,仲同外國老師溝通到,暑假仲去加拿大交流。上you ...

我有個朋友個仔又係上網自學,去到日本溝通完全無問題,我地都覺得佢好勁,所以都要睇下個小朋友上網係仲乜,唔係個果都打機

男爵府

回覆樓主

Not a fan of 禁

禁不如疏導和學控制

男爵府

mandy952 發表於 18-8-21 15:50
食飯都唔會有咩活動,食飯就食飯

成人霸權

子爵府

回覆樓主

其實唔比玩,真係怪獸。
我小朋友學校由K1已用iPad, year 5開始用MacBook, 我小朋友冇咩上癮,平時睇書都多,兩者學到嘅野大過於淨係睇書。

珍珠宮

小華子 發表於 18-8-21 15:55

咁用圖書咪一樣說穿了,家長依賴書本教小朋友。

咁學校老師最有問題啦~幾乎堂堂都教書~
以你邏輯.....應該係全世界教育都好有問題~

大宅

回覆樓主:

講緊玩電話咋嘛
父母從旁指導,我覺得小朋友間中玩吓又唔係好大件事啫。咁當然,玩到機不離手就唔好啦

男爵府

lover_cat 發表於 18-8-21 08:53
我無比,但有朋友介紹學中文apps, 話個女靠佢學到好多字,佢女3歲, 話佢可以收放自如話唔玩就唔玩。仲話只 ...

反而想知個中文app 名

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主

好難禁!你唔供應,佢d同學仔有都可以一齊玩. 就好似大人明知會肥又冇益,但有人都好鍾意買零食咁.
希望控制下自己,唔好沉迷

男爵府

chillimom 發表於 18-8-21 20:50
成人霸權

係囉。
食完飯呀,你坐係度囉。
玩咩呀,睇咩書呀。

但係呢,大人又可以傾計喎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

tumpling 發表於 18-8-20 23:22
明知食煙對健康唔好, 點解仲要食?
明知十賭九騙, 點解仲要賭?

比小朋友食煙,教小朋友賭?

首頁

尾頁

跳至