討論或分享下令小朋友戒電話打機習慣?

adorable_boy
|
開頭我仔用智能電話係因為要用whatsapp和eclass check 功課,我平時要返工所以由工人姐姐照顧,但姐姐原來平時都唔理佢由佢打機,令佢開始沉迷打機,我知道後已用Lock Apps 唔比佢玩,點知佢自由delete 咗Apps, 他現在青春期好難教,日日發脾氣,都唔知用咩方法令佢戒打機,有沒有JM可以分享吓成功例子。
pretty_cat
|
坦白一句,男仔到了青春期應該無得強迫。或者比佢做好功課溫好習比佢打。
要突然停佢一定反你。
唯有慢慢傾,唔好影響學業就唔管佢。
同佢講佢大個啦唔想話佢太多,要佢自己選擇。
Poyau
|
易放難收
patpat234
|
青春期 堅難攪 父母開口一定反
揾其他人幫手開口
fitfish
|
我係大朋友。介不到。一天玩足18小時
wcpcelia    發表於 18-8-22 10:05
rayrayus    發表於 18-8-21 20:42
fitfish
|
呢D係心引。尤其打遊戲
rayrayus
|
男仔既話,幫佢搵樣興趣等佢冇咩時間打機會唔會好d? 運動應該係最好辦法,要樣佢有興趣的,咁做完運動累都冇咩心情打機吧?
mandy108
|
安排其他活動比佢
fitfish
|
有心引的。半夜在被竇都玩。我就係
|
我仔就是為了打機連由細學到大的彈琴都放棄埋,其實香港有沒有機構協助人戒打機,因我覺得係一種病態
birdbird
|
adorable_boy 發表於 18-8-21 23:29
我仔就是為了打機連由細學到大的彈琴都放棄埋,其實香港有沒有機構協助人戒打機,因我覺得係一種病態
...

你仔幾大, 何解要用 whatsapp??

既然要戒毒, 何解仲提供毒品比佢???
sfuhsg
|
我覺得青春期冇得強硬唔比
尤其是已經上癮
我ftm有時間睇住
小學基本上唔比玩,最多一年玩3,4次
要玩就玩board game
間中會玩switch
佢都有間中話某d同學玩乜game
咁啱果d同學都係曳同成績差既,我有輕輕灌輸話太沉迷會影響學業
今年升中一,開始放寬少少
我地2公婆會陪埋佢玩
遊戲app只裝喺ipad(喺屋企先玩)
佢電話得幾個益智遊戲

第一日比smartphone已經講明唔比拎入房
沉迷會收機(我冇講明點叫沉迷,我話你咁大個人自己有分寸)

Fishqqma
|
小朋友幾多歲
李露眉
|
中學收唔翻
brindlewin
|
adorable_boy 發表於 18-8-21 13:34
開頭我仔用智能電話係因為要用whatsapp和eclass check 功課,我平時要返工所以由工人姐姐照顧,但姐姐原來 ...

打機好多時係佢地友儕間社交話題,你叫青春期孩子斷朋友,佢唔反面就奇。
所以關係不錯時就要講下前途目標,人生不可能只靠打機,玩電競都要練體能......
brindlewin
|
adorable_boy 發表於 18-8-21 23:29
...

你講緊幾大,幾年級?
|
sfuhsg 發表於 18-8-21 23:52
尤其是已經上癮
我ftm有時間睇住

你講所有方法我之前九成做足,我仔13 歲是青春期,要自我唔要約束,真係好難攪,現在我暫時收了佢電話講明每日限玩15分鐘,佢都癲咗,我要堅持媽媽都有原則,大家冷戰中。
cyyiu
|
sfuhsg 發表於 18-8-21 23:52
尤其是已經上癮
我ftm有時間睇住

唔比攞入房方法好好
sasa0208
|
adorable_boy 發表於 18-8-21 13:34
開頭我仔用智能電話係因為要用whatsapp和eclass check 功課,我平時要返工所以由工人姐姐照顧,但姐姐原來 ...

我照鬧,鬧完無完全唔比玩,雖然我個係女,但佢同仔分別不大,唯一好就係佢認同上癮呢回事 ,我以幫佢為由,而家晚晚定時識停吖
得閒要同佢地分享下打機有乜嚴重問題,無例證佢地真係彩你都傻
加油呀
馬爾太
|

你俾得部電話佢,部電話就任佢用架啦。你覺得個人WhatsApp咁緊要就預咗。
我兩個女都知,WhatsApp個號碼=屋企電話號碼,唔係屬於佢。佢哋唔會霸住用。