自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

deleted

子爵府

回覆樓主:

樓主就結婚啦, 大個女諗嘢要更加成熟D, 結咗婚係兩公婆, 唔可以淨係睇自己利益。 我明白,可能你會咁諗:
龍鳳鈪帶係你身上風光一晚, 事後亦都係私已一部分( 有錢落袋)
奶奶俾首期同裝修錢,啲錢落唔到你自己袋, 但間屋你有住㗎嘛!( 冇錢落袋)。

如果你真係咁諗, 你結婚之後一定會唔開心, 諗清楚仲嫁唔嫁。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

佢想俾幾多錢你間新屋裝修?如果多既話,我真係覺得好過要龍鳳鐲

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

你99啱喎! 龍鳳鐲平時真係唔帶, 淨係結婚嗰日帶一陣, 之後都係收埋佢, 你99係實際型, 資助首期同裝修幫你哋慳番唔少

你屋企俾8萬辦嫁妝都好有睇頭, 唔好咁介意

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

你99講事實,折現一定比手鐲實際
就咁睇只係你自己覺得人地當你係外人,計算住男家的家業
請勿打招呼~

伯爵府

回覆 iamcute_lala 的帖子

如我係奶奶,會好小心樓主。所謂對佢好,全都係因人地份身家。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

咁上心?無野好講

大宅

回覆樓主

我個99仲誇,咩都無,凈係私底下俾左隻豬2醒我,話咩家傳之寶,連影相既金都係我借番黎

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

iamcute_lala 發表於 18-8-21 01:30
平時同佢關係都幾好
自問都好有佢心又好尊敬佢地

99有份俾首期俾錢裝修,份禮何止8萬?
話就話間屋冇你名,但都幫咗你地解決住屋問題呀!
如介意兩對手鈪相差大,自己買多幾對戴都仲得。
99有錢唔一定要豪氣

伯爵府

回覆樓主

我99都冇買俾我呀。
如果你想結婚個日有睇頭,就借囉,好多人都係咁,好平想

男爵府

回覆樓主

就算有問題都唔係你啦到時影相唔好睇既係佢,親戚朋友都會知,況且你遲d又係住係佢俾首期名下既屋,你老公負責供,頂多你咪交下水電煤,呢件事裡面你先係贏果個

子爵府

iamcute_lala 發表於 18-8-21 01:30
平時同佢關係都幾好

好明白個心會唔舒服,睇開d 你會開心d,否則你會記一世,佢比咗首期幫輕你哋巳好好啦,唔好話當唔當你外人啦,對外人乜都冇架,唔應該咁計較囉,佢哋有係佢哋嘅事,唔一定會同要比你麻

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

做人唔好太計較

男爵府

咁你可唔可以要求要金鈪唔要裝修? 如果你係想果晚有對大金鈪見人, 咁咪試下叫你老公同奶奶講, 但唔好又要裝修又要金鈪.

但講返轉頭, 佢對你其實唔錯啦, 俾層樓你住, 又幫手俾埋修裝, 再加一對細金鈪, 我估浄係裝修加金鈪都唔會少過你父母俾果8萬.

瑪瑙宮

我 ex 99 幾个新抱只買一只金鈪, 到最細个新抱買左一對比佢, d 人都話佢偏心喇. 佢咁多新抱又唔係有錢人買得幾多對啊. 一到尼 d 位就人心大發現.

伯爵府

zhouzhouBB 發表於 18-8-21 02:38
已經俾首期你地新屋,雖然無你名姐, 但系點都貴過對龍鳳鈪啦, 龍鳳鈪再大再粗都系靚一晚, 安樂窩你可以 ...

中肯
Praise the Lord!  

男爵府

我當年結婚話唔要金器添,所以只收到少量金器。到而家老左,想睇下D金器記念下,才發現當天係無收到父母及老爺的金器,真係天真無邪喇。老爺好似乜都無比我添。不過咁,我自問又唔係乜野好心抱。
不過,我估將來都會買重手金器俾仔女結婚作留念。

子爵府

當日我結婚, 我係講到明我唔鍾意收金器, 同你奶奶一樣, 覺得之後又唔用, 又要特登搵保險葙放, 又唔會捨得賣, 要黎唔知為乜.

所以女家親戚同我父母全部現金/買鑽石俾我.

但男家傳統思想, 堅持要有金器先"大體", 先有"體面".

我個人黎講覺得金真係好無聊, 真係為左一晚咁大把. 當然, 你可以話你留俾下一代, 但, 真係為一晚咁用我覺得好浪費.

而你奶奶選擇將D 錢放係層樓度, 我覺得都好好丫, 層樓就算冇你名, 但你有份住架喎, 幫左你地兩公婆唔小啦下嘛.

我個人覺得啦, 財產呢D 兩公婆結左婚後唔會分架啦嘛, 你名同老公名冇分別格.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

樓主一開始話自問好有心好尊敬99,有無例子?睇下係咪真係咁心淡?

珍珠宮

平時同佢關係都幾好
我媽都無俾錢我買嫁妝. 龍鳳鈪都係99買, 唔通我又嘈我媽咩, 算啦

首頁

尾頁

跳至