自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

fukuoka_saga 發表於 18-8-21 13:04
好無奈

我有兩個小朋友幼稚園。最近覺得佢地愈大愈唔聽話,我想自己湊返,到2年後升小先再做嘢。

我係你唔會做ftm, 一來家庭總收入少近一半,你saving唔太多,將來揾過份兩萬,好難儲錢,努力工作改善將來生活仲好啦,况且你做ftm未必教得好小朋友,有心教放工放假一樣教得好。

大宅

回覆樓主:

我唔會考慮金錢, 錢冇左可以搵返, 但小朋友成長只有1次.

我考慮既只會係最親既家人支唔支持!!!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

M.Y.P 發表於 18-8-21 13:20
我覺得佢哋升小一你先轉做ftm好d,因為小一功課多又默書又測驗,如果在職媽媽會變得好辛苦!幼稚園階段比較 ...

我都係大仔升小一時先轉ftm
不過大前題都要老公支持
無謂將來有咩怨言

伯爵府

回覆樓主:

咁長遠讀唔會轉住,快啲買層收租樓,小朋友大少少(7-8歲)先唔做陪佢。

子爵府

回覆樓主:

對囝囡來說,自己凑係好事。但老公來说係坏事。你地2个要有供識先可實行,否身肯定怨聲載道!
多口問,只有2个小朋友,有必要请2个姐姐咩,若用1个,save多d$,日后做ftm都有多d$$

大宅

回覆樓主

教好小朋友,做個有智慧的母親,比起做個隨傳隨到的母親更重要。

侯爵府

fukuoka_saga 發表於 18-8-21 13:04
好無奈

我有兩個小朋友幼稚園。最近覺得佢地愈大愈唔聽話,我想自己湊返,到2年後升小先再做嘢。

你可以試下一次過拎10日大假
自己揍十幾日試下接唔接受到先
試過冇問題先考慮

siumak    發表於 18-8-21 14:41

珍珠宮

環保接龍勳章

好無奈

唔會quit
人工高又好做既工
係邊度搵
要教都可以收工/放假慢慢教
又唔駛睇老公面識

珍珠宮

回覆樓主:

我同你好似,想做ftm,但係唔捨得份工同份糧,加上我媽咪反對,覺得女人有份工好重要,尤其有份人工唔錯嘅工,更加唔可以放棄~況且自問之後一定搵唔番尼份工~
只能說,女人做ftm實在犧牲太多~

公爵府

好無奈

但白講兩公婆人工咁高我吾会做ftm

琥珀宮

好無奈

其實關你父母咩事?除非你話唔做野冇家用比就話姐。同埋初小都好緊要,有成球都都唔到ftm,好多人都做唔到。當初我c6都唔讚成我做ftm,但我冇理佢照做

翡翠宮

畀面勳章

教仔女係一門學問,要邊做邊學,亦唔係ftm先一定做得好。如果你冇信心教好個女,分分鐘變成困獸鬥,到時你在家受氣又冇左份優差,雙倍損失。

不如你搵下地方學教仔技巧,健康院好似有3p課程, 到時就算係wfm都可以教到仔女。我眼見很多媽媽要返工既小朋友都好乖的,要教好仔女,其實不一定要做全職媽媽。
日日是好日

珍珠宮

Mary媽咪 發表於 18-8-21 13:51
你可以試下一次過拎10日大假
自己揍十幾日試下接唔接受到先
試過冇問題先考慮

呢個真...
我曾經有諗過做 ftm...
姐姐放假回鄉... 我就攞大假.. 睇驗下無姐姐既生活...
我發現原來我係做唔到...
好佩服姐姐點解可以3頭6臂...
咩都可以搞掂晒...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我想講...小學先工作..其實小學重多野跟..
功課,默書,測驗考試等等...

重有..工作開既人..未必習慣到FTM既生活...

如果你有錢有時間..
不如試下...工人放長假...
你自己請假湊小朋友..2星期至1個月..
一來你體驗下..自己搞唔搞得掂2個小朋友加家務..
二來你要睇下.小朋友係你湊既期間係乖左?還是一樣曳?或更曳?
三來...FTM既生活..你自己頂唔頂得住?
四來..你要計計數..果一個月當你冇收入的...
就係用老公既人工COVER晒所有開支...去計..
係咪真係夠用呢?小朋友同你既想要...會唔會冇以前咁易得到?
會唔會連需要都要計過度過先可以買呢?

你要計.依家2個工人..
你做FTM就應該係0工人...
雖然你話你老公都頂得住...但辛苦D..
咁如果你要人支持...最緊要既老公..
你要令佢覺得唔係頂硬上死都要頂住先得...
所以CUT晒工人..你老公就會輕鬆D...

做FTM又好..做WKM又好..
要轉角色...其實都有唔同既顧慮...
你真係要試清楚..試過先好...

因為..4萬人工..家庭收入既一半...
少左4萬...其實成個生活質素都會唔同左....

男爵府

仲有如果轉左ftm都教得唔好會仲大壓力, 你真係要諗清楚

侯爵府

loving_mybaby 發表於 18-8-21 13:19
我自己係ftm,真心唔覺得自己教就會乖,我驚你到時會失望

認同,我同你一樣係ftm,我已經盡量提點小朋友,但係佢比較聽老師話,老公話我唔識教女 ,加快我決心搵工

男爵府

fukuoka_saga 發表於 18-8-21 13:11
老公第一個返對。
佢話你都唔識教女

老公第一個返對。

其實已經無需要再唸,你願意降低生活水準,佢唔願意,到時祇會日嘈夜嘈

水晶宮

teresayan07 發表於 18-8-21 13:57
呢個真...
我曾經有諗過做 ftm...
姐姐放假回鄉... 我就攞大假.. 睇驗下無姐姐既生活...

我同我 d friend 都係,姐姐放大假的話就索性成家人攞假去旅行,好過日日喺屋企困獸鬥。唔係湊開突然變24 小時日日湊,唔係人人搞得掂或中意。我都好佩服我姐姐。

珍珠宮

fukuoka_saga 發表於 18-8-21 13:11
老公第一個返對。
佢話你都唔識教女

佢都已經反對,你個FTM plan 應該冚旗。

其實你不如具體列出孩子有那些行為問題你認為係“不聽敎”,你嘅期望又係點樣才滿意?

兩年後升小一,即係呢兩年你實際係為細路鋪升小啦。你嘅目標又係邊間?入到心水你都要睇他入去實情,萬一失落你又如何放下?

幼稚兒已經咁緊張,小學受同學影響就更緊張。

子爵府

回覆樓主:

只老公人工比較吃力 唔洗諗

首頁
12345...11

尾頁

跳至