自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主

反而想問下,你平時同小朋友點相處?每日放工花幾多時間喺佢地身上?你自己放假同佢地做乜?學校嘅活動你多唔多參加?

珍珠宮

回覆樓主

老公不支持無謂勉強了!

男爵府

fukuoka_saga 發表於 18-8-21 13:04
好無奈

我有兩個小朋友幼稚園。最近覺得佢地愈大愈唔聽話,我想自己湊返,到2年後升小先再做嘢。

點唔聽話法?我會選擇做Working mama

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

這個是你的家事,關你父母咩事?同老公商量好,老公支持就去馬啦,成年人連自己點決定一件事都要被人阻佑,別人的說話岩聽就聽,唔岩聽就當聽唔到,世上只有老公支持就足夠啦,唔明人地支持與否對生活有咩幫助?我做左18年家庭主婦,別人總愛說話,我只回佢地,我家生活好好又沒問他們借錢,做咩咁關心我做唔做野?佢地馬上無言,人總愛用自己把尺去量度別人,硬要別人跟他那套否則就是不對,但每人把尺卻又不一,你跟得幾多把?所以終於自己能同自己/自己一家交代就可以了。

男爵府

回覆樓主

支持你做ftm! 好明白你感受。作為媽媽,當然想樣樣野親力親為。始終係自己小朋友,無論幾多錢,都請唔到一個係全心全意教育自己孩子既人。佢地既成長係一世嫁。
你本身人工都高,肯定係有能力之人。幾年後又點會只揾反萬幾蚊既工呢?你對自己要有信心。加油!

大宅

回覆樓主:

一來你老公反對,二來你父母同老公反對既其中一個理由都覺得你自己湊都唔會好轉,我覺得你要諗清楚自己係咪真係適合ftm 先,ftm唔係靈丹,有啲媽媽唔適合full time 既,爭執仲多。
一陣佢地無乖到,老公怨你令家中少一半收入,令佢壓力加重,而你見住自己的私己又不斷減少,你會唔會後悔先?

珍珠宮

回覆樓主:

已經幼稚園唔會,已經返左學,做ftm會好悶甘

男爵府

mike89 發表於 18-8-21 21:02
請兩星期假試左先
肯定辛苦兼勞氣,或者到時你會後悔
試左得先再諗

其實試兩個星期,都大概知道自己能力同耐性適唔適合,同小朋友有冇任何改善。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

只係湊兩年,人工有四萬跌到得番萬幾蚊,接受唔到。

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

我有親戚个case同你一樣
做左ftm有一個工人
咪又係咁
本身管教有問題
我覺得係管教問題多過返吾返工問題
不如著手管教先決定遲吾遲工

水晶宮

BK Milk勳章

木土土 發表於 18-8-21 16:51
點會只做2年FTM,到時只係大既升小學!

你份工而家準時放工人,比FTM只係見少小朋友幾個鐘,你而家放工後 ...

公爵府

414928 發表於 18-8-21 22:40
這個是你的家事,關你父母咩事?同老公商量好,老公支持就去馬啦,成年人連自己點決定一件事都要被人阻佑, ...
e家係佢老公第一個反對呀!

大宅

全心全意 發表於 18-8-21 22:40
支持你做ftm! 好明白你感受。作為媽媽,當然想樣樣野親力親為。始終係自己小朋友,無論幾多錢,都請唔到一 ...

我估樓主係政府工,所以而家(max pt) 辭左過左兩年搵番都係得萬幾(starting) ?

大宅

fukuoka_saga 發表於 18-8-21 13:04
好無奈

我有兩個小朋友幼稚園。最近覺得佢地愈大愈唔聽話,我想自己湊返,到2年後升小先再做嘢。

我囝小一學期中我先轉FTM,冇工人冇長老,幼稚園返全日、小一上補習社。我做了半年FTM,好處是對小朋友嘅了解及學業成績係絕對有幫助。9月升小二我將做Part time,人工少以前三份二,老公都好大壓力但都要頂,我份新工可以自己湊放學跟功課。
我囝嘅幼稚園老師話幾時都係媽媽自己照顧嘅小朋友係好過比人湊。
我囝小一學期中成績退步, 班主任打電話來問我為什麼,她知道我轉了做FTM,我話囝放學返來不聽話,她就教了我一些方法再加上自己不用返工多左時間跟及用心去教,我囝成績由中文C變A,B, 入了精英班。呢幾個月我囝好開心,佢話佢好開心不用去補習社想媽媽湊!
我想講錢雖然重要但可以再搵過,但小朋友成長錯過左就追唔返。他們唔乖會唔識表達或唔想話比你聽佢地唔開心,但從佢地嘅行為反映出來,現在你留意到就找些專業人仕問下意見吧!例如老師等

子爵府

回覆樓主:

咁你最好假期能展示出你揍仔女的能力先,令大家都覺得你做得嚟,先做ftm,咁你身邊啲人大機會啲去支持你。否則你老公會覺得你又唔做嘢又搞唔掂子女,佢會心理不平衡,你又大部份依賴佢經濟收入,你都心理不平衡,最後子女都唔會有益。先練好自己parenting的能力似乎暫時最應做。個人意見。

大宅

回覆樓主

小朋友越大越多開支,儲多個錢如果佢哋放學就去學嘢好過,例如運動畫畫跳舞等,或者睇下有冇上門補習教導小朋友,小朋友好多都鍾意聽外邊人教導,你自己唔做嘢仲要繼續養一個工人,5萬元其實唔係搵好多錢一家四口加個姐姐,你老公反對已經是問題因為佢都會覺得大壓力, 小個人做嘢好多錢就唔係以前咁容易洗得咁梳爽。

最非你而家份工好難頂工時又長,否則做FTM都幾冒險

男爵府

海仔媽 發表於 18-8-21 23:17
我估樓主係政府工,所以而家(max pt) 辭左過左兩年搵番都係得萬幾(starting) ?
...

唔係。
做私人公司。但冇咩專長,冇信心之後會搵得返。

男爵府

pugpugyan 發表於 18-8-21 23:33
小朋友越大越多開支,儲多個錢如果佢哋放學就去學嘢好過,例如運動畫畫跳舞等,或者睇下有冇上門補習教導小 ...

都係既。
如果我唔做,所有開支都要計過度過。

大宅

回覆樓主

我背景同你差唔多。 呢個暑假前無做。 一路陪佢地一路搵我鐘意嘅工。 幸運地搵到暑假後開工。 暫時聽到係凖時放工。

過去呢幾個月ftm, 我真係好enjoy. 佢地得一次成長, 而家最得意 (我2yo, 3yo), 所以我無悔呢半年陪佢地。 係少左錢, 但生活可以同以前差唔多, 分別只係儲少左, 但其實唔會好覺。

但都係會揀做返嘢, 因爲我forsee到佢地返晒學我好多餘 (屋企有工人)

我鼓勵你點都改變下生活, 因爲一路坐一路諗佢地就大晒lu. 一係試下搵part time, 咩都試下。

但同意一定要老公同意。 我老公反而話我做返嘢, 問我係咪玩嘢:mother:

首頁

尾頁

跳至