整頭髮你地會唔會比小費呀?

stopBB
|
之前去開屋邨髮型屋整髮(剪染負離子)就零頭唔收冇比小費嘅。而家搵咗間商場髮型屋整頭髮(第一次就做咗顏色同負離子),想請問下各位你地會唔會比小費呢?我做完負離子就照舊埋單走人,我見髮型師跟住我出來,唔知係迷要比呢?
EstrellaDamm
|
stopBB 發表於 18-8-21 00:59
之前去開屋邨髮型屋整髮(剪染負離子)就零頭唔收冇比小費嘅。而家搵咗間商場髮型屋整頭髮(第一次就做咗顏 ...

我都想八一般人點做。以前畀cash就畀夠零頭。而家多數畀卡,係另外畀定點?髮型師、洗頭學徒分別畀?唔同數目定一樣?

stopBB
|
EstrellaDamm 發表於 18-8-21 01:12
我都想八一般人點做。以前畀cash就畀夠零頭。而家多數畀卡,係另外畀定點?髮型師、洗頭學徒分別畀?唔同 ...

你都一樣唔比嗎?
EstrellaDamm
|
stopBB 發表於 18-8-21 01:14
你都一樣唔比嗎?

而家我通常做法係畀卡,淨洗剪吹就冇另外畀,如果做埋 treatment (或其他長時間嘢)就各畀$20。。。
但其實我唔知有冇 standard,真心想知。
dlee_ca
|
+10
stopBB
|
EstrellaDamm 發表於 18-8-21 01:21
而家我通常做法係畀卡,淨洗剪吹就冇另外畀,如果做埋 treatment (或其他長時間嘢)就各畀$20。。。
但其 ...

其實我自己就唔想比嘅,但怕唔比佢會唔會以後做得唔好呢?:-(咁以後我都打算比卡唔比現金了
stopBB
|
dlee_ca 發表於 18-8-21 01:22
+10

你意思係迷比10蚊呀?出手咁低佢地唔會嫌嗎?
mingaga
|
每次去都比$20幫我洗頭、過水、按摩頭皮的後生仔或後生女,有時係姐姐,小小貼士等佢哋開心下
SuperChanB
|
$50
包包b豬
|
師父比100洗頭比50
wcpcelia    發表於 18-8-21 10:12
007~sa
|
其實係去平salon先有此文化
有少部分大集團門口有各人名洞比你塞cash
但送客走係應該做 我未聽過唔會
rayrayus
|
既然滿意服務點解唔俾?整頭都係一兩個月一次啫,廿蚊又唔係多,大家開心
siu05    發表於 18-8-21 12:57
feclagnes
|
stopBB 發表於 18-8-21 00:59
之前去開屋邨髮型屋整髮(剪染負離子)就零頭唔收冇比小費嘅。而家搵咗間商場髮型屋整頭髮(第一次就做咗顏 ...

我剝卡,無比額外貼士,整頭係享受,又要諗比唔比貼士和比幾多,真係好....煩,對嗎?多又唔值,少又驚比人話孤寒,自尋煩惱
吉蒂0603
|
俾呀,幫襯開的Salon,師髮型師就係老闆,埋單時照單直接加50蚊,洗頭嘅Junior,就自行俾20蚊。
JD930
|
feclagnes 發表於 18-8-21 07:02
我剝卡,無比額外貼士,整頭係享受,又要諗比唔比貼士和比幾多,真係好....煩,對嗎?多又唔值,少又驚比 ...

都啱
HLDMaMa
|
包包b豬 發表於 18-8-21 02:42
師父比100洗頭比50

俾Tips都$150,我的髮型師跟咗好多年,我都跟住佢走,我知佢收我錢比其他客平,所以我都只係俾$50髪型師和洗頭$20咋。
carwaichu
|
我淨係洗剪吹會簽卡,另外俾20蚊洗頭嗰位
李露眉
|
司傳唔俾,佢地有佣
但我知洗頭好小錢
我俾20蚊洗頭
ChloeMa
|
碌卡,無俾喎。 宜家整頭已經好貴。
kitbebe    發表於 18-8-21 16:02
TMC3012
|
我冇比架喎, 真係唔知要比