自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

公爵府

greenmum 發表於 18-8-21 01:38
一個國家或者地區的綜合實力,創新能力,發展能力,長遠看取決於三樣:
人口規模、地理聚集程度、以及人口 ...

樓主,您不如將您篇文裡面嘅「香港」改為「西藏」,效果更好⋯

「西藏」就係最好選擇,人口好少得300幾萬,其餘紐約大約千五萬,上海二千四百萬甚至東京三千幾萬。而且仲完全唔使理生育率添。

老實講,成篇文最重要係連最重要”香港有而國內其他城市都冇嘅特質”一啲都冇提及,根本典型飛機文一篇。

呢篇嘢真係差過初中生作文,
0分重作!

大宅

一個國家或者地區的綜合實力,創新能力,發展能力,長遠看取決於三樣:

其實你最介意自己身分
話睇得出你係新移民就即刻開個咁嘅po
笑死人
但你應該係講”我希望香港人歡迎我哩d新移民”
可惜要人歡迎你唔係發表下謬論就得

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆樓主:

我就最愛國嘅,愛國多過愛港,國內都面對老齡化問題,都鼓勵生二胎,但好多北上廣的朋友都無生,作為愛國多過愛港的香港人又點好意思要國家割愛對香港輸出人口?仲要香港班人咁唔識諗同感恩喎。支持國家堅決唔批任何人來香港!

男爵府

greenmum 發表於 18-8-21 02:57
先不管香港能否吸引你們所想要的那種移民…..也不管是否有足够龐大數量的這種人想移民此地…..(沒有啊)

...

而家連d低技術工種都請唔夠人, 每日輸入呢150位專才 可能真係從事高技術既工!

樓主真係虎口婆心發表偉論高見!

大宅

另外
你係咪好擔心你小朋友會被歧視
只要你唔好教壞佢(eg 你d價值觀)
唔好在港人面前做或講d嘢失禮佢
應該會好d
否則就算佢係香港出世
內心都不會變成真正的香港人
只會如大陸富二代一樣銅臭

男爵府

回覆 greenmum 的帖子

你唔係覺得自己講野好有營養呀嘛?!你估自己打繁體,講野似返香港地道就係切切實實香港人?睇你舊post話朋友圈有朋友收左3千萬既樓仲好奇香港女性多唔多人會收樓,咁白痴出公海問埋啲冇營養既事,有錢冇素質。

再回你數據既事,講一大輪野,攞人地咁多人口既城市比,每個城市地方政府規劃都唔同,又一白痴言論。唔比住

任何地方,優先本地人用資源好正常亦好合常理。新移民要用,唔緊要,係有限度用,更甚係成日話香港乜乜地方細,咁落黎做咩…一哭2鬧咪快啲上樓囉,香港人就做唔出喇,排公屋可以呀,起碼住夠返7年以上啦 ,未拎屋就嫁個阿爺腿張開。拎到屋就離婚呀又搵過個喇,香港有金執呀?大陸咁多土豪送樓比妳地黎香港托咩
講就好聽香港生育率低,梗係啦,啲資源都比人搶晒啦~妳地梗係唔怕,一味博命生生生拎大啲公屋,拎綜緩,乜津乜金都有份

本地出生香港人呢? 兩公婆有手有腳打份工爆,乜都冇得拎,ok平養都驚唔識教,生完要識教先啦!去公園成4歲囡都比佢地周圍痾,上落長樓睇兩個幾歲細路自己跑,新腥港人媽媽仲低頭睇緊微訊,又陀住多一個,睇見都心驚又心寒

男爵府

回覆樓主:

其實我都唔明政府點解唔對新移民cut綜緩和公屋,你話cut新移民就話要人大釋法姐,cut綜援唔駛啦掛 ,對來港未夠7年既人仕,不論你要訓街定搵唔到工定傷病,一律不獲綜援和公屋,如果覺香港政府冷血,可選擇返國內屋住。而透過團圓計劃來港既太太和兒女,只可以讓18歲以下既兒女納入申請公屋/綜援既quota,太太未夠7年就不獲計算在內。其實咁做已經可以減少好多香港人怨氣。

水晶宮

回覆樓主:

本未倒置,如果政府配套好,大把人生,而家托儿不足,乜都同大陸搶,點生呢??

佢就係個時放左一大批雙非落黎,嚇到個個都停一停諗一諗

男爵府

回覆 Kettlechips 的帖子

我睇到佢舊post笑左出黎tim成日派膠

男爵府

lingfu 發表於 18-8-21 07:13
呢度啲歡迎新移民既jm應該仲未起身
希望佢地起得切睇下新移民係點諗
人多力量大

我都同意喎,其實中環天橋都適合大媽賣藝架
[size=x-small]囡囡 出世~重

侯爵府

回覆樓主

唔駛找

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

greenmum 發表於 18-8-21 02:59
系呀,我想俾更多新移民媽咪看到,釋出善意,讓她們喜歡香港。

你係未講緊反話?

佢哋唔鐘意香港,可以唔申請嚟。最怕啲人又要嚟,嚟到又要呻。

唔喜歡的話可能返上去定居,中方已有政策將會讓在大陸定居、就業/學的香港人,申請中國二代身份證,權利與福利跟佢哋未落香港前差不多!

唔喜歡就回去吧!唔好勉強自己。

水晶宮

回覆樓主:

收皮

子爵府

rkjuti 發表於 18-8-21 02:43
睇完第一段人口
就覺得唔駛睇落去,
一個面積小到得一點既地方同d大城市比較人口數量,

段野簡直不入流,香港粒芝麻咁,同大城市比,而且單程證太多係來搶公屋拎著數,污染香港
Sweetheartb

大宅

回覆樓主:

自食其力新移民歡迎,但九成九落黎係老弱傷殘,咬综援霸公屋搶福利。有雙非父母八個月就有公屋同福利一條龍送上,香港人排隊八年都上唔到呀。

男爵府

回覆樓主

有冇用個腦諗下先講嘢?

公爵府

回覆樓主:

QUALITY does matters

公爵府

2024年龍年勳章

樓主好惹火

男爵府

請問樓主黎咗香港幾耐?
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

男爵府

你呢個post令到香港人更加唔歡迎新移民了
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

首頁
23456...12

尾頁

跳至