自小遭體罰青年狂斬父親 官:家暴摧毀子女前途和幸福

SabrinaR
|
「我憎咗阿爸好耐,所以斬佢。」自小被父親體罰責罵的22歲青年,終於積怨爆發,狂斬父親16刀,被捕後他透露這句心底話。青年早前認罪,法官同情青年,認為悲劇由父親造成,今判青年入獄16個月,並寄語所有父母家暴不能令子女成長,反會摧毀子女的前途和幸福,當子女忍受不了,父母自己也會成為家暴受害人,希望事件不再重演。

被告林子健早前在區院承認傷人罪,案發於去年10月26日,導火線追溯至8日之前,被告林子健遺失身分證,54歲父親催促他盡快補領,如常語帶責罵。被告懷恨在心,到案發當日兩人在廚房碰面,父親再罵他,被告失控施襲,令父親臉和頸9處、前臂1處以及背部6處留下刀傷。

被告心裡渴望得到父親認同

報告指,被告自言當晚在廚房看見刀,原本考慮自殺,但父親突然現身,他以為父親又想傷害他,結果改為斬父親。

冰封三尺非一日之寒,報告揭露被告有不幸童年,很小事就會遭父親體罰和粗言責罵,連母親也受家暴所害。不過被告思想傳統,他仍覺得要孝順父親,亦渴望父親認同,心理遭受矛盾的煎熬。

報告指被告長大後仍懼怕父親,很大壓力,養成自我中心、悲觀、衝動的性格,又以酒和毒品慰藉心靈,進一步削弱自控能力。他出於憤怒和報復而犯案,事後深深後悔。

父子已重建關係

常言道物極必反,本案是父子積怨大爆發,不過亦造就這淌死水重獲生機。辯方指父親本來做中港司機,事後為了多點留港,轉行做點心師傅。報告引述被告指,父親探望他時全無怪責之意,至今二人已消除多年隔膜,重建關係。法官郭偉健散庭前向父子送上無限祝福。

郭官判刑時形容被告行為瘋狂,雖然被告稱遭到挑釁,但法庭只認為程度輕微。郭官強調菜刀可以致命,父親留下16道刀傷,尤其在臉和頸有多處傷勢,可謂嚴重,以30個月監禁為量刑起點,接近3年頂點。
SabrinaR
|
不過,郭官乃念被告長年缺乏父愛,情緒無法抒發,案發時以為要再受父親暴力對待,相信在緊張和混亂下衝動犯案,歸根究底事件由父親一手造成,被告罪責較輕。郭官調低量刑起點至24個月,再給予認罪折扣,判被告入獄16個月。

【案件編號:DCCC35/18】
mariefish
|

Poyau
|

cakii
|

BREADWING
|
以前好多都有體罰咖啦,唔通個個都走去斬人?咁咪好容易唔順佢意又斬人,有d人係可以憎可以討厭,但唔係斬人黎抒發,佢父親都有錯,咁點解仲要行返父親果條舊路呢,過左去就由佢啦要學識放下,斬佢個陰影就會冇左咩,都係一樣係到……
lovely-panda
|
BREADWING 發表於 18-8-21 02:51
以前好多都有體罰咖啦,唔通個個都走去斬人?咁咪好容易唔順佢意又斬人,有d人係可以憎可以討厭,但唔係斬人 ...

可惜唔係每個人都是咁易放下

自細被否定被打罵⋯⋯心理正常也會影響到唔正常,除非身邊有人幫助&輔導姐⋯
我身邊好多朋友也自細有不同程度心理及生理被父母傷害過,人大了,有d睇化,有d遠離父母,有d(被虐者接受輔導後)主動建立番關係,原諒父母等…

關係既野,唔係咁簡單,話長大了便要成熟一定要立即體諒/原諒父母…
原諒係需要過程的。
Conybrownbb
|

triple3
|
lovely-panda 發表於 18-8-21 03:40
可惜唔係每個人都是咁易放下

1928mickey
|

qq媽媽咪
|
而家d人好難教
Mnbvcxdsa
|
SabrinaR 發表於 18-8-20 23:58
「我憎咗阿爸好耐,所以斬佢。」自小被父親體罰責罵的22歲青年,終於積怨爆發,狂斬父親16刀,被捕後他透露 ...
唔識教,諗清楚先生下一代,會害了佢一生
cattz288
|
悲劇! 好彩老豆無死, 否則又誤殺
Gmama
|
Mnbvcxdsa 發表於 18-8-21 08:44
唔識教,諗清楚先生下一代,會害了佢一生

好多大人連自己也未管理好,仲要生細路,真正害人害己
Mnbvcxdsa    發表於 18-8-21 09:16
callmebabe
|
以前好多都有體罰咖啦,唔通個個都走去斬人?咁咪好容易唔順佢意又斬人,有d人係可以憎可以討厭,但唔係斬人 ...

依家資訊發達,呢類型事年容易知道好多,以前都有唔少啦
mother904
|

這些只係理論,能否做到要睇造化。
chillimom
|
打罵仔女嘅父母根本管理不好自己情緒,以打罵作發洩和硬攞屋企權威
docomo
|

可能因為個仔有飲酒同吸毒,根本自我控制能力低。
wcpcelia
|
^—^
|
慘慘慘