高血壓

alhy.love
|
媽媽6x歲一直有高血壓好幾年不用食藥可以控制到,同埋有肩頸痛、胃成日有胃氣胃酸,今年5月突然血壓高到要入院,做磁力共振檢查和心電圖檢查正常,但頸椎退化醫生話有影響高血壓須長期服血壓藥,話情㥩緊張和胃唔舒服都會影響血壓,服藥期間血壓好飄忽時高時低,常見頭暈,而且副作用令佢好唔舒服,已轉了幾種藥都係咁,醫生唯有叫佢暫時停藥觀察,但停藥大約10天血壓突然好高,好擔心唔知點好,媽媽睇開養x醫院普通科,請問大家意見仲可以點做?有醫生介紹嗎?還是轉介什麼專科醫生呢?
Jigglejjk
|
alhy.love 發表於 18-8-21 08:59
媽媽6x歲一直有高血壓好幾年不用食藥可以控制到,同埋有肩頸痛、胃成日有胃氣胃酸,今年5月突然血壓高到要 ...
你媽媽血壓去到幾高呀?上壓定下壓?
alhy.love
|
Jigglejjk 發表於 18-8-21 14:40
你媽媽血壓去到幾高呀?上壓定下壓?

有食藥時,好飄忽,上壓最高14x最低9x,下壓最高9x最低5x,有時會正常; 冇食藥時,上壓13x-18x,下壓101-121
|

下壓太高啦!那真的要吃藥控制先得……如果唔系好易中風
alhy.love
|
770217 發表於 18-8-25 21:19
下壓太高啦!那真的要吃藥控制先得……如果唔系好易中風

係呀!佢依2日食返藥,但下壓都係94,上壓14x,唔知點解仲係高
|
alhy.love 發表於 18-8-26 00:33
係呀!佢依2日食返藥,但下壓都係94,上壓14x,唔知點解仲係高

下壓最好唔好超過90…… 再食一排藥先, 如果keep住覆診一路有醫生睇住都ok嘅 你也不需太擔心因為我的家族也是血壓高, 佢哋上壓之前未食藥係去到2xx, 食咗藥先至正常……但我地必定在家放定一粒救命藥……安宫牛黄丸!不是叫你日日吃,這是有中風先兆先食的, 我一定放在家中作不時之需
alhy.love
|
770217 發表於 18-8-26 06:19

下壓最好唔好超過90…… 再食一排藥先, 如果keep住覆診一路 ...

但媽媽下壓食住藥都過90,又有頭暈心跳快,真的好擔心,你講的安宮牛黃丸媽媽都買了放在家中看門口,謝謝你!
激烈的海狗
|
媽媽6x歲一直有高血壓好幾年不用食藥可以控制到,同埋有肩頸痛、胃成日有胃氣胃酸,今年5月突然血壓高到要 ...

試下睇中醫。三高睇中醫或中藥都好常見治療方法。我老豆都係三高一族 仲要似住媽咪買藥佢佢食唔介口
LumLumchan
|

我識個醫學教授,佢幫過好多病人,應該可以幫到你,可以PM了解左先 =)