自由講場

跳至
del  

首頁
12345...26

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

一係咁啦叫你奶奶畀8萬蚊你買金器,叫你外家幫手畀首期+裝修間新屋,咁你會唔會覺得好啲呢?
講真句幫你地搞好間新屋遠比金器貴,你租一年樓都要唔少錢

伯爵府

iamcute_lala 發表於 18-8-21 01:30
平時同佢關係都幾好
自問都好有佢心又好尊敬佢地

已經俾首期你地新屋,雖然無你名姐, 但系點都貴過對龍鳳鈪啦, 龍鳳鈪再大再粗都系靚一晚, 安樂窩你可以永遠曬命(炫耀)一世, 咁你都未滿意, 坦白講你呢個未來新抱都有點兒難服侍, 不喜勿插

pp^^    發表於 18-8-21 17:03

珍珠宮

回覆樓主:

你有條鏈已經算好,都係份心意姐,唔需要諗輕重,我果陣99乜都冇添啦,所以睇有冇心,佢送得比你都係有心既,同埋以後都係同老公相處,其他人都只係閒角,加上你自己都要學識睇開d,向好方面諗,日後會有更加多既問題發生,不過都點好,祝你新婚快樂

侯爵府

2024年龍年勳章

iamcute_lala 發表於 18-8-21 01:30
平時同佢關係都幾好

人心不足蛇吞象

cissie    發表於 18-8-21 05:11

大宅

回覆樓主:

結左婚後,你會明白奶奶對你好與不好,唔係以一對龍鳳鈪嚟衡量
你大可以叫男朋友買俾你,然後交俾奶奶當日送丫

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

如果我99比首期比裝修,我就不會介意冇龍鳳鈪,如果嫌99買果隻太幼,咪叫未來老公買對果日比99比你戴,冇乜問題。

珍珠宮

回覆樓主

一間安樂窩遠遠好過金器幾千萬倍,做人睇啲要懂得感恩,俾埋首期幫你裝修埋,大把人羨慕呀,幾多人結婚捱世界捱貴租

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔使介意,我當年都係毛都無條,連結婚當日佢派利是嘅錢都係老公出

男爵府

平時同佢關係都幾好

其實俾我揀我都寧願用錢裝修間屋多個要龍鳳鈪

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

買鑽石平日帶

大宅

回覆樓主

好簡單,如果覺得龍鳳鐲咁緊要,請求奶奶跟傳統,用本來裝修既錢買對龍鳳鐲俾你,至於裝修果度個差額,叫未來老公俾返,或者你又出啲補貼返,如果無錢補返個差額,降低裝修要求都得,咁你咪無蝕囉。

講真,我都係實際派,好贊成你奶奶既做法,如果佢講既唔係藉口,你地平日又無唔妥,你咁諗佢有啲小人之心。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

wsyggk 發表於 18-8-21 02:03
其實我都想咁講㗎,但又唔係幾好意思咁直接以前農耕社會,d人娶新抱係屋企會多個生產力多d收入(未 ...

一杯新抱茶就無咗個仔

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

一個短視,一個有遠見

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

我結婚都係戴金手鏈咋噃,有咩所謂?老公好咪得囉,講真唔駛同奶奶住仲想點?

唔好諗老爺奶奶經濟環境好就一定理所當然覺得要財力上對你哋豪爽至得㗎,錢係佢哋㗎嘛

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我朋友奶奶都係咁。結婚當晚我哋幫除首飾,諗住放曬一個合,返屋企慢慢執。
佢特別話要攞番個盒出嚟,佢話奶奶話借畀佢要還返畀佢
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

你奶奶自己有錢有樓放租已經送左份大禮物比你2公婆,男家有錢總好過窮,又有錢比首期,已經好過好多人,做人要知足,佢有錢吾代表要送金鈪比你,衰D講句,如果離婚你同佢地就無聯系,外人就系事實,咁做乜嘢送咁重手比你?

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

rachel_tim 發表於 18-8-21 02:02
金渣嘛, 渣咩咁上心
佢比錢裝潢個到都好貴吓啦
如果你希望同你老公一生一世

認同,叫老公買,針茶影相冇得比巧肉酸。

珊瑚宮

畀面勳章

hiragana 發表於 18-8-21 01:53
你要明白, 新抱永遠都係外人

男爵府

回覆樓主

其實佢俾到首期,再幫你地諗埋裝修,真係好好架喇,唔好執著隻龍鳳呃 ... 佢有樓收租,即佢自己都有固定收入,咁你地 2 公婆俾家用既家用壓力又低啲,真係好過好多香港家庭 ... 我 6299 係月光族,真係等我老公啲家用去開飯,去旅遊,所以我地家用都有啲壓力,你地好好多了

首頁
12345...26

尾頁

跳至