自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

PCCW2319 發表於 18-8-21 18:36
無牌及危險駕駛只罰款$1800? 而且係撞到人受傷喎???

我都覺得離譜

男爵府

回覆樓主:

我老公上年年尾比的士撞 落口供時亞sir有比個tips可以點追討 可能係老公好彩遇到個好亞sir 你朋友搵5搵得返落口供既亞sir電話?警局寄返黎果封信有架 試下打去問下個亞sir

男爵府

phoenixho 發表於 18-8-21 23:05
我老公上年年尾比的士撞 落口供時亞sir有比個tips可以點追討 可能係老公好彩遇到個好亞sir 你朋友搵5搵得返 ...

會咁呀?明天問律師

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

MaMaJOE 發表於 18-8-28 22:44
會咁呀?明天問律師

你有律師就搵律師追,我媽俾車撞,骨折,住左2星期院,司機都認自己錯,但追索都搞左幾年,又要去照呢樣,照果樣,全係律師樓幫佢搞,最後賠左2x萬

大宅

回覆樓主

現行車輛既強制第三者保險係無論架車發生咩事(無牌駕駛、醉駕等等)都要先賠比第三者,然後保險公司再向車主追番,咁先發揮到保障第三者既功能。但呢樣野只適用於人身傷害而唔適用於財物損失,即係話,對方保險公司係要處理你朋友睇醫生既費用、人工損失、永久傷殘等等等等既賠償。至於整車既錢,保險公司係可以因爲無牌駕駛而唔賠。

另外政府有個基金叫TAVA,係比任何因交通意外而受傷既人申請,好似係無入息限制既,你朋友可以了解下!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

MaMaJOE 發表於 18-8-21 08:55
唔該我想問下。。我朋友比車撞到。車既維修費同醫藥費萬幾蚊。
咁撞佢個個本身無車牌。法庭只係罰無牌駕駛 ...

要去警方定交通部申請拎返對方車主地址同名, 再去小額錢債追錢!
放下自在

侯爵府

回覆樓主

司機係無牌駕駛,如果車主無俾consent佢揸架車,係屬於偷車,架車行嘅時候係無第三保,所以車主同保險公司唔會上身。

小額個司機啦
8-)

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

坦白,可以試下勞心勞力去民事追討,但你預咗凍過水;而唔試就乜都無
請勿打招呼~

首頁

尾頁

跳至