放產假

yysyy
|
你哋放產假通常選擇咁樣放
asukav6
|
我做到生之前一日先放工,第二日就入院生,產假放咁耐湊足咁耐
Chingyeeyeee
|
yysyy 發表於 18-8-21 08:02

公司要我地放前4後6,話比較安全
freshrose
|
我前1後9, 9個星期湊bb 係唔夠,初生bb 係呢個時候好需要媽媽
RubyYu07
|
我放前2後8,好彩BB都好配合。
ipcs
|

我會盡量留產後放,可以陪BB耐d,再拎多一至兩星期AL。果陣公司畀我揀前4後6或前2後8,我選擇前2後8。最後提早在36w6穿水出世,放前0後10,連埋AL差不多3個月先返返工。
RubyYu07
|
asukav6 發表於 18-8-21 08:09
我做到生之前一日先放工,第二日就入院生,產假放咁耐湊足咁耐

你係開刀嗎?咁bb都好配合啊。
asukav6
|
RubyYu07 發表於 18-8-21 16:03
你係開刀嗎?咁bb都好配合啊。

唔係,我順產呀!
比預產期早左10日
RubyYu07
|
asukav6 發表於 18-8-21 16:37

唔係,我順產呀!

哇!咁bb真係好叻叻!好配合你。
露菲亞
|
前2後8,産後想多些時間,前1太進取,公司不可
momolonglongb
|
第一胎前一後九攞到盡,但bb都遲佐一個星期先出黎
今胎唔夠膽博,攞前二後八,加上恥骨好痛,最後果個星期死頂返工,剛剛呢個星期開始放產假
mtcat
|
開刀前一日先開始放,不過自己加多2日AL,叫做開刀前一星期放,之後又接住放多13日AL,放足3個月~
LittleSesame715
|
Chingyeeyeee 發表於 18-8-21 10:21
公司要我地放前4後6,話比較安全

勞工法例最遲前2後8
同公司商量下
前4後6太sai時間
後6又唔夠時間休息+湊Bb
我要做媽媽
|
我自己果時候因為個肚真係唔大,所以都仲系比較靈活既,所以我自己選擇前1後9,我覺得你都要結合自己既實際
haha748494
|
我第一胎前4後6,第二胎前2後8.
hamsterma
|

我生嘅前兩日先放產假