自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章

Lovelovebear 發表於 18-8-21 20:53
我想知咁樓主對香港有咩貢獻?霸多左間公屋?

你唔好亂講呀,樓主有閒錢二千萬打算 full paid 買樓或者舖㗎!

侯爵府

QY08040408 發表於 18-8-21 21:07
就係咁先突顯到樓主有錢呀嘛不過一而再再而三都係咁,唔知堅唔堅姐
...

明白了

伯爵府

回覆樓主

睇目就火滾!大部分蝗入侵香港搶我地香港人資源!咩都炒貴晒!又無禮貌!憑咩香港人要包容你地?!

禁止訪問

水晶宮

brindlewin 發表於 18-8-21 13:50
今次中美貿戰,第一響輸到俾人剝光豬嘅咪正正觸犯呢瓣。完全冇悟性
...

抄襲別人 扮自己遠見,再高呼利害了。這不單叫下流,簡直是禍國殃民。

公爵府

2018復活節勳章

呢個post 真係睇到好鬼熱血,好有澳牛待應一齊鬧走個唔知掟的遊客。
無一個俾BK Jm 圍鬧的人係無辜。

港媽要團結,唔再忍劣質新移民口出狂言,無理指罵,罵死佢為止。

公爵府

2018復活節勳章

vet 發表於 18-8-21 02:49
無可否認,香港好多工作也只有新移民才肯做,例如老人院,清潔工人。。。。
...
其實輸入外勞,批工作簽證已可以解決,無需要批出身分證,享用本地人福利。

酒店業好多係外勞,本地請唔到人,體力勞動大。
工人姐姐都係。

大宅

greenmum 發表於 18-8-21 02:59
系呀,我想俾更多新移民媽咪看到,釋出善意,讓她們喜歡香港。

唔洗討好佢地呀,
唔鍾意咪返大陸囉

伯爵府

小詠 發表於 18-8-21 16:47
但是我歡迎移民來香港的人, 自力更新, 還有努力學習本土文化, 學廣東話/ 繁體字

不要搬自己家鄉習慣和準 ...

心態正確
我見有人話歡迎有貢獻嘅,但有貢獻嘅又帶埋佢嘅文化、習慣要香港人包容,唔肯融入嘅都係黑人憎!
我響大學返工,見唔少研究生響到做嘢,開口埋口一定要人普通話溝通,呢到香港母語係廣東話,唔識嘅講英文,我做果間唔係浸大,返學都係英文授課,咁鐘意普通話咪上番北京、清華囉,又講到香港大學咁不濟。態度又差,一副「我係客,一定要滿足本大爺」嘅態度。呢班所謂「有貢獻、高質素」我一樣歧視!

禁止訪問

大宅

vet 發表於 18-8-21 02:49
無可否認,香港好多工作也只有新移民才肯做,例如老人院,清潔工人。。。。
...

絕對認同!偏偏有人要以偏概全

珍珠宮

禁止訪問

珍珠宮

A_lcy 發表於 18-8-22 03:17
心態正確
我見有人話歡迎有貢獻嘅,但有貢獻嘅又帶埋佢嘅文化、習慣要香港人包容,唔肯融入嘅都係黑人憎! ...

係因為而家香港多左好多大媽, 佢地在街上都可以大大聲聲講野(只是和朋友傾閒計) 大聲講佢地既鄉下話, 但無人敢話佢笑佢, 因為同類太多

實在我媽講廣東話唔係好正, 好怕比人笑睇唔起, ( 在我們70-80年代, 排斥非本土人更什) 所以出外買野係唔敢講野, 怕會比人虾

而家新一代, 我有時回家, 見到有D媽媽同小朋友一起行, 但交淡全講鄉下話, 我們小時候, 媽才不會教講呢D火星話, 因怕自己仔女比人看不起

我媽成日話, 要學都學 '英門'先

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1)

佢地心態無"搶"既概念, 無論去到世界邊個角落, 所有野都應份比晒佢地, 好似全部都係佢地應得既, 所以得唔到又或者攞少左就會鬼剎咁嘈... 好似調轉係人地搶佢地野咁.

咩人多力量大 ?? 即係唔駛同佢地講道理, 跟規矩, 只要跟佢地意願囉

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1)

佢地心態無"搶"既概念, 無論去到世界邊個角落, 所有野都應份比晒佢地, 好似全部都係佢地應得既, 所以得唔到又或者攞少左就會鬼剎咁嘈... 好似調轉係人地搶佢地野咁.

咩人多力量大 ?? 即係唔駛同佢地講道理, 跟規矩, 只要跟佢地意願囉

複式洋房

greenmum 發表於 18-8-21 01:38
一個國家或者地區的綜合實力,創新能力,發展能力,長遠看取決於三樣:
人口規模、地理聚集程度、以及人口 ...

係喎。香港比起其他大城市嘅人口真係好少喎。但係樓主知唔知仲有個terms叫「人口密度」?
香港嘅人口密度係每平方公里6830個人
日本嘅係每平方公里332.67個人
美國仲誇張,係每平方公里35.61個人。
好明顯即使香港人口唔高,但因為「土地問題」,我哋嘅環境比好多大城市都要迫。
(聰明人應該都知唔係土地問題)

係喎。面對人口老化問題愈嚟愈嚴重嘅問題,內地新移民來港「似乎」可以增加本地嘅勞動人口。
但係每日來港嘅新移民入面有4成係25-44歲嘅女性,15歲以上或接受過專上教育嘅不夠2成。
可見,大多數(我唔係話全部)嚟港嘅新移民唔係抱住樓主所諗嘅「增加生產力」/ 做大塊餅嘅烏托邦世界。
咁樣又如何解決樓主所講嘅「生產力」問題呢?

要解決問題嘅根本,我諗唔係單單靠輸入新移民,而係有長遠而又全面嘅政策幫助。
點解唔可以「靠自己生BB」??有冇諗過點解現家少咗人生BB??除咗因為個人心態之外,政府真係冇嘢可以做到從而鼓勵到人生小朋友?? 我唔信囉!!
睇返香港鄰近國家eg韓國﹑台灣,佢哋嘅政府為咗鼓勵生肓而做嘅嘢。遠遠多過香港政府所做嘅。

我哋唔係歧視,只係想保護自己嘅地方。
試問假如樓主屋企俾一大班人參觀,參觀者又四處大小二便,又嘈。就算參觀者只係參觀2﹑3個鐘,俾入場費,你都唔會想啦下話? 你唔會包容到下話?
更何況現家講緊係新移民,唔係嚟參觀喎。

已刪除用户

回覆樓主:

伯爵府

meimeiiikwok 發表於 18-8-25 13:35
係喎。香港比起其他大城市嘅人口真係好少喎。但係樓主知唔知仲有個terms叫「人口密度」?
香港嘅人口密度 ...

解決唔到嘅問題幾有道理都無用。

伯爵府

missparent 發表於 18-8-21 02:51
自己歡迎自己,感覺好怪!

首頁

尾頁

跳至