自由講場

跳至

首頁
12345...26

尾頁

珍珠宮

女家教壞個女

珍珠宮

畀面勳章

你有少少唔開心都正常嘅,畢竟同期望有落差。新抱的確是外人,是事實。可能她的女出嫁會買大大對龍鳳鈪。99同新抱本來就是沒有血緣的陌生人,感情需要累積才深厚。珍惜現時關係。婆媳關係好難搞。她都算唔錯,買樓比首期,又比錢裝修你們間屋,細細地的龍鳳鈪都叫有,好多99有能力都未必肯做。

公爵府

juv10hk 發表於 18-8-21 01:53
遲d 男家有邊個生日大壽,要你買禮物,你照板煮碗,「買來都冇用,唔買」

新年拜年、拜山、飯局,你係外人 ...

我就是這樣做,99從來都是當我係外人,我結婚時99都是唔捨得洗錢係我身上,但佢又想我花錢在佢身上,過時過節我買野送比佢,佢到睇唔上眼,好慳番,我之後任何節日都唔再送野比佢,佢連我呼吸都覺得我討厭,見親我都唔順眼,我做怎麼都錯,唔係鬧我就比説話我聽,連我坐係度無出聲佢都可以搵野黎鬧我,咁討厭我嗱,我就拜年,拜山,飯局,唔出席,仲好唔洗再受氣

珍珠宮

畀面勳章

唔好介意我咁講,你娘家出8萬蚊買金器比你們,99有份比首期同裝修間屋比你們住,大家同為父母,99做得唔差。珍惜。我都明白經濟能力個個唔同。她幫輕咗你們好多

大宅

回覆樓主

到你做左人新抱就明,有時做外人係好過做自己人

珍珠宮

回覆樓主:

我當年結婚,我媽都冇買,折現,因當時我需要錢裝修,冇問題喎。
如果相同事奶奶做就一定是大罪嗎?
樓主話奶奶唔當佢一家人,甘樓主同時都冇當奶奶係一家人,一家人唔好甘計較啦。
反而有點鄧你奶奶唔抵,點做都錯甘

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

zhouzhouBB 發表於 18-8-21 02:38
已經俾首期你地新屋,雖然無你名姐, 但系點都貴過對龍鳳鈪啦, 龍鳳鈪再大再粗都系靚一晚, 安樂窩你可以 ...

咁又係,如果兩者只可以選擇一樣的話梗係揀安樂窩

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

同奶奶講想要金鐲多過要錢裝修

珍珠宮

回覆樓主:

贊助首期裝修無家累
仲想點
金器送細件少少有乜好嬲
堂妹有金豬龍鳳鈪
首期禮金過大禮酒席全是新人自付
老爺做西裝仲嘈無人送
奶奶每月仍要收過萬家用
理得你地節衣縮食

珍珠宮

回覆樓主

樓主好貪心呢

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

EstrellaDamm 發表於 18-8-21 02:06
是但啦,老實講我都覺得結婚金器真係冇咩用,嘥錢。。。

又真喎!

樓主你諗吓,d 金器你除左結婚仲有咩時候會用? d金又冇以前咁值錢。你99幫你地係首期,比裝修費真係好實際,駛的錢仲多過龍鳳鈪啦。

定係想調轉,要龍鳳鈪喺結婚果日哂一哂,佢首期裝修費自己俾?

子爵府

回覆樓主

可能唔啱聽
樓主你好市儈
龍鳳鈪呢啲真係「唔等使」
係嗰晚「演嘢」啫
你奶奶都唔介意

況且裝修完間屋你有份住
裝修費點絕對唔少
佢都肯買隻細嘅俾你丫
好似係你貪得無厭

公爵府

iamcute_lala 發表於 18-8-21 01:30
平時同佢關係都幾好
自問都好有佢心又好尊敬佢地
只送金鏈唔送龍鳳鐲比我都有少少唔開心,但你99有份比首期和裝修其實佢都唔算差,我結婚99有送龍鳳鐲比我,我同老公層樓佢無份比首期,裝修,只比咗二萬比我哋買家私,比我我寧願揀99唔送龍鳳鐲送金手鏈,但層樓比首期,裝修,好過送龍鳳鐲,你這樣諗會唔會舒服啲

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

結婚又唔係用黎賺金器! 無99首期,你地咪租屋幫人供樓!錢得一份,你想用係邊?

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

5R2H 發表於 18-8-21 06:24
一個短視,一個有遠見

講得好好。難為遠見嗰個背後比人唱。

我以前結婚一切從簡,唔會搞咩排場,慳埋的而家有兩間屋收租,駛(小)錢唔駛就住就住,不知幾爽。

By the way, 6299 冇乜貼過我地買樓搞婚禮,全部我地兩公婆出。樓主有咁的99, 竟不知足,只可講樓主一定好年輕!

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

金器真係冇乜用喎
你結完婚會唔會仲帶住啲金出街?
裝修係對好耐既好生活
99仲要有俾首期
不如你叫99收返呢啲錢改俾金器你?
呢位新新抱要面又短視
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

珍珠宮

回覆樓主

我反而覺得自己掛滿身嫁入去仲威威啦如果你因為咁而唔開心6299會點諗你同你屋企?可能99想睇下你有咩反應,或者覺得你唔計較佢哋應該都會識做呢⋯⋯

子爵府

回覆樓主

原來都只不過係一個貪錢的新抱⋯

公爵府

回覆樓主:

你有新屋住而不用與99逼埋一齊已經好幸福啦? 而且新屋裝修是你倆享受,不是99享受wo,別要求太高啦?告訴你呀....我結婚果時99連毛都無一條送俾我們呀 !

珍珠宮

回覆樓主:

其實已經好過好多99
何必因個size細唔開心呢
如果我新抱係咁
都唔知點算
你試下掉轉角色諗下

首頁
12345...26

尾頁

跳至