自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章

mychungyi 發表於 18-8-21 05:53
人多一定力量大?成班蝗蟲拎綜緩一係嫁阿伯離婚申請公屋。中國夠多人,力量大到出埋d假役苗假乜假物。
你d ...

佢奉行大陸主義~人多好辦事嘛!
咪以為一咪人多就好,只重量唔重質。

子爵府

greenmum 發表於 18-8-21 02:07
我覺得“只限有貢獻的新移民”呢種論調都好自私。

感覺就好似“我領養小朋友只要靚樣的,聰明的,基因好的 ...

自私?有邊個國家,地區唔自私?
你有見過其他先進國家會無條件地收新移民?
就算技術移民,都要捱幾年,證明有能力生存,先至可以變成國民,先至有機會攞到福利。
印度夠多人啦,有冇質素呢?
最後,香港嘅地方根本唔夠大,吸納唔到無限咁多人。
唔好喺呢度嘗試用無知嘅見解洗腦。

珊瑚宮

畀面勳章

waic 發表於 18-8-21 06:51
樓主是新移民吧
如你對香港作出貢獻,當然歡迎你,否則就 ...

佢自己一定話有,例如佢喺香港生咗三個小朋友(根據佢理論,喺香港受教育一定好), 第二佢有二千萬多餘錢可作投資,可以 full paid 買樓或舖,咁仲唔係對香港作出貢獻!

珍珠宮

小可愛11 發表於 18-8-21 06:49
佢只係企响自己角度去講嘢(如果佢啲 post 所講係真嘢)。
By the way, 如果嗰啲新移民好似樓主家姐咁,唔 ...

仲有樓主個極品母親,樓主又會否歡迎呢類人黎香港

珊瑚宮

畀面勳章

cara.mak 發表於 18-8-21 07:04
仲有樓主個極品母親,樓主又會否歡迎呢類人黎香港

等樓主回覆,或者佢忙於 del post .

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

呢度啲歡迎新移民既jm應該仲未起身
希望佢地起得切睇下新移民係點諗
人多力量大
所以多大媽歌手可以引多啲咸濕伯父俾利是?
我歡迎大媽去時代廣場唱歌架
俾班高貴人感受下新移民既破壞力
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

回覆樓主:

某程度上,樓主係有遠見的,人囗老化,低生育率,係不用忽視的議題,但係吸納d乜嘢人,又係另一topic.

我識的國內新移民,係高質的,斯文有禮,管教小朋友方面,亦好值得學習,有自己開舖,有大學教授.............。

如果多d lee類高質移民,相信香港人都好歡迎。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

snowshine1357 發表於 18-8-21 07:18
以前偷渡落嚟嘅,我好尊敬佢地,因為佢地真係努力有貢獻,令香港經濟更好
但依家啲新移民,大多一嚟就要依 ...

以前我老豆都係偷渡黎! 無佢就無我! 以前果代真係好勤力!
只不過新一代好似越黎越想靠政府囉!
放下自在

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

樓主,你最喜歡的北京上海都限制其他戶籍既人落地生根啦,何況香港係一個sar....

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

wcandtt 發表於 18-8-21 07:19
某程度上,樓主係有遠見的,人囗老化,低生育率,係不用忽視的議提,但係吸納d乜嘢人,又係另一topic.

我 ...

係!我識果d新移民都好積極向上的!

譚仔果d姐姐都好勤快架
放下自在

珊瑚宮

畀面勳章

wcandtt 發表於 18-8-21 07:19
某程度上,樓主係有遠見的,人囗老化,低生育率,係不用忽視的議提,但係吸納d乜嘢人,又係另一topic.

我 ...

大家都明白呢個道理,我都認識有高質國內新移民,甚至乎佢屋企人亦好有禮貌同修養。

但奈何每日嗰150個新移民名額,套用大陸用語,佢哋大部分係低端人口,呢班人只會增加香港負擔。

男爵府

回覆樓主:

係咪大公報之類d社評?香港仲唔夠多人?new york, 北京,上海比?人地地方大hk幾多呀?

aging problem所有發達國家都有,但無聽過會引入低端人口來到靠社會福利生存囉。

應該係鼓勵中產生育,移民引入計分制。

水晶宮

小可愛11 發表於 18-8-21 07:27
大家都明白呢個道理,我都認識有高質國內新移民,甚至乎佢屋企人亦好有禮貌同修養。

但奈何每日嗰150個新 ...

同意!低質的比高質的多好多.........

禁止訪問

男爵府

rkjuti 發表於 18-8-21 02:43
睇完第一段人口
就覺得唔駛睇落去,
一個面積小到得一點既地方同d大城市比較人口數量,

同感

男爵府

cattz288 發表於 18-8-21 07:23
以前我老豆都係偷渡黎! 無佢就無我! 以前果代真係好勤力!
只不過新一代好似越黎越想靠政府囉! ...

我接觸到接受某d綜援的新移民家庭,失母話:仔女讀書,是旦啦,讀唔到咪好似我咁囉,一樣有飯食

珊瑚宮

畀面勳章

snowshine1357 發表於 18-8-21 07:31
無錯,所以其實應該好似其他地方,要有技能等先嚟得,仲要唔可以一嚟就有福利,起碼要自力更新7年先啦
...

象牙宮

貪靚媽 發表於 18-8-21 07:38
我接觸到接受某d綜援的新移民家庭,失母話:仔女讀書,是旦啦,讀唔到咪好似我咁囉,一樣有飯食

...

物以類聚! 我陪仔游水, 果d新移民家庭會催谷架! 暑假搵試卷溫書! 積極過我
放下自在

禁止訪問

首頁
12345...12

尾頁

跳至