其實幾時開始仔女結婚父母要俾首期要俾禮

jacobkit
|

我都係15年結婚姐,幾年前結婚都無話父母一定要俾首期俾禮俾錢先係對仔女好

點解現在風氣咁奇怪

利申: 租緊樓,有小朋友

其實我的意思係,現在好多人,真係唔知點解,覺得結婚父母一定要出錢出力,如果有收租樓,一定要俾你住做新居,或者俾首期你,如果唔俾,就係對我不好,係衰人,自私精,老咗實唔好諗我會照顧你,一定唔會俾孫你見

父母的錢其實係我的錢,棺材本俾咗我無所謂,因為我會「照顧」你(一個月俾三五千果種,但要你俾百幾萬「借」俾佢買樓),唔俾,你話退休想享受人生,就是自私、衰

我發現多咗d人會咁諗

無話可說
|
近年社會趨勢 我都係十幾年前結婚,無首期無樓,禮咪親戚同雙方父母比少少金器囉!禮金同女家晚飯都係我地自己出!男家鄉下擺酒就老爺奶奶出
喜喜天使
|
D人越來越唔知足
stevewoo
|
無話父母一定要俾,但如果個仔買唔起樓,租樓就佔左人工2/3,咁父母唔想俾首期又可以點?

父母屋企又唔夠位同住
starrymama
|
唔係近期, 有錢父母一向咁做. 只係而+多左有錢人啫
Jordan_2006
|
大陸人結婚就係咁,要靠父母炫富,誇到似賣仔女咁
namnamnamlolo
|
一向都有
我地識好多人父母都會幫的
幫唔到3成都幫1成
其實幫到咪幫
我又覺得都係好事
最多仔女俾多d家用囉
mercurycc
|

可能而家d人生得小,生活又富裕,
做父母都想仔女好,有錢咪幫下,
講真無錢幫都幫唔到。
十幾年前結婚買樓邊有人比錢咪又係自己儲返來,屋企無錢點幫到,
當年身邊好多朋友都係父母比首期及結婚既,唔係而家先興。

heilok
|
我諗樓主意思唔係幫唔幫,而係越來越多年青人覺得係父母責任。

wcpcelia    發表於 18-8-21 16:15
peggypeggy820
|
我13年結婚
禮金C6自己比
結婚->買樓->生仔, 所有我地自己攪掂

邊有話父母一定要俾首期俾禮俾錢先係對仔女好架
NatalieTY
|
jacobkit 發表於 18-8-21 13:40
我都係15年結婚姐,幾年前結婚都無話父母一定要俾首期俾禮俾錢先係對仔女好

點解現在風氣咁奇怪

都要俾得起先有得俾既... 有錢既送層樓都得,能力有限既咪資助首期囉,不嬲都有人咁做,依家多左有能力既父母姐...關咩風氣事呢?
tell-me-y
|

點解現在風氣咁奇怪

老馮
pi0219
|
個個CASE係99幫手出錢買樓, 但無加新抱名, 加上唔比龍鳳鈪, 可能個女仔覺得實際上無野揸手所以唔咁心.
natnat_tsang
|

點解現在風氣咁奇怪

我十幾廿年前結婚, 媽俾一成首期我幫我買樓.... 所以依家安居樂業, 我同C6都好多謝我阿媽....

pswongg
|
stevewoo 發表於 18-8-21 13:51
無話父母一定要俾,但如果個仔買唔起樓,租樓就佔左人工2/3,咁父母唔想俾首期又可以點?

父母屋企又唔夠 ...

咁如果父母真係無錢比首期又真係無辦法,可以唔結婚,財政咁緊情况下結婚,會產生好多不愉快的問題
超級特務
|
starrymama 發表於 18-8-21 13:51
唔係近期, 有錢父母一向咁做. 只係而+多左有錢人啫

冇錯
據說視帝祥第一任老婆,層結婚樓係外父科水首期。
kitbebe
|
唔係風氣,樓價咁貴,父母唔幫根本好難上到車!有能力買樓送比仔女都大把啦!
是是但但
|
回覆 jacobkit 的帖子

係現代人生得少, 經濟又唔錯, 所以咪越來越多呢類「成功靠父幹」。我諗世世代代都係咁, 阿爸耕田仔享福。咁如果我有錢, 我都會幫個仔買樓/ 俾首期。
不過呢類CASE 越多, D 後生一輩, 覺得個個都係咁, 點解自己冇? 有部份人, 咪覺得老馮要有囉~
當然都有後生仔女, 係明事理, 知道呢D唔係應份有。

snowshine1357
|
pi0219 發表於 18-8-21 14:10
個個CASE係99幫手出錢買樓, 但無加新抱名, 加上唔比龍鳳鈪, 可能個女仔覺得實際上無野揸手所以唔咁心. :qu ...

我都有睇
hiko234
|
heilok 發表於 18-8-21 14:03
我諗樓主意思唔係幫唔幫,而係越來越多年青人覺得係父母責任。

真係風氣唔好,以後年青人覺得咁樣系理所當然,唔識得感恩父母。