初哥整最簡單饅頭

anyuser18
|

在超市求其買包自發粉,發唔起㗎!石頭咁!變咗用嚟做燒賣皮

後來買咗包饅頭自發粉,第一次就成功了
原來要30零度水開粉
跟住個包裝講的方法就成功了 起碼係鬆嘅入到口好味先(初哥中的初哥嘛)
andyman
|
唔關暖水事啦, 用暖水發得快啲啫, 凍水唔會唔發,可能係第一次買的自發粉放久了, 裏面的泡打粉失效了, 你亦無加入酵母,現在你買的饅頭粉除左泡打粉, 可能還有酵母及饅頭改良劑.
tsung
|
anyuser18 發表於 18-8-21 10:06

後來買咗包饅頭自發粉,第一次就成功了 :joyo ...

anyuser18
|
andyman 發表於 18-8-21 13:50
唔關暖水事啦, 用暖水發得快啲啫, 凍水唔會唔發,可能係第一次買的自發粉放久了, 裏面的泡打粉失效了, 你亦 ...

原來係咁,謝謝指教
anyuser18
|
tsung 發表於 18-8-21 13:59

mariefish
|

anyuser18
|
又試過麵包機搓粉,又手搓過,都幾好玩。食落似街買而香少少,加啲饀就做到肉包,肉卷.饀可以自製,食落就好啱口味 連平時唔食中式飽的家人都食哂,好滿足

等部壓麵機到手,到時壓多幾次唔知會唔會更好食。

原來揉麵糰咁好玩
VCBB小天使
|

anyuser18
|
試驗過之後,發現用壓麵機壓過再整的饅頭,會實啲,啲氣洞平均啲細啲。無壓過就會鬆啲好似啱我食啲。但壓過的整有饀包就易包啲咁喎,食落又無乜分別可能有饀。
我試過搓完蓋住放一陣唔記得幾耐,再拿出來加啲粉造型,啲饅頭係鬆軟啲。

原本用麵包機搓粉,點知整整吓多數手搓,當運動幾好
AACheungCheung
|

girl321
|

OOKK媽咪
|

小女人仔
|

anyuser18
|

多謝大家鼓勵

終於明白點解夏天凍水都得,因為搓時有溫度,搓得耐慢慢變暖都可發到酵。但若搓唔夠就要發酵耐啲啦!

依家搓完發一次先,發大咗再搓一陣先再整肉包。肉包太好味,少咗整饅頭嘞
男子漢
|

kaheiboy
|
andyman 發表於 18-8-21 13:50
唔關暖水事啦, 用暖水發得快啲啫, 凍水唔會唔發,可能係第一次買的自發粉放久了, 裏面的泡打粉失效了, 你亦 ...

請教中式包唔係用中筋粉?如果高筋粉有何分別?
andyman
|
kaheiboy 發表於 18-9-3 09:39
請教中式包唔係用中筋粉?如果高筋粉有何分別?
三樣粉都可用, 低/中筋粉筋性弱, 做出的食品比較鬆軟。 高筋粉筋性強, 做出來較煙靭。
O仔19妹
|

AACheungCheung
|
andyman 發表於 18-9-3 10:12
三樣粉都可用, 低/中筋粉筋性弱, 做出的食品比較鬆軟。 高筋粉筋性強, 做出來較煙靭。
...

長知識
anyuser18
|
又試咗搓完一次放雪櫃過夜,第二朝取出放饀做型,再發半個小時蒸,一樣好味!

又試咗蒸好放涼,放雪櫃,第日取出翻熱,都好食,只差新鮮出爐少少啫