自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主

如果要計算一個地方嘅人口多定少,應該計埋土地面積比較合理。
根據2017年嘅國際統計數字,香港嘅人口密度大概係每平方公里6,680人,世界排名第四。喺蝸居、劏房盛行、仲要填海取地嘅香港,如果只係盲目咁歡迎新移民,而唔理佢地有無實際貢獻,認為人多就叫好,呢種思想,我實在不敢苟同。

伯爵府

greenmum 發表於 18-8-21 02:59
系呀,我想俾更多新移民媽咪看到,釋出善意,讓她們喜歡香港。

我都響到同果班為錢、為香港居留權,嫁個老過自己老豆,仲生埋一堆仔女又唔教,唔做嘢淨係問政府攞福利,唔檢討下自己不是仲大大聲話香港人歧視佢地嘅新移民阿媽講,大把香港人仍然歧視你地!

咁唔鐘意香港返大陸啦,唔好申請埋其他姨媽姑姐落嚟,唔好攞左居留權就同個老公離婚再叫埋大陸男朋友嚟香港,成家返大陸團聚啦!

大宅

A_lcy 發表於 18-8-21 03:13
我都響到同果班為錢、為香港居留權,嫁個老過自己老豆,仲生埋一堆仔女又唔教,唔做嘢淨係問政府攞福利, ...

你形容的呢班人系好核凸….但真系咁多麼….而我相信佢地的下一代,接受過香港教育,應該唔會咁差。

子爵府

新移民向新移民“釋出善意”, 呢個用法都係好奇怪!

邏輯上,新移民無理由抗拒新移民呀?

facialchung    發表於 18-8-22 12:05
artroboy    發表於 18-8-21 10:09

大宅

wubingbing 發表於 18-8-21 03:10
如果要計算一個地方嘅人口多定少,應該計埋土地面積比較合理。
根據2017年嘅國際統計數字,香港嘅人口密度 ...

香港三大部分的面積分別是:香港島約81平方公里;九龍半島約47平方公里;新界及262個離島約共976平方公里。香港管轄總面積2755.03平方公里,其中陸地面積1104.32平方公里,水域面積1650.64平方公里。

香港在高人口密度的同時,仍然保留大量未開發的郊野土地。

香港土地好大,密度高系政府規劃造成。而我覺得密度高都系幾好架,生活便利、資源集中。落街就可以宵夜

大宅

missparent 發表於 18-8-21 03:18
新移民向新移民“釋出善意”, 呢個用法都係好奇怪!

邏輯上,新移民無理由抗拒新移民呀?

呢d毫無營養的reply好無聊啊,點覆你啊

子爵府

greenmum 發表於 18-8-21 03:23

呢d毫無營養的reply好無聊啊,點覆你啊

無聊得過去人屋企彈三彈四,跟住扮哂主人話歡迎多D人嚟?

你繼續自己歡迎自己! Have a nice dream!

大宅

missparent 發表於 18-8-21 03:26

無聊得過去人屋企彈三彈四,跟住扮哂主人話歡迎多D人嚟 ...

嗯嗯 十分認同 bye~

伯爵府

greenmum 發表於 18-8-21 03:18
你形容的呢班人系好核凸….但真系咁多麼….而我相信佢地的下一代,接受過香港教育,應該唔會咁差。
...

因為bk 我已經修飾左好多去形容呢班新移民媽咪,俾著第到,仲核突都講得出口

當我見識過呢班「有爺生無乸教」嘅生番,我完全唔覺得佢地大個會有質素得去邊

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

其實你知唔知自己講緊咩

水晶宮

難怪你唔答我嘅問題,原來係新移民,明晒
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

大宅

greenmum 發表於 18-8-21 03:02
我真心希望香港人口數量可以越來越多!對城市發展太有利了。

人多一定力量大?成班蝗蟲拎綜緩一係嫁阿伯離婚申請公屋。中國夠多人,力量大到出埋d假役苗假乜假物。
你d偉論同思想真係一貫內地人味道

禁止訪問

回覆樓主

珊瑚宮

畀面勳章

ctsang 發表於 18-8-21 01:50
有貢獻有質素的應該無咩人會反對,而家咁多人反感主要多得果D一黎就攞福利攞公屋,生完靠政府養仲要唔教果 ...

完全同意。

子爵府

greenmum 發表於 18-8-21 02:07
我覺得“只限有貢獻的新移民”呢種論調都好自私。

感覺就好似“我領養小朋友只要靚樣的,聰明的,基因好的 ...

你知不知道領養小朋友係出於自願?
香港人唔想領養你地d國內人,
感覺就係2奶生埋一堆,
大婆冇得拒絕之下要養埋佢地,
絕對冇人會歡迎,除咗2奶,
你到底明唔明?

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

不知所謂,某啲人最令人討厭嘅就係歪理當真理!此帖完全符合!此謬論只係俾人知你有幾咁討人厭!

珊瑚宮

畀面勳章

wsyggk 發表於 18-8-21 05:01
難怪你唔答我嘅問題,原來係新移民,明晒

佢只係企响自己角度去講嘢(如果佢啲 post 所講係真嘢)。
By the way, 如果嗰啲新移民好似樓主家姐咁,唔知樓主會否歡迎呢?

珍珠宮

回覆樓主:

樓主是新移民吧
如你對香港作出貢獻,當然歡迎你,否則就

珍珠宮

回覆樓主:

我公司個新移民中年女人,剛取3粒星,已計劃同老公離婚作分戶,想同仔分多間公屋了
討厭嘅蝗蟲 ,為左3粒星,為左樓,咩都做得出,面皮極厚
係公司日日咒奶奶,話宜家忍佢,係屋企扮溫柔,一句都唔會駁咀喎,因所住公屋是奶奶的,遲啲分到屋就會反面喎

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實就算有貢獻 有付出都唔好再黎香港啦
真係好好好迫 好多人
我只想回到回歸前人口
拜託 香港真係唔好住
洗費又高 返大陸啦

首頁
12345...12

尾頁

跳至