婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

回覆 Solarflare 的帖子

平日係婆婆幫手照顧B。工人協助。但通常我地去旅行我爸媽都會外出旅遊休息下。所以我唔明點解99要兩個工人協助佢先話照顧到我B(唔好計姑奶個工人,當佢要全程照顧返佢自己個B。)

別墅

回覆 babychan123 的帖子

平日是娘家幫手,但每次我同C6去旅行佢地自己都放下假。因為6299成日話恨臭孫。唔好計姑奶工人先。99本身都有一個工人。平時我地自己人臭B嘅,唔放心交比工人,所以都係工人協助。咁佢咪有一個工人協助佢,一個唔夠要兩個?方且佢地工人之前來過我們家協助過一個月,好好啊,沒問題。

別墅

回覆 queencorn 的帖子

兩個工人未至於好差,只是佢地想走,etc。但看得出好鍚D B 同埋都幫得手,係做野喇西D要提。咁姑奶工人臭自己B先唔好理佢(平時佢都係同B兩個自己係屋企)99本身有工人,呢個工人之前來過我地家協助過一個月,幫到手。咁一個工人唔夠要兩個先應付到我B?? 平時我地B比親人照顧,工人協助。夜晚訓覺都是同家人訓的。

別墅

回覆 queencorn 的帖子

同埋呢次唔係第一次我地咁去旅行,之前好多次佢地都無問題仲好開心。係今次99無啦啦有說話講比C6聽。要兩個工人協助佢先得咁嘅意思?佢應該係覺得我叫工人唔好過去,所以同我對著幹,但其實C6都係咁唸。莫非一個工人協助都搞唔掂?

別墅

回覆 Miulo 的帖子

99唔知我同C6怕我地工人學壞。C6同我為左唔想工人學壞所以想唔帶工人過去。姑奶工人照顧返佢自己個B。99自己都有個工人所以佢工人可以協助她啊。之前都是這樣的。而且佢地工人來過我們家協助過一個月,幫到手啊,

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

你又要6299 湊, 6299 有要求你又唔理, 講唔過, 你擺個仔係6299 度, 個工人自己係屋企咩都唔使做?
你甘驚唔好去旅行唔好6299 湊啦!
老人家年紀大, 佢有工人即要係照顧啦!
之前1日 點同你而家4,5 日

別墅

回覆 o_____o 的帖子

佢地係話好樂意。係我面前咁講。暗地裏叫C6改期。但之前我地試過好幾次放低B都係咁樣好放心,6299模式都係佢地自己工人協助我地工人都係無過去。仲叫我地去多D旅行親後生。咁我唔明點解今次又要兩個工人一齊協助佢先得?其實次次只得99加工人都得。

別墅

回覆 mini1204 的帖子

佢地兩個工人唔得嘅意思係做野喇西,唔同我地自己屋企做野方式未至於會害到Bb,佢地都好鍚我地個B。99工人之前試過來我地家協助一個月都好好。我地平時係親人照顧Bb,工人協助。所以我地唔會信唔過。之前試過好多次旅行都係咁。係今次突然話要兩個工人對我一個B先掂(唔計姑奶工人,當佢完全投入照顧佢自己個B)。之前每次6299都叫我地親得閒去多D旅行,佢地幫到手亦好恨臭子孫。

別墅

回覆 Nbs 的帖子

係6299叫我地親得閒去多D旅行。況且我地好多次都係咁嘅方式,佢地恨臭孫。先唔好理姑奶個工人,當佢全新全意照顧自己個B。咁99本身都有一個工人。呢個工人之前來過我地家協助一個月,OK嘅,平時係自己人照顧B,工人協助,有人看住所以唔會唔放心。B亦係同自己人訓嘅。所以點解之前次次一個工人人幫都得,今次突然要兩個工人先得?

別墅

回覆 karen508hk 的帖子

係6299叫我地親得閒去多D旅行放B比佢地。況且我地好多次都係咁嘅方式一個工人協助99已經搞得掂。佢地講明恨臭孫寧願我地唔好帶Bb去旅行,擺底比佢地。先唔好理姑奶個工人,當佢全心全意照顧自己個B(平時佢地係兩個自己係屋企)。咁99本身都有一個工人。呢個工人之前來過我地家協助一個月,OK嘅,平時係自己人照顧B,工人協助,有人看住所以唔會唔放心。B亦係同自己人訓嘅。所以點解之前次次一個工人人幫都得,今次突然要兩個工人先得?

別墅

回覆 anyuser18 的帖子

所以我同C6唸住得埋B去旅行。但係6299叫我地去旅行之前拍灑心口話幫手嘅。每次佢一個工人協助已經足夠,今次又突然要兩個工人先得!(唔好計姑奶工人,當佢要全程投入照顧自己個B)

別墅

回覆 mini1204 的帖子

工人平時放假出去嗰D控制唔到,但係出面齋講幾個鐘同相處幾日幾夜之間好大分別。講還講,但親眼見佢地工人做野喇西例如係面盤洗地布(因為懶)佢自己個幾日都會變習慣。例如佢地嗰邊比工人一邊做野一邊用電話,我平時唔比,佢幾日幾夜都一路做一路用電話返到來咪有比較。佢地抹完地,地布唔洗過水貪方便又或者只用清水、但我要佢用滴露同要過水。佢地工人狂用紙巾清潔屋企懶唔用布。Bb嘅衣服口水肩亦唔會清洗烏積,件件都一噠噠。佢地唔洗吸塵但我家要每日吸塵。例如好多好多見到比講更加容易有樣學樣。係。可能唔會影響又或者真係會有影響,有機會學壞我地都想避免。之前我地未炒舊工人,舊工人試過去99度過夜幫手姑奶每次都唔比佢工人過去,費時學壞。因為要靠工人看B,有機會都想避免。有咁嘅唸法好正常。找到一個適合嘅工人梗係想好好保護佢,如果學壞搞到嘅係自己。炒工人請工人要比一筆,又要等幾個月先有新工人到。新工人又未必好。

別墅

回覆 hahaha1231 的帖子

係6299叫我地親得閒去多D旅行。況且我地好多次去旅行四五日都係咁嘅方式,佢地恨臭孫。平時就要求weekendB過去。先唔好理姑奶個工人,當佢全新全意照顧自己個B。咁99本身都有一個工人。呢個工人之前來過我地家協助一個月,OK嘅,平時係自己人照顧B,工人協助,有人看住所以唔會唔放心。B亦係同自己人訓嘅。所以點解之前次次一個工人人幫都得,今次突然要兩個工人先得?

侯爵府

畀面勳章

Magic_mirrorz 發表於 18-8-22 01:05
回覆 o_____o 的帖子

佢地係話好樂意。係我面前咁講。暗地裏叫C6改期。但之前我地試過好幾次放低B都係咁樣 ...

因為今次多左姑奶個B,2個BB一起煩好多,歲幾lee d年紀又剛剛識行好奇心旺盛,老人家要人釘人睇住好哂精神,而且無論咩原因,99覺得唔0k就係唔0k,可能佢年紀開始大身體唔舒服所以怕湊唔掂2個,佢一早同你地講好過拍哂心囗話0k但原來大家也辛苦。去旅行又唔係必須,等BB大D先一家去啦,亦體諒下老人家囉,可能佢又想個仔tum下呢,等佢地2母子自己傾。

伯爵府

回覆樓主

其實協助同主力湊真係差好遠呀……好多老人家係恨見過孫,主要係玩下,主力湊孫真係好辛苦,要費神睇住,仲有年紀大體力頂唔頂得住!況且你個工人平時湊開你B,咁跟埋過去都好應該……至於你話怕學壞,真係多舊魚囉,你地去旅行工人放假出街,仲多時間學壞

男爵府

Magic_mirrorz 發表於 18-8-22 00:42
回覆 NatalieTY 的帖子

我同C6試過帶我地工人過去99度,嗰日99仲話唔舒服定點,帶著口罩。我同C6講叫佢啊 ...

之前心情好肯幫你,唔代表以後每次都肯幫,講到咁白唔幫你已經係事實啦!唔明你唔明d咩?況且你姑9個b確實都係度要你99湊丫嘛!呢個理由已夠啦!
原來有公公婆婆可以幫手?咁點解係都要99幫?既然諗唔掂點解唔帶埋個b去?

子爵府

回覆樓主

平時你bb去奶奶度係咪都係同姑奶bb一齊?如果唔係可能奶奶怕搞唔掂掛,始終兩個bb一齊湊難度又高左,例如一個訓覺另一個會嘈住等等。其實奶奶都有問你地改期得唔得,我覺得佢唔係唔想幫係怕搞唔掂啫。

加上樓主明明自己有姐姐又唔叫佢去幫手,要駛奶奶個工人,聽落係有d奇怪。本身奶奶工人淨係照顧奶奶屋企但無端端又要幫你湊埋b, 雖則話奶奶工人幫過你手會搞得掂,但工作量無可否認係增加左。既然你都滿意自己姐姐不如叫姐姐湊番,問下奶奶得閒可唔可以上去你度幫下眼?

男爵府

之前還之前, 之前樂意湊唔代表而家都想湊架麻。
可能而家你個B大左, 辛苦左, 99 覺得吃力唔想湊咁多日呢?!

歲幾依D年紀真係睇牛仔咁, 睇少一眼都唔得。

如平時婆婆有湊開, 你地又咁想去旅行既話, 咁叫工人加婆婆湊囉。

男爵府

Magic_mirrorz 發表於 18-8-21 01:06
來緊我同C6唸住兩個人去旅行四五日,可以放低17個月大嘅啊仔係6299度幾日。6299本身有一個工人,姑奶到時亦 ...

其實無論你覺得99有幾多人幫,佢話唔得就唔得㗎啦,你的原因仲要係因為旅行

子爵府

Magic_mirrorz 發表於 18-8-22 01:24
回覆 anyuser18 的帖子

所以我同C6唸住得埋B去旅行。但係6299叫我地去旅行之前拍灑心口話幫手嘅。每次佢一 ...

咁佢話唔得就唔得,女人嘅嘢五時花六時變都見唔少,女人心海底針邊諗得掂 佢話要二個工人,你又唔想自己工人去佢度,唯有自己諗掂,完。

首頁
12345...8

尾頁

跳至