中左妊娠糖尿

Misspeach
|
lovebb2018 發表於 18-9-22 11:57
你控制到血糖啊?

控制倒呀 大部分都係6.幾 揀岩食物同食野既先後次序都好緊要 我唔夠飽既時候會整蛋 煎牛肉食 同食堅果 下午茶時間比較餓時飲一包鈣思寶加餅
lovebb2018
|
小驚 發表於 18-9-22 12:07
呢到啲飯係多過建議份量,可以減一匙。而啲肉汁係好升糖。如果你想食多啲就要運動返多啲去降血糖... 你有 ...

懷孕後成日冇胃口啊,其實係食少左,我平時都係食瓜多,肉唔多,反而係早餐食得多,我最好胃口係朝早。甘你宜家都係多菜少肉?BB size ok?
lovebb2018
|
小驚 發表於 18-9-22 12:08
咁你加咗針,尋晚血糖okay嘛?

尋晚餐後7.3,今朝餐後6.0,但我成日見暈,暈到覺得頭痛啊,暈果時度血糖都有4.2
小驚
|
lovebb2018 發表於 18-9-22 12:40
懷孕後成日冇胃口啊,其實係食少左,我平時都係食瓜多,肉唔多,反而係早餐食得多,我最好胃口係朝早。甘 ...

因為我見你話醫院餐好少,好易餓... 無胃口入醫院就啱喇,我都係入完醫院後正常返晒。
我而家食屋企飯多,唔算多菜少肉,因為其實肉唔會升糖,只係一定要少汁。
出去打邊爐/韓燒/西餐嗰啲係最好,可以食到飽,血糖都係 5. X。
其實識食就唔駛捱餓。
我而家 22wk... Bb within range, 不過偏細碼。因為我同老公都唔係高大型。
小驚
|
lovebb2018 發表於 18-9-22 12:42
尋晚餐後7.3,今朝餐後6.0,但我成日見暈,暈到覺得頭痛啊,暈果時度血糖都有4.2
...

有無飲多啲水?我加咗針後,喺醫院餐後都 keep 住 4. X。
食飯後至少唔好淨係坐,企多啲都有幫助。
lovebb2018
|
小驚 發表於 18-9-22 12:49
因為我見你話醫院餐好少,好易餓... 無胃口入醫院就啱喇,我都係入完醫院後正常返晒。
我而家食屋 ...

我好易餓,但冇胃口,每次食少少,醫院個餐,我都係食完一陣就餓,姑娘話餓就食梳打餅或瑪麗餅,可能冇得選擇,個人冇心機

打邊爐都可以5.幾,你好叻(emoji)(emoji)少汁就ok?

我27W6了,希望時間快d過
小驚
|
lovebb2018 發表於 18-9-22 12:54
我好易餓,但冇胃口,每次食少少,醫院個餐,我都係食完一陣就餓,姑娘話餓就食梳打餅或瑪麗餅,可能冇得 ...

食完飯唔可以即刻食餅㗎。餅會升糖,所以只可以當小食。小食同正餐至少相隔2小時。芝士同nuts係唔升糖,所以可以一覺餓就食。你可以落樓下7仔買,佢有隻杏仁都幾好味。

打邊爐可以呀!不過要食清湯底。丸唔食得,吉野家嘅邊爐唔食得。同埋打針就一定要食澱粉質,所以我會食半份烏冬。

汁好升糖㗎,咩汁都盡量減少喇。
其實識得揀,我地嘅選擇都好多
haha748494
|
注意飲食,少食澱粉。
yin媽
|
lovebb2018 發表於 18-8-21 10:32
私家飲糖水,飲完9.7,叫我拎返份報告返政府,呢個數值係咪好高?

請問如果血糖高 JM有冇眀顯徵狀?
lovebb2018
|
yin媽 發表於 18-9-24 10:58

冇任何症狀啊,所以如果你擔心,可以做糖水測試,始終血糖高對BB有影響。
小驚
|
yin媽 發表於 18-9-24 10:58

無... 因為孕婦要求比正常飲高好多
我地飯後 6. 7 以上就已經算高,但正常人 8 以下都仍然ok...
我諗 12 以下都無咩特別明顯徵狀。
小驚
|
lovebb2018 發表於 18-9-24 11:09
冇任何症狀啊,所以如果你擔心,可以做糖水測試,始終血糖高對BB有影響。
...

你今日可以出院未呀?
lovebb2018
|
小驚 發表於 18-9-24 11:57
你今日可以出院未呀?

係醫院過中秋尋日有一次唔合格,醫生話要再校藥。不過我前日係醫院暈Q左,醫生連俾我出去食餐過節飯都話唔得岩見完心臟醫生,可能仲要做其他檢查,QM心臟科醫生真係幾難等,我同另一個媽媽都等左5日先等到醫生黎姑娘話QM個心臟科係等得最耐既
小驚
|
lovebb2018 發表於 18-9-24 12:55

係醫院過中秋尋日有一次唔合格,醫生話要 ...

暈咗咁大件事?唔關血糖事?
你保重呀
lovebb2018
|
小驚 發表於 18-9-24 13:02
你保重呀

唔知關藥物事,定其他問題,不過我入黎果時,心已經唔係太舒服,所以醫生約埋心臟科。

我本身訓緊海景位,暈完之後俾人搬左去對正護士站個位
lovebb2018
|
小驚 發表於 18-9-24 13:02
你保重呀

我本身見你入5日,以為好長時間,點知
小驚
|
lovebb2018 發表於 18-9-24 13:06
唔知關藥物事,定其他問題,不過我入黎果時,心已經唔係太舒服,所以醫生約埋心臟科。

我本身訓緊海景位 ...

你俾人密切關注緊... 保重呀
小驚
|
lovebb2018 發表於 18-9-24 13:06
我本身見你入5日,以為好長時間,點知

QM 真係好緊張孕婦... 我住完 5 日醫院後,我都決定唔喺養和生,返去 QM 生 B
lovebb2018
|
小驚 發表於 18-9-24 13:15
QM 真係好緊張孕婦... 我住完 5 日醫院後,我都決定唔喺養和生,返去 QM 生 B
...

我仲諗緊,因為本身book左法國開刀,連訂都俾埋,有d矛盾,但呢度d姑娘真係好好起碼我入黎冇俾姑娘鬧過你本身養和係打算順產?
小驚
|
lovebb2018 發表於 18-9-24 13:18
我仲諗緊,因為本身book左法國開刀,連訂都俾埋,有d矛盾,但呢度d姑娘真係好好起碼我入黎冇俾姑 ...

係呀,原本都打算順產 不過我搵嘅產科醫生比較 prefer 開刀。
QM 連啲病人助理都好好。
你出到去要問下你嘅私家醫生,你而家嘅情況點處理。
正常都要再請多個糖尿科醫生睇住。bb 出世後血糖低又點算?要問清楚。