好想做ftm,但冇人支持

taiwoon
|
fukuoka_saga 發表於 18-8-21 23:40
都係既。
如果我唔做,所有開支都要計過度過。

最重要係老公唔支持
如果無共識去做
之後會好多好多交嘈
如你真係想試
就不如好似樓上講
拎個大假等姐姐放假試一試
再同老公傾
千祈千祈唔好一意孤行
babywater
|
fukuoka_saga 發表於 18-8-21 13:11
老公第一個返對。
佢話你都唔識教女

唔識教咪學囉,唔通佢覺得工人會幫佢教女
kwan_0128
|
份工好做人工又ok緊係要做啦
做FTM都唔係想像中咁好
IloveJJ
|
fukuoka_saga 發表於 18-8-21 13:04
好無奈

我有兩個小朋友幼稚園。最近覺得佢地愈大愈唔聽話,我想自己湊返,到2年後升小先再做嘢。

我會轉。
雖然唔知自己湊之後,佢哋係咪真係會乖,但起碼我試過。
如果無試,而佢哋最後係壞,咁我就會後悔。
我唔希望自己後悔無盡力。
sandypink
|
呢到jm贊成都無用,最緊要老公贊成,有共識先得
Winnie_1210
|
講真一家四口兩個工人就算c6有100k收入我都唔敢做ftm況且你一做ftm就即減半收入、到時候會衍生出更多問題,搏唔過啊。。。
kcpak
|
fukuoka_saga 發表於 18-8-21 13:04
好無奈

我有兩個小朋友幼稚園。最近覺得佢地愈大愈唔聽話,我想自己湊返,到2年後升小先再做嘢。
小朋友既童年,都追唔返......你覺得佢地唔聽話,係咪繼續放任佢.....你自己想要咩,自己最清楚~
不過無人支持又的確難道~我同C6都覺得小朋友係要自己湊,一來你想佢係點,就教佢點做人,二來感情好好多,三來,小朋友好快大,每個時刻我都唔想錯過...教唔好係我自己既事,無盡力過對唔住自己同小朋友
kcpak
|
好無奈

你C6覺得工人姐姐教得好過你?
peonica
|
如果老公唔贊成,真係唔好做 ftm ,一定會影響感情.
bigheadshan
|
好無奈

小朋友越帶使費越多,兩年後真係搵唔番同人工同位置嘅機會好大,你要有心理準備。同老公傾清楚先,確定佢真係100%支持你先好去馬。另外有d非常99會對新抱做FTM好多意見,有可能問你點解自己全職湊仔仲要請工人呀?佢個仔一人支撐咪好辛苦?再過多一排就會成日問:你真係唔做嘢呀?總之煩死人。不過遇到好99一支會支持你嘅。如果你唔想錯過小孩的成長就又想試吓,趁工人放長假自己試吓搞唔搞得掂先決定啦!
瑤瑤~
|
你儲埋有幾多大假?
如果你唔試唔心息, 可以諗諗放2個禮拜大假(如果有更多或者公司肯批既再耐少少), 期間你就試下真正做ftm既生活
你試完先再認真諗quit唔quit份工啦, 講真你可能自己都頂唔順日日24小時對住小朋友
coolman008
|
得不到另一半支持又何必強行做ftm,若做咗ftm,小朋友是否會變乖,又會不會影響夫妻之間感情,你一定要想清楚,再與c6再商量一下
lovely-panda
|
我係你都唔做FTM啦
myaisha0435
|
當然唔會呀, 要教放工一樣可以教...

跟本就完全唔關事.....

我妹當年辭職都錦講.....結果呢....

想太多, 跟本冇任何分別......
myaisha0435
|
fukuoka_saga 發表於 18-8-21 13:11
老公第一個返對。
佢話你都唔識教女

哈哈, 你應該聽佢,

我老公同你一樣, 有心教小朋友, 上至人生, 下至功課...

不是果個料...係真係冇義意,

我老公次次好比心機教功課之後的結果....小朋友多數會因為錯太多比老師留堂....

爸爸溫習之後的結果係0分....

佢自己本人完全唔覺出左咩野問題....

你可以真係唔適合, 只係你自己唔覺得...
angela0228
|
唔會,搵4萬同搵萬幾爭好遠
南丁媽咪
|
我同你情況接近
想做ftm但冇可能放棄自己份人工

睇住小朋友成長唔代表24小時望住佢
平日放工多d親子互動,自己take up返照顧工作
榆樹
|
好無奈

無家人支持又好難,同埋3歲前轉ftm 建立bonding同attachment好似好d,宜家都幼稚園,不過,幾時去上堂學都好,或者搵d專業人士教。
小華子
|
唔會放棄工作,除非仔女有問題先迫於無奈做。
一來收入問題,二來一定會受氣,三來份工無壓力點解要唔做?
做ftm怕會愈做愈驚自己頂唔順,可能到時有抑鬱。
jimliu713
|
M.Y.P 發表於 18-8-21 13:20
我覺得佢哋升小一你先轉做ftm好d,因為小一功課多又默書又測驗,如果在職媽媽會變得好辛苦!幼稚園階段比較 ...

同意, 我最近都辭工做ftm 去照顧升小的小朋友。老公support的。 本身打算抖一段時間後揾d part time 做, 因為之前份工太辛苦太大壓力。 家庭收入雖然大減, 但我需要work life balance.