自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

好無奈

我有兩個小朋友幼稚園。最近覺得佢地愈大愈唔聽話,我想自己湊返,到2年後升小先再做嘢。

而家小朋友係兩個姐姐照顧。
我同老公都返工。
本身有層樓未供完。

原先係計劃今年買多層收租。
但如果冇做嘢就少一半收入。
買樓都要推後。

我老公大約5萬人工,我計過如果佢份人工供樓加一個工人,其實夠,不過就辛苦一些。

我人工4萬左右,我自己有儲蓄100萬(私已),如果2年唔做,其實可以用我儲蓄都可以。

不過家人,包括我媽同爸都講明反對。
一黎而家份工叫準時又好做,之後再搵未必有,可能得返萬幾元
二黎我自己湊都唔一定好,因為我平時在家佢地特別扭計。

雖然我知我都未必湊得好,但我想試。
我知如果我做ftm,一定全家人冷言冷語,可能我會好難受。

比你,會唔會照做ftm?其實都係兩年。。。

公爵府

回覆樓主

我係你都唔會轉做ftm,因為講繄係少左一半家庭收入,同埋你自問2年後出黎搵唔返呢個數。

大宅

回覆樓主:

都係睇自己想要小朋友成長過程,溝通多啲定係事業多

男爵府

milk323 發表於 18-8-21 13:06
我係你都唔會轉做ftm,因為講繄係少左一半家庭收入,同埋你自問2年後出黎搵唔返呢個數。
...

好大機會搵唔返

珍珠宮

反而覺得老公意見最重要, 話晒佢最大影響, 如果佢贊成就可以去馬, 否則的話就算所有人(包括父母) 贊成做FTM都冇用,

wcpcelia    發表於 18-8-22 10:45
greenpea    發表於 18-8-21 19:46

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

點解只諗 2 年嘅計劃?
如果 2 年後,效果不及預期,你又有乜部署 / 後著?
1. 例如 : 2 年時間,肯定可以教好小朋友,然後出番嚟做嘢,咁小朋友依然要靠其他人湊的,原先嘅問題,依然可能出現番

2. 到時,你嘅人工少咗,小朋友支出大咗,又如何解決呢?

琥珀宮

梗係唔轉啦,四萬喎,而且你仲想買多層樓,錢鬆動D做咩都得,唔鬆動就要考慮好多,賺多D俾仔女好D的生活水平仲好,我個人認為,而且在家困獸鬥,無謂啦,重點又無人支持

男爵府

goat 發表於 18-8-21 13:10
反而覺得老公意見最重要, 話晒佢最大影響, 如果佢贊成就可以去馬, 否則的話就算所有人(包括父母) 贊成做FTM ...

老公第一個返對。
佢話你都唔識教女

伯爵府

回覆樓主:

.

珍珠宮

老公反對就唔好諗了......
咁既情況下堅持做 ftm 真係影響家庭和諧啊....

(我既情況係... 我老公好支持.... 但4大長老反對.... 我已經考慮左 2年...都做唔到決定....)

伯爵府

回覆樓主

我係ftm, 如果你老公唔支持你就無謂了
我做左ftm4年, 9唔9都受吓氣, 遲啲都要出返黎工作
你好好教導好工人, 唔好比佢地太好氹佢地, 你在家只好同佢地開開心心咁教育, 如果平時少見, 回家又話佢地, 冇細路會鍾意的
醜人留返比工人做啦

珍珠宮

teresayan07 發表於 18-8-21 13:14
老公反對就唔好諗了......
咁既情況下堅持做 ftm 真係影響家庭和諧啊....
AGREE, 原來老公係第一個反對, 咁更加唔好

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

fukuoka_saga 發表於 18-8-21 13:11
老公第一個返對。
佢話你都唔識教女

咁真係唔建議你做, 吃力不討好。

到時兩頭唔到岸, 做唔到預期效果(教好d仔女), 重要冇了份高薪既好工。

要教好仔女, 唔一定做ftm, 不如試下改善下自己平日教仔女既方法。

Childhood is journey, not a race.

公爵府

fukuoka_saga 發表於 18-8-21 13:08
好大機會搵唔返

仲有一個考慮係,你做ftm係咪就解決到小朋友唔聽話既問題呢?姐姐其實除左照顧佢地,係咪可以有管教既角色?會唔會兩個姐姐太好服侍,所以小朋友先唔聽話?一家人育兒方針是否一致?
邊個湊都好,唔搵個啱既方法都係冇用。應該先找出原因再去搵最好既方法。

翡翠宮

回覆樓主:

少一半收入
無啦啦降低生活水平
我係你老公都反對

水晶宮

回覆樓主:

小朋友翻學,你又准時收工,咁其實同你唔做無乜分別

我自己翻到屋企六點半,我都能睇功課溫習

放學先沖涼食飯

男爵府

fukuoka_saga 發表於 18-8-21 13:04
好無奈

我有兩個小朋友幼稚園。最近覺得佢地愈大愈唔聽話,我想自己湊返,到2年後升小先再做嘢。

我就唔會,兩年無左$40000x24個月,即96萬。仲要動用到自己一百萬私己,樓又要壓後買黎收租。重點係湊兩年,兩年應該轉變唔大,條數搏唔過

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

收入少一半, 真係好難選擇, 我諗我未必會放棄份工, 最多再抽多啲時間比小朋友.

男爵府

回覆樓主

我自己係ftm,真心唔覺得自己教就會乖,我驚你到時會失望

子爵府

回覆樓主

我覺得佢哋升小一你先轉做ftm好d,因為小一功課多又默書又測驗,如果在職媽媽會變得好辛苦!幼稚園階段比較輕鬆,小朋友吾洗默書考試,相對你可以趁哩兩年儲下錢!我都係仔仔升小一先做ftm

首頁
12345...11

尾頁

跳至