自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

fukuoka_saga 發表於 18-8-21 13:04
[size=16.799999237060547px]我老公大約5萬人工,我計過如果佢份人工供樓加一個工人,其實夠,不過就辛苦一些。

[size=16.799999237060547px]我人工4萬左右,我自己有儲蓄100萬(私已),如果2年唔做,其實可以用我儲蓄都可以。

做 FTM 要看經濟實力,冇咗一半收入要食老本,你要考慮是否可以承受。
生活質素要減。
做 FTM 兩年,其實作用唔大,一係你可以一路停工至佢地小學畢業。
計好數先。

象牙宮

回覆樓主:

老公唔支持,加上自己人工都算高,緊係唔轉啦!最多放假花多d時間係小朋友身上,儲一大舊錢提早退休

水晶宮

fukuoka_saga 發表於 18-8-21 13:04
好無奈

我有兩個小朋友幼稚園。最近覺得佢地愈大愈唔聽話,我想自己湊返,到2年後升小先再做嘢。
我同你處境差不多,我選擇繼續工作。但我仔女是乖,所以可以咁。工人我只有一個。我大那個是高小,細的幼稚園。大那個樣樣自動波,但要TRain.人言可畏,我試過一年轉兼職,湊仔,比男家人寸我是寄生蟲食老公錢。說話好難聽,點都保持一份輕鬆工,保持收入,有尊嚴好多。考慮仔女轉全日。減一個工人,樓照買收租,不買,將來仔女大就煩啦。

男爵府

回覆樓主

如果你唔做,家庭收入少一半,好似有d博,加上你老公唔支持就梗係唔好制,到時為錢銀嗌交就唔好

子爵府

fukuoka_saga 發表於 18-8-21 13:11
老公第一個返對。
佢話你都唔識教女

老公反對你已經唔洗諗啦

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

如果是我就唔會轉做FTM, 家庭收入少一半喎, 其實做working mum唔等於無陪d小朋友一齊成長,睇自己點安排

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

如果係我,唔會轉。

伯爵府

想生BB熱投

如果老公都吾支持,你無得轉ftm
若老公不幸失左業,層樓點供
吾係甘易畀佢搵份5萬的工架

伯爵府

回覆樓主:

2年小朋友未必改變到,最大嘅改變係買樓會延遲,仲要揾唔返4萬一個月。我係你就唔會做ftm

侯爵府

好無奈

我有兩個小朋友幼稚園。最近覺得佢地愈大愈唔聽話,我想自己湊返,到2年後升小先再做嘢。

一、現在揾4萬、2年後出反來揾萬幾,已經好大差別
二、老公唔讚成,到有乜家庭問題,一定有說話聽,
三、2年唔一定聽話,上小學仲多嘢跟,你確定新工可準時放工,更何況你有兩位小朋友,穩定工作比較重要

珍珠宮

fukuoka_saga 發表於 18-8-21 13:11
老公第一個返對。
佢話你都唔識教女

佢咁講係幾衰,不過真係要諗下做 ftm 係咪解決唔聽話既辦法

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我都係放棄左自己份糧高假多既工
但大前題係我全部人都支持
咁先少問題發生

子爵府

回覆樓主

九萬變四萬
生活方式大打折扣
好難適應同維持
老公反對就更加唔洗諗

其實Working mum 都可以敎到小朋友
加油媽媽

公爵府

回覆樓主

樓主,真心推介你睇 super nanny ,可在YouTube 搵到,入面既方法真係值得參考的。

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

其他人既意見可以skip,但同老公一定要有共識!很多夫妻既爭執就係因為老婆做ftm/wm但老公根本唔支持。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

俾我都反對啦

男爵府

2024年龍年勳章

老公第一個返對。
佢話你都唔識教女

咁真心建議你唔好試,wm都可以教好小朋友

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

loving_mybaby 發表於 18-8-21 13:19
我自己係ftm,真心唔覺得自己教就會乖,我驚你到時會失望
我都係ftm ,但我覺得有影響。有時見到仔女有d行為唔好我會即刻出聲,但姐姐好多都唔會。同埋其實如果經濟許可,我個人係讚成自己仔女自己湊的。但都係果句,要家庭和睦,就要夫妻間有共識。

伯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

2年時間實在太短,之後又出返嚟做,我覺得無乜作用兼蝕底,可以話“ 盞搞”。
再加上老公反對,日後有乜唔掂實會搞到多多埋怨,何必呢!

水晶宮

回覆樓主

如果係我,老公唔支持,根本唔駛諗!
上bk都睇唔少老公唔支持而又夾硬做ftm的Po

首頁
12345...11

尾頁

跳至