自由講場

跳至
del  

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

iamcute_lala 發表於 18-8-21 01:30
平時同佢關係都幾好
自問都好有佢心又好尊敬佢地

我冇理解錯既話, 奶奶已經有份出首期同願意俾錢你地裝修, 呢舊錢遠遠大過買龍鳳鐲俾你喎!
只不過, 你介懷既係, 間屋個名冇你份姐, 但你有份住架喎! 而且你係老公另一半, 佢既同你既都爭無幾啦~ (事實層樓你冇出錢既話, 冇你名都好正常。)咁你老公日後亦可加你名既~
而且奶奶唔係唔買, 只係唔買傳統個種大金鈪, 何必咁介懷......你擔心出嫁個日人地覺得好奇怪, 就算人地覺得怪, 都係覺得你奶奶怪, 唔係你啦~ 又唔係你送, 你奶奶送之嘛, 佢都唔怕人地目光, 你怕咩???
你嫁既, 係你老公, 唔係奶奶, 奶奶送幾多, 係隨心, 亦係心意。
我見過有人結婚, 個奶奶只送戎指仔添呀! 唔好FOCUS 禮物度啦~ 你地結婚後有自己既家, 已經好過好多人啦~
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

會唔開心
不過男友錫自己就夠了

侯爵府

開心吸收勳章

你可以同99講吾使客氣只要對龍鳳鐲, 吾要裝修費+首期, 咁咪自己人.

複式洋房

咁你嫁俾個老公定對龍鳳鈪先
你都唔會帶出街架啦
有樓住咪仲好

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

jm們都講得岩,有樓有地方住已經煩少樣,知足常樂呀。

男爵府

回覆 hiragana 的帖子

agree

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

當年我們男女家分開擺, 金器都係我媽比我, 事實真係戴一晚咁多....我自己真係無所謂....

況且你99都比左首期, 又裝修...間屋你都有份住...你老公咪即係你嘅...其實好小事...

禁止訪問

回覆樓主

大宅

juv10hk 發表於 18-8-21 01:53
遲d 男家有邊個生日大壽,要你買禮物,你照板煮碗,「買來都冇用,唔買」

新年拜年、拜山、飯局,你係外人 ...

咁嫁黎做乜, 攞氣黎激

公爵府

回覆 iamcute_lala 的帖子

其實睇開啲啦,佢俾錢你哋裝修,咁你未來老公唔使攞錢出嚟,如果唔係, 裝修你可能都要夾份,咪又係錢!加減數你識計嘅!

別墅

咁都要計較?新屋你有冇份比?

大宅

iamcute_lala 發表於 18-8-21 01:30
平時同佢關係都幾好
自問都好有佢心又好尊敬佢地

咪小家啦!第時新居你冇份住咩?一對鈪就咁難受,你日子好難過喎自己有能力咪自己買囉,人哋冇心咪算囉勉強冇幸福呀...

大宅

回覆樓主

佢又唔係唔俾錢,係將金器既錢放入裝修度。

如果咁都介意,你真係好小氣囉。

金器之麻,有咩所謂。

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

你她她比首期+裝修咪幾好囉, 你估果度少錢呀?
為左對手鐲唔開心, 你都幾易唔開心喎

禁止訪問

子爵府

親子王國15週年勳章

咁聽落奶奶係一個實際既人, 用得其所, 都唔係一件壞事丫

我去飲都唔會睇人地啲金器首飾, 反而鐘意睇佢個頭SET得靚唔靚

男爵府

回覆樓主

俾幾多禮金?

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

娶著你嗰個真係慘
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

珍珠宮

Glau 發表於 18-8-21 10:19
你可以同99講吾使客氣只要對龍鳳鐲, 吾要裝修費+首期, 咁咪自己人.

呢個建議唔錯

水晶宮

LIME_BABY 發表於 18-8-21 02:26
間屋你無份住咩
送埋首期仲想點
換著我,我或者租下金鐲充下場面。如果奶奶貼首期買樓又裝修,條數仲值錢。在香港結完婚有個地方自住,已幸福。金鐲平日都不會戴,奶奶肯咁實際,都好事。再者,間屋留你老公名是好事,你個名將來買多一間收租不用重稅。你都同他結婚,其實沒分別。如果換成是我,我好感謝奶奶咁識幫忙。

利申:我奶奶只送一對輕升升金鐲,我們買樓靠自己95%按上。後來一開二,都是自己。樓一人名一間省印花稅。自住樓上車,自己求其油油買家具,仲想裝修?有餘錢儲備都偷笑。不買樓搬出去仲慘。

首頁

尾頁

跳至