退休教師

力神
|
請問有無人試過請退休教師補習?成效如何?
上堂是否較沉悶,不像後生一輩教學主張生動有趣教學。通常幾耐會知道成效?補的是中英文科
panyeung
|
力神 發表於 18-8-21 11:08
上堂是否較沉悶,不像後生一輩教學主張生動有趣教學。通常幾耐會 ...

其實補習係要睇夾唔夾嘅,好難一概而論,可以同老師商量,試幾堂先

力神
|
panyeung 發表於 18-8-21 11:17

其實補習係要睇夾唔夾嘅,好難一概而論,可以同老師商量, ...

因為老師話建議試1年(我覺好似有d耐),因為語文科唔會快見效,唔可以睇1,2次考試而定喎。如果同老師商量話試幾堂會怕老師無心機去教
panyeung
|
力神 發表於 18-8-21 11:37
因為老師話建議試1年(我覺好似有d耐),因為語文科唔會快見效,唔可以睇1,2次考試而定喎。如果同老師商量 ...

1年唔係叫試啦,夾唔夾,十堂八堂已經知,當然,成績唔會十堂有進步,但起碼問吓小朋友覺得老師點,已略知一二
Poyau
|
力神 發表於 18-8-21 11:37
因為老師話建議試1年(我覺好似有d耐),因為語文科唔會快見效,唔可以睇1,2次考試而定喎。如果同老師商量 ...

好似1年長咗啲 夾唔夾幾個月應該知
english1221
|
有料好快知!
咪唔好話佢知你打算cut,又唔會一次交一年學費
C.Humphrey
|
三個月已經好夠
唔好講住囉,唔夾到時先諗藉口quit
wcpcelia    發表於 18-8-22 10:07
chanti
|
上堂是否較沉悶,不像後生一輩教學主張生動有趣教學。通常幾耐會 ...

一星三堂、2 個月已經見效、由70 去到9x 差不多滿分、英文科。
cheechi
|
chanti 發表於 18-8-21 20:25
一星三堂、2 個月已經見效、由70 去到9x 差不多滿分、英文科。

請問佢收幾錢一個鐘
cy101
|
試1年!佢梗係想la!
Herobear
|
其實夾唔夾一個月就知
不過要有顯著成效就可能一年
只是求分數一兩個月都可以,勁操卷
個人覺得係0米老師分別唔大
但教法令小朋友有冇興趣,呢樣先難
JD930
|

其實我反而覺得退休老師教咗咁多年有一定嘅知識同方法去教,反而宜家啲大學生冇經驗未必一定識教,而且自己讀書叻同識唔識教無關.... 不過人夾人嘅,亦可能有啲退休老師教幾十年都hea教,可能有啲後生嘅好有heart.... 最好試一至三個月睇下啱唔啱自己小朋友
力神
|

每堂上幾耐?老師是什麼資歷?咁快見效
zitzai
|
JD930 發表於 18-8-21 20:59
其實我反而覺得退休老師教咗咁多年有一定嘅知識同方法去教,反而宜家啲大學生冇經驗未必一定識教,而且自 ...

其他唔講,教語文嘅話,以前就算無 degree 嘅老師,中英文底分分鐘好過而家 d 大學生

試一年當然係誇張,但長遠要小朋友語文好,學一年唔過份。只求分數另計
JD930
|
zitzai 發表於 18-8-21 21:41
其他唔講,教語文嘅話,以前就算無 degree 嘅老師,中英文底分分鐘好過而家 d 大學生

試一年當然係誇張, ...

完全同意!有啲嘢真係要浸,唔係有個undergrad or master degree就代表grammar好

宜家好多啲雞精嘢只求分數所以好快有成效,但唔代表真係學得識個樣嘢
chanti
|
力神 發表於 18-8-21 21:30
每堂上幾耐?老師是什麼資歷?咁快見效

個半小時。教育學士資歷、好快已找到小孩弱點、再不停跟弱點出工作紙及比卷小孩星期六日做、幾chur 下. 語文要時間學,你仔女一星期一堂的話那老師便説要用成年時間浸才見效吧。
chanti
|
cheechi 發表於 18-8-21 20:30
請問佢收幾錢一個鐘

$300 一個鐘
MariaTsui
|
zitzai 發表於 18-8-21 21:41

試一年當然係誇張, ...

妹妹的補習老師是同學媽媽介紹的退休老師,可能老一輩,非常盡責,知道妹妹是什麼類型學生,就用那種形式教,語文的確要慢慢浸,也見妹妹有進步,所以退休老師不一定差。
pomanlife
|

可唔可以介紹呀
Fishqqma
|
朋友女兒搵退休校長每日放學睇功課!
wcpcelia    發表於 18-8-22 10:08