香港買唔起樓,就買外地樓,老左就去果邊住?

無話可說
|
有無咁理想呀?不過而家揸住400萬,都只可以買二三十年舊樓(唔計抽到居屋),如果無積蓄就咁全部買舊樓,老左又真係生活緊迫d
Mm233
|
去泰國囉

清邁我見都好多西人係個度退休

yucl_hk
|
d人成日話移居外國

其實知唔知好多國家,

只會比遊客1年入境最多180日
Mm233
|
yucl_hk 發表於 18-8-21 13:31
d人成日話移居外國

其實知唔知好多國家,
有D國家有退休VISA
jolps
|
泰國政府有退休移民政策, 有些特別的福利俾呢d退休人士, 77台的四小時生活圈有兩集講泰國, 可以搵返來睇下, 都ok架
wcpcelia    發表於 18-8-21 15:54
davywm    發表於 18-8-21 15:10
無話可說
|
Mm233 發表於 18-8-21 13:23
去泰國囉

清邁我見都好多西人係個度退休

都好架,我愛泰國,不過有錢先算啦
無話可說
|
jolps 發表於 18-8-21 13:35
泰國政府有退休移民政策, 有些特別的福利俾呢d退休人士, 77台的四小時生活圈有兩集講泰國, 可以搵返來睇下, ...

我仲有排捱,泰國都有考慮既,不過暫時無錢
無話可說
|
yucl_hk 發表於 18-8-21 13:31
d人成日話移居外國

其實知唔知好多國家,

遊客緊係啦,生活就可以簽證,而家就黎可以返大陸長住喇
babybabyu
|
400萬買個單位收租抗下通脹,老左賣左佢先再諗退休住邊 泰國都真係幾好,但如果香港無個家,有乜頭暈身慶,想返來hk都唔得。。。。
RT
|
如果健健康康去外地生活就好,老左有長期病經常要睇E生食藥都幾麻煩
無話可說
|
babybabyu 發表於 18-8-21 13:43
400萬買個單位收租抗下通脹,老左賣左佢先再諗退休住邊 泰國都真係幾好,但如果香港無個家,有乜 ...

如果自己有物業既,有400萬買樓收租過世,就唔會考慮外地買樓生活啦!
泰國真係幾理想既,我都好想果邊住,醫療聽講都唔差,不過要而家努力搵錢先
圓圓2017
|
無話可說 發表於 18-8-21 13:16
有無咁理想呀?不過而家揸住400萬,都只可以買二三十年舊樓(唔計抽到居屋),如果無積蓄就咁全部買舊樓,老 ...

其實香港已經好好,交通又可便,又冇天災
無話可說
|
RT 發表於 18-8-21 13:45
如果健健康康去外地生活就好,老左有長期病經常要睇E生食藥都幾麻煩

呢樣都係,無理由三幾個月返黎覆診拎藥架,機票平咩,再老d飛機都唔坐得就煩
無話可說
|
圓圓2017 發表於 18-8-21 13:49

不過不失啦,係太多人啫,生活物資又貴,唔係差又唔算好
babybabyu
|
無話可說 發表於 18-8-21 13:48
如果自己有物業既,有400萬買樓收租過世,就唔會考慮外地買樓生活啦!
泰國真係幾理想既,我都好 ...

香港收租一層,随時可以收返自住,再係泰國生活都係一件樂事。 醫療好,但都要預備定一舊開支。只係用同樣咁多嘅錢,提升更高生活質素。
Mm233
|
圓圓2017 發表於 18-8-21 13:49
空氣差 迫到飛起 人人黑口黑面
ucuniversal
|
Mm233 發表於 18-8-21 13:32
有D國家有退休VISA

請問那些國家有退休visa?
ucuniversal
|
jolps 發表於 18-8-21 13:35
泰國政府有退休移民政策, 有些特別的福利俾呢d退休人士, 77台的四小時生活圈有兩集講泰國, 可以搵返來睇下, ...

在那可睇返77台?
美之選468
|
babybabyu 發表於 18-8-21 13:43
400萬買個單位收租抗下通脹,老左賣左佢先再諗退休住邊 泰國都真係幾好,但如果香港無個家,有乜 ...

泰國語言不通,文字不明,去買野問路都唔點,不如考慮一下馬來西亞呀?起碼語言通呀嗎?
good_pig
|
無話可說 發表於 18-8-21 13:16
有無咁理想呀?不過而家揸住400萬,都只可以買二三十年舊樓(唔計抽到居屋),如果無積蓄就咁全部買舊樓,老 ...

到時先諗下,20年之後會點?
20年前都唔知香港會咁啦