自由講場

跳至

首頁
34567...26

尾頁

公爵府

回覆樓主:

唔覺99咁做有問題~

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主

真心龍鳳鈪真係無用,我有一對咁大把,想熔又唔好意思咁做!出錢裝修咪好囉,實用呀!唔好咁計較,做99唔一定要出手闊綽先代表當你自己人,呢d唔係用錢量度的。

大宅

回覆樓主

想要就叫老公買囉

大宅

回覆樓主

依個新抱真是
又貪心又計較!

別墅

iamcute_lala 發表於 18-8-21 01:30
平時同佢關係都幾好
自問都好有佢心又好尊敬佢地

甘你父母會送咩比女婿?如果都係無,你甘諗個心會舒服D

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

咁介意唔好嫁佢個仔啦!一世做外人架!揾個一個99又送首期又送裝修又無唔等你地份家用養又當你自己人仲要有大量金器至好嫁!
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

侯爵府

iamcute_lala 發表於 18-8-21 01:30
平時同佢關係都幾好

我覺得你奶奶好識諗。。。。。
我當年係叫眾人唔駛買金俾我
因為我都覺無謂

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

明白你的心情, 但都要慢慢學習接受,因為天下奶奶大部份都唔會體恤新抱,唔打對台已經算好好,如果呢啲事都唔開心,日後你可能更多唔開心。
你而家唔開心,係因為你覺得結婚就會成為自己人,成為佢屋企一份子,但似乎事實唔係咁,如果你將焦點放喺呢一點,你係唔會開心,因為事實上結左婚都唔等於你係自己人,始終你都係嫁過去,如果唔係因為佢個仔,你本來同佢丁點關係都冇。
你要自己諗通呢點,唔好對奶奶有錯誤期望,就唔會有失望。

講返金器,都係帶一晚,人地送禮物,送咩都好都係心意, 佢就算唔送,樣衰嘅係佢唔係你,所以唔洗擔心咁多。

珍珠宮

回覆樓主

如果樓主咁想要金,咪去淘寶囉,戴滿成隻手都得

大宅

回覆樓主

其實一對龍鳯䤥最平要多少錢呀?

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

平時同佢關係都幾好

不要天真相信人家的媽,會真當妳是女。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主

俾樓你住送埋裝修仲要嫌三嫌四,樓主,有骨氣既話唔好奶奶層樓,堅決要龍鳳厄,然後租樓住

大宅

回覆樓主:

你99出首期, 裝修, 已經好好啦, 咁一係呢d 你2個自己比返, 叫99剩係比對龍鳳鐲你。
人地住邊,有無樓收租根本唔關事。

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我奶奶都有龍鳳"額"比我,十幾年來仍然都係當我係外人,相對佢仍然都只不過係一個奶奶,唔能夠當係呀媽

伯爵府

平時同佢關係都幾好

其實金器有d人真係覺得好唔實際蝕手工火號,妳唔講我都唔記得當年父親送鍊,後母送龍鳳鐲,嫲嫲又送鐲,但男家也只有一對龍鳳鐲,要計都無得計啦,有人為充撐租金,有實物都係有心意,佢想妳可以平時帶到姐,有佢的想法,沒錯,假如他們不送金送鑽或玉就無得比較

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

當初應該叫女家都俾一份首期,咁層樓落兩個名,咪無今日煩惱囉!
(呢個帖有見報潛力)

子爵府

平時同佢關係都幾好

但我知敬茶一定要厄,好多人望住同有攝影師,我自已買一對,影相時比佢幫我帶!

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

首先結婚支出應該係兩個人承擔,你奶奶已好好,俾首期寫你老公名,而不是奶奶同你老公聯名。難聽d講,要離婚你都有得分

你奶奶有錢,要開心的是不是佢俾嘢你,而是你日後唔洗煩你要養佢

呢位jm, 真心勸你一句,做人要知足,你奶奶已經叫好好,你要記住佢有錢係佢自己的事,佢其實不需要與兒子分享,連首期都不需要俾

如果你真是擔心結婚當天很難看,你咪租金器叫你老公。如果你老公也覺得不需要,咁你又何必為他們諗太多

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

咁不如叫未來奶奶比8萬買金器, 吾洗比首期同裝修費, 個心會否好過D.

大宅

vivibabyvivi 發表於 18-8-21 08:19
俾樓你住送埋裝修仲要嫌三嫌四,樓主,有骨氣既話唔好奶奶層樓,堅決要龍鳳厄,然後租樓住
...

很難相信龍鳳鐲咁緊要,價值高過裝修屋企。

首頁
34567...26

尾頁

跳至