婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

99唔想幫手都冇辦法,唔理佢係咩原因,係唔係玩野,99係有權say no既,就算有能力都唔係一定要幫你湊,既然係咁又何必諗佢點解唔幫你湊,不如諗下點安置阿b,要唔要帶埋阿b一齊去旅行~

子爵府

大豬既老婆 發表於 18-8-30 06:51
講到‘次次’,感覺無5次都起碼有3次。個b先17個月,即係每4個月已經去一次......我真係唔捨得掉低小朋友 ...

佢又怪喎,話99麻煩,有精神病,又話99同姑奶講個仔俾新抱搶走。。。。。。九萬幾樣嘢唔妥個老人家!但到自己去旅行就話99唔幫佢湊仔!
呢個post又係警惕自己要教好兩個女!唔鍾意人又要人幫你做嘢!冇公主命就唔該唔好學埋啲公主嘢!老爺奶奶唔係你妹仔工人!

別墅

回覆 馬爾太 的帖子

平日我地返工有個親人(我媽咪)幫手看著。我地收工接B回家。呢個係我地家人照顧B嘅安排,並不是不負責任因為一無工作係自己照顧。weekend是6299要求。去旅行亦是6299叫我地去。我自小都是婆婆湊大嘅,爸媽要搵食,有何不妥?一定要唔工作對著B才叫負責任?

別墅

回覆 Miulo 的帖子

婦產科醫生支持我地去旅行說有益身心,正常去旅行是沒問題。其實大肚旅行有何不可?除非本身醫生話有問題姐。我本身都係婆婆湊大,親人幫手照顧有何不可?當然如果老茫或者做唔來嘅梗係唔放心、但99好掂,全家人亦會幫手。咁咪放心。如果眼見7老80有無常識嘅,梗係唔放心,但99是好懂得照顧B的。

別墅

回覆 mandy952 的帖子

會鬧交,C6有時好惡。我個人係費事吵嗰D。好多時都怕左佢。。唸住互相就下

別墅

回覆 Love_JVs 的帖子

我真係想問下佢。起碼得個知字。唔係勢必要佢幫。我地帶埋B去旅行都得架。就好似尋日咁姑奶B係99度過夜兩星期,佢工人呢排放假。佢地想見我B、老公安排左B過去過夜。我地工人都無過去99應該亦無講什麼。咁我見C6無帶工人過去就叫左工人今日放假。所以呢兩三日99家只有一個工人(佢自己個工人)咁反而搞得掂兩個B...我同C6講咁洗唔洗叫工人去幫下手啊。。得一個工人幫99照顧兩個B。C6話唔洗。姐係99無講野。但反而遲D要3個工人才搞得掂兩個B。。咁係咪係怪先?

別墅

回覆 馬爾太 的帖子

我分得好開。唔妥佢還唔妥佢。但我依然專重佢的,我只是心知佢麻煩。另外亦知佢好鍚個孫,點都唔會害佢,鍚都來唔切個隻。佢係B嘅嬤嬤我唔可以唔比佢見。C6一路亦同我講佢地一定要見。另外我地唔係勢必要佢幫。我地帶埋B去旅行都得架。就好似尋日咁姑奶B係99度過夜兩星期,佢工人呢排放假。佢地想見我B、老公安排左B過去過夜。我地工人都無過去99應該亦無講什麼。咁我見C6無帶工人過去就叫左工人今日放假。所以呢兩三日99家只有一個工人(佢自己個工人)咁反而搞得掂兩個B...我同C6講咁洗唔洗叫工人去幫下手啊。。得一個工人幫99照顧兩個B。C6話唔洗。姐係99無講野。但反而遲D要3個工人才搞得掂兩個B。。咁係咪係怪先?

首頁

尾頁

跳至