自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章

missparent 發表於 18-8-21 02:51
自己歡迎自己,感覺好怪!

水晶宮

回覆 greenmum 的帖子

最大鑊佢比D垃圾落黎呢, 唔係全部都有成.

公爵府

missparent 發表於 18-8-21 02:51
自己歡迎自己,感覺好怪!

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 greenmum 的帖子

香港人口咁都話少, 細細個讀書都有讀
"香地少人多"

男爵府

wsyggk 發表於 18-8-21 05:01
難怪你唔答我嘅問題,原來係新移民,明晒

人多力量大,真係笑咗

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

vet 發表於 18-8-21 02:49
無可否認,香港好多工作也只有新移民才肯做,例如老人院,清潔工人。。。。
...

x 2
見到標題,已覺樓主好勇~
在 BK 甘寫,定必 PK~

大宅

greenmum 發表於 18-8-21 03:22
香港三大部分的面積分別是:香港島約81平方公里;九龍半島約47平方公里;新界及262個離島約共976平方公里 ...

首先取消左新移民一黎即有得攞綜援先啦
仲有唔好又諗住搞郊野公園d 地黎貢獻俾你地呀

水晶宮

回覆樓主:

你的理論係以低技術的勞動人口去增長經濟,這理論唔啱!

政府為呢群新移民所支付的遠比長遠的收成超越百倍的負債這何來對經濟有益處?全都唔做野,一來就伸請綜緩這不叫低技術,是零技術

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

wcandtt 發表於 18-8-21 07:19
某程度上,樓主係有遠見的,人囗老化,低生育率,係不用忽視的議提,但係吸納d乜嘢人,又係另一topic.

我 ...

這個回覆有水平有理性,讚~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Heixsap 發表於 18-8-21 09:25
首先取消左新移民一黎即有得攞綜援先啦
仲有唔好又諗住搞郊野公園d 地黎貢獻俾你地呀
...

這是民主派,告政府而爭取的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

回覆樓主

我唔系政府人士,但我相信佢地應該會計下條數。。。究竟我而家俾咁多綜援出來救濟、吸引呢班好吃懶做的人過來,導致民怨沸騰,長遠來說,其所能够創造的價值是否能够大於現在對本地港人利益的損害呢?

樓上提到北京上海都趕走低端人口,我就很不認同呢種做法呀。無他們為都市貢獻,叫個外賣都困難了很多…….

关于人口,舉例中國,根據現在生育數據,2025年估計會出現人口斷層,對社會,樓市,經濟穩定等造成的影響系難以想像的。

香港呢?可能港府也計過數,先會堅持行呢套不公平的公共政策。也可能港府其實無做野……..希望見到港府有類似政策的研究報告。

所以我看回覆到現在,港人的不滿,其實更多是對香港政府的不滿,除了政策不公,規劃不好,還有高房價。

最后,多谢大家回覆我post。

侯爵府

醒目開學勳章

cara.mak 發表於 18-8-21 07:04
仲有樓主個極品母親,樓主又會否歡迎呢類人黎香港

記得佢。

經典之作!

水晶宮

好呀。大陸人黎哂香港!留番成個大陸俾香港人話事!

伯爵府

Kettlechips 發表於 18-8-21 07:47
其實你最介意自己身分
話睇得出你係新移民就即刻開個咁嘅po
笑死人

伯爵府

sharonchan.0711 發表於 18-8-21 09:10
你呢個post令到香港人更加唔歡迎新移民了

直頭係討厭

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

greenmum 發表於 18-8-21 01:38
一個國家或者地區的綜合實力,創新能力,發展能力,長遠看取決於三樣:
人口規模、地理聚集程度、以及人口 ...

香港生育率得1.0幾,遠低於2.01最低門檻,的確將來會面落嚴重人口老化問題。
整個社會要可持續發展,除咗錢,仲要有新血接班提供服務維持。
縱觀世界所有成熟經濟體系,除咗美國,全部都有此問題,德國仲嚴重。
其實外國都提供唔少兒童福利,鼓勵生育,但成效並不顯著。
香港仲畸形,單係房屋問題,已經讓好多人卻步,何來鼓勵生育?
冇錯,引入移民係其中一個方法解決人口老化問題,但絕對唔係靠果一年150個,假難民呢d低端人口。佢地部分有工作貢獻社會,但更多的是依靠政府福利。質素差,劣幣驅良幣。
你若盛開, 蝴蝶便來!

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

greenmum 發表於 18-8-21 01:38
一個國家或者地區的綜合實力,創新能力,發展能力,長遠看取決於三樣:
人口規模、地理聚集程度、以及人口 ...

香港生育率得1.0幾,遠低於2.01最低門檻,的確將來會面對嚴重人口老化問題。
整個社會要可持續發展,除咗錢,仲要有新血接班提供服務維持。
縱觀世界所有成熟經濟體系,除咗美國,全部都有此問題,德國仲嚴重。
其實外國都提供唔少兒童福利,鼓勵生育,但成效並不顯著。
香港仲畸形,單係房屋問題,已經讓好多人卻步,何來鼓勵生育?
冇錯,引入移民係其中一個方法解決人口老化問題,但絕對唔係靠果一年150個,假難民呢d低端人口。佢地部分有工作貢獻社會,但更多的是依靠政府福利。質素差,劣幣驅良幣。

侯爵府

回覆樓主:

你識唔識計 population density? 唔識就唔好出醜。

伯爵府

回覆樓主

你更係歡迎新移民啦,唔係你點會嫁來香港,又帶埋你呀媽來呀

珍珠宮

樓主呢D係典型自卑變自大 (如果佢講o既野係真的話)

首頁
34567...12

尾頁

跳至