3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小朋友剛兩歲,一直以來都係每日三餐正常,唔算食好多但都肯食。 每日會煲湯(蕃茄,薯仔,蕃薯,紅蘿蔔、粟米、節瓜配豬/牛。 或魚湯)早餐係星星粉加湯連渣,午餐係麵加湯連渣,晚餐蒸雞脾、菜、白飯。

突然兩歲開始見到咩都喊哂口話「唔要飯飯,唔要湯湯) 我知道因爲食過街外濃味野先會覺得屋企野冇咩味,但而家變到話即使出街佢都係食幾啖就冇胃口。 已經維持左3-4星期,見到佢個身瘦左,我好唔開心。 唔知可以點做

珍珠宮

回覆樓主

係咪最近天氣熱,胃口唔好亞?

男爵府

babykie 發表於 18-8-21 05:05
小朋友剛兩歲,一直以來都係每日三餐正常,唔算食好多但都肯食。 每日會煲湯(蕃茄,薯仔,蕃薯,紅蘿蔔、 ...

bb有可能係積食呀,所以唔開胃,要幫佢消積

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

咁你試下講佢既飲食變得簡單D喇,白粥之類

大宅

小朋友剛兩歲,一直以來都係每日三餐正常,唔算食好多但都肯食。 每日會煲湯(蕃茄,薯仔,蕃薯,紅蘿蔔、 ...

可能消化不良,試下益生菌,如果一直唔食也要去睇醫生,醫生會開D開胃藥水。

複式洋房

我女就2歲,呢排都系甘,加上又發燒肚痾,就更加無胃口,粥飯粉麵樣樣食兩啖就吾食,淨系成個話要飲水,奶都少飲 ,而家得返11.4kg

大宅

anayung1120 發表於 18-9-16 21:54
我女就2歲,呢排都系甘,加上又發燒肚痾,就更加無胃口,粥飯粉麵樣樣食兩啖就吾食,淨系成個話要飲水,奶 ...

我女都係咁,我而家完全放棄狀態,但我都一樣照整麵包,蛋糕,佢食就由得佢食,唔食就由得佢。唔想逼佢搞到成日燥底,影響關係

首頁

尾頁

跳至