自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

唉。。。好難講。我覺得其中關乎既都係個人本身既品質。

睇返咁多單殺父殺母既事件,好多都唔係d咩體罰下長大既。

社會風氣又係一個問題,個個一味想子女成材,谷學業,課外活動。但就缺乏論理教育,尊重生命呢d野。生左出黎,好多父母忙於工作,以為俾好既環境,物質就Ok,就代表自己適合生下一代,但根本無時間好好同子女溝通,教育佢地。

我媽都有體罰我的,但係,佢係會同我傾返點解要打我,我做錯了什麼。同埋,媽媽會用好多時間黎同我講野。說實話,我真的無諗過要殺父母。

仲有,憎一個人就要斬佢,呢個觀念係好錯!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

別墅

BREADWING 發表於 18-8-21 02:51
以前好多都有體罰咖啦,唔通個個都走去斬人?咁咪好容易唔順佢意又斬人,有d人係可以憎可以討厭,但唔係斬人 ...
以前好多都有體罰,唔代表體罰冇錯,
一次既體罰已經係等同虐待,細路係個錯既環境下成長,所有觀念,道德都被呢個環境影響
自然"你可以打我,我都可以斬你"

子爵府

以前好多都有體罰咖啦,唔通個個都走去斬人?咁咪好容易唔順佢意又斬人,有d人係可以憎可以討厭,但唔係斬人 ...

文中沒有寫體罰的程度,嚴重的體罰不單係身體受傷,更傷的是心靈的傷害。而且案中母親也是受虐,眼看自己母親俾自己父親打對小孩黎講係一世既陰影,影響深遠

水晶宮

回覆樓主:

我成日起街見到啲女人當仔女仇人咁鬧, 又見過當街打仔女

我知好多人迫仔女讀書又打又鬧

我一定唔會係呢種阿媽,我仔16歲,我地超fd

大宅

SabrinaR 發表於 18-8-20 23:58
「我憎咗阿爸好耐,所以斬佢。」自小被父親體罰責罵的22歲青年,終於積怨爆發,狂斬父親16刀,被捕後他透露 ...

個仔又吸毒又酒精,都係本質人品和自控能力差。
個官都廢廢地天真兼白痴,斬人10幾刀判16個月太輕(衝動一刀就話輕判),雖然只係今次斬老豆,係之前老豆家暴和前世自作孽既報應,但判16個月太無阻嚇性,下次可以再斬多一次老豆。
60後70後大把家庭,老豆有家暴,暴力傾向,又唔別人地去吸毒去斬老豆,大把受過家暴成長既人都正常,孝順父母,錫老婆仔女。

水晶宮

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

SabrinaR 發表於 18-8-20 23:59
不過,郭官乃念被告長年缺乏父愛,情緒無法抒發,案發時以為要再受父親暴力對待,相信在緊張和混亂下衝動犯 ...

大宅

Gmama 發表於 18-8-21 09:13
好多大人連自己也未管理好,仲要生細路,真正害人害己

正確

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

咁當然,都要睇係咩體罰,嚴重果d,唔係叫體罰,係虐待。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

short左解釋唔到架啦,一家人以暴易暴係唔恰當

男爵府

回覆樓主

趕佢出街,自生自滅啦根本就係自制能力低,而家係狂斬十六刀喎,22歲靠自己,搬出去唔理父母羅
又酒又吸毒,父母逼你既,個個都斬父母,仲成世界父母最錯生左你,養大你

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

咁上一代食藤條炆豬肉食到大嘅
有無殺咗老豆老母?
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

EmilyFun 發表於 18-8-21 10:35

個仔又吸毒又酒精,都係本質人品和自控能力差。

香港地真係一個包容社會
智障嘅都可以做法官
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

伯爵府

3姑6婆 發表於 18-8-21 10:19
以前好多都有體罰,唔代表體罰冇錯,
一次既體罰已經係等同虐待,細路係個錯既環境下成長,所有觀念,道德 ...

認同

男爵府

lovely-panda 發表於 18-8-21 03:40
可惜唔係每個人都是咁易放下

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

rabbit75 發表於 18-8-21 11:16
咁上一代食藤條炆豬肉食到大嘅
有無殺咗老豆老母?

咁又唔知佢細個打到點...如果成身傷,真係心靈受害嘅機會好大

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

如果我個仔又吸毒飲酒比我都打佢啦!而且照咁睇應該冇做野架啦!錢咪又係阿爸俾,個官都廢廢地。

伯爵府

回覆樓主:

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至