撞車之後

MaMaJOE
|

唔該我想問下。。我朋友比車撞到。車既維修費同醫藥費萬幾蚊。
咁撞佢個個本身無車牌。法庭只係罰無牌駕駛同危險駕駛$1800。。其他野就為無賠比我朋友。佢無牌一定無保險啦。而家好無助。。
應該點開始追好?請問有無人知道

我搵左好耐關於民事索償。但係點開始?
不好意思。未試過唔知點開始。
漸時知道要再報警。問過律師朋友話追咁少錢應該無律師接。申請法緩先?
終極熊貓
|
咁你朋友有無買保險?問下A準佢手續應如何囉~

seaheart88
|
MaMaJOE 發表於 18-8-21 08:55
咁撞佢個個本身無車牌。法庭只係罰無牌駕駛 ...

可能要民事索償
Tabo63
|
如果咁,好似得民事索償,要問律師點樣攪。
taiwoon
|

撞到佢果個人係無車牌
咁部車有冇保險?
但其實有冇你都可以照追

callmebabe
|

咁車主負責
sf013hk
|
追車主。車主借架車俾佢渣, 出事要負上最終責任。
wcpcelia    發表於 18-8-21 09:44
洋子
|
終極熊貓 發表於 18-8-21 08:59
咁你朋友有無買保險?問下A準佢手續應如何囉~
照甘睇應該只有三保冇買全保, 如果有全保完全吾使煩, 法庭判左對方輸後全部賠償可以委託保險公司追索......
但是如果只有三保, 保險公司是吾會理gei, 所有費用只有自己去追, 現今法庭已經判左, 你朋友可以通過小額法庭追索對方賠款, 不過如果對方是個無賴gei話, 都要預左斗零都追吾到

dashtang01
|
Below 五萬元,自己追小額。唔比咪bankrupt 佢.
終極熊貓
|
洋子 發表於 18-8-21 09:11
照甘睇應該只有三保冇買全保, 如果有全保完全吾使煩, 法庭判左對方輸後全部賠償可以委託保險公司追索...... ...

我覺得一個專業嘅A準,除左識收我保單錢
應該可以就保險界俾啲專業意見我(可能我好彩)
而唔係我盲中中問人

我唔係要佢幫我做咩~

我都係俾個意見姐
Rilakkuma12
|
民事訴訟
Poyau
|
去小額 民事索償
PCCW2319
|

無牌及危險駕駛只罰款$1800? 而且係撞到人受傷喎???
MonkuiChoi
|
追車主
henry102
|
PCCW2319 發表於 18-8-21 18:36
無牌及危險駕駛只罰款$1800? 而且係撞到人受傷喎???

係囉有冇搞錯
goldpiglet
|
無公義可言!
被撞仲要自己嘗試去追討!!
MM2H
|
香港保險跟車唔係跟人,追番車主帮架車所買嘅保險,你朋友係屬於第三者,所以無論全保定三保都會cover
saikungyan
|
有無告駕駛時無第三若保險?如無告,即有保險。其實一切都是民事小額(under 50,000)追討
MM2H
|
上埋庭判出都已好一段日子,要睇番申訴期,可能已過時限,當時冇去處理太傻了
cbeyond
|

可以民事索償, 但錢少&時間長, 叫朋友自己諗。
我有朋友又係咁, 足足搞左年幾, 上個月先搞掂。
不過佢金額大d, 扣埋律師費及其他雜費, 仲有2萬幾3萬蚊收番。