冧樹殺人事件

kiwibaby2015
|

今日又一單,點解都係 8 月
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180821/bkn-20180821113759847-0821_00822_001.html
過往亦曾發生塌樹奪命意外,亦因此政府對樹木的管理開始重視,於2010年發展局成立樹木辦事處加強檢查及管理樹木。當中兩宗塌樹殺人事件最為轟動。

2014年8月14日,懷孕38周姓張(37歲)女子打算乘小巴往產檢,在半山羅便臣道棕櫚閣對出護土牆上的橡樹突塌下,壓向張婦,張被大樹壓頂,由接報消防員救出送院,惜告不治,其胎兒經手術救出。

2008年8月27日,姓莊(19歲)準港大女生與友人在赤柱逛街,期間赤柱大街斜路上,一棵23米高過百年樹齡的大樹突塌下,莊被大樹擊中頭部,送院後證實不治。
nintendo
|

RIP。
唔好想太多,八月的確是雨季,昨日幾大雨。
mercurycc
|
真係慘。RIP
Yibu
|
估計係夏天多雨,落左ㄧ輪,尾段D樹開始枯。途人實在太不幸,慘。
tsung
|
無妄之災
魔怪媽媽
|
kiwibaby2015 發表於 18-8-21 12:54
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180821/bkn-20180821113759847-0821_ ...

8月打風落雨季節,唔出奇
littlesister
|
人命幾時都比樹重要吧,好心班偽正義人士就做下好心啦
靚靚C9
|

mickeyeva
|
littlesister 發表於 18-8-21 13:34

認同
聽收音機新聞話係印傭,嚟香港打工十年,有仔女係印尼,真慘,無妄之災,RIP
choc_choc
|
littlesister 發表於 18-8-21 13:34

斬哂啲樹好無? 呢單塌樹同你口中偽正義人士有咩關係?
Poyau
|
RIP
wcpcelia
|
lam133
|

乜嘢到反
natjosejim
|
RIP
angelacch
|
choc_choc 發表於 18-8-21 14:39
算啦, 慳番啖氣
小星兒
|
農曆七月?
shun282
|
choc_choc 發表於 18-8-21 14:39

晤知點解,呢到總係有人都可以拉埋其他人講
入返正題,其實一年有幾多人死於塌樹,我反而擔心馬路炸彈多D,超速、醉駕、藥駕,仲有每日有幾多逆線駕駛,始終俾車車死風險大過俾樹壓死
angiehouse
|
kiwibaby2015 發表於 18-8-21 12:54
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180821/bkn-20180821113759847-0821_ ...

RIP, 真系無得避,希望政府睇緊d,斬得有理都無辦法,吾好理d爛鬼議員反對
choc_choc
|
shun282 發表於 18-8-21 17:23

晤知點解,呢到總係有人都可以拉埋其他人講

咪係囉,呢單意外嗰棵樹係保育㗎咩?有幾多單塌樹壓死人事件嗰棵樹係保育人士反對斬? 政府有邊次要斬樹係俾人阻止斬唔成?
最衰政府,批准馬路俾車行,日日有交通意外死咗人,人命係咪重要過交通呀?
馬爾太
|

係囉,斬Q晒啲樹咪冇人死囉!
政府唔做嘢,啲樹係抵死架!