如何在一間公司避開是非

green_flower
|
就轉到一間新公司做嘢,但呢間公司好多人,聽聞人事頗複雜,點樣可以避開是非,平安無事咁打工賺錢?
cat_hellobb
|
有人有是非,把口生係人到,控制唔到,自己唔好講人或答咀.
壞蛋獎門人
|
green_flower 發表於 18-8-21 14:51
就轉到一間新公司做嘢,但呢間公司好多人,聽聞人事頗複雜,點樣可以避開是非,平安無事咁打工賺錢?
...

唔好講人是非,唔好講太私人既事比人知,人地講是非唔好加把嘴
wcpcelia    發表於 18-8-21 16:01
celiagrace
|
回覆 cat_hellobb 的帖子

自己唔好講人或答咀 ---> 贊成
muihsu
|
壞蛋獎門人 發表於 18-8-21 14:55
唔好講人是非,唔好講太私人既事比人知,人地講是非唔好加把嘴

同意
MeowMuiMui123
|
自己唔講,唔會係公司呻。
上層或HR問feedbacks, 一定講中立帶少少贊既意見。
唔提私人嘢
shun282
|
green_flower 發表於 18-8-21 14:51
...

(emoji)(emoji)(emoji)
tsung
|
是非如瘟疫,縱使刻意避開,都會找上門來
SullytheMonster
|
留名睇答案學嘢。個人經歷,唔講是非,埋頭苦幹,都冇好下場。
YY1101
|
SullytheMonster 發表於 18-8-21 15:24

中立人地當牆頭草
死得更慘
要有好大決心
同自我修復能力先捱到
aaaiqc
|
SullytheMonster 發表於 18-8-21 15:24

X 2
YY1101
|
要避就吾好講人
吾講自己
人講就聽
聽左冇反應

但係咁即自己做自己
除非有同路人
否則要好堅先得
我就係咁自己做自己事
捱到冇退路
辭職吾做
SJ6
|
問心無愧
避無可避
啲小人無處不在
good_pig
|
...

只要3個人以上就有是非
linglingchai
|
回覆 green_flower 的帖子

閒事莫理,重地莫企.
firstfirst
|
是非要黎, 擋都擋唔住!!

yurijm
|

在bk問呢啲,啲留言往往超乎想像
入到多是非既公司
揀中立既人點會有好結果?
每次有乜事端,兩邊不是人
總會有人推個完全冇殺傷力既人受死
仲要慘在無人會幫口
默默無聞地成泥濘

個人愚見
至少要學識自保
識睇岩局勢,唔好俾人當係後備替死鬼
方為上策

SandyWu
|

x 2 ^

即係似新界D牛咁!
mollybach
|
唔好強出頭, 唔好講自己事, 唔好叻唔切.

要知自己位置, 做細就唔好串串貢; 做大就唔好白鴿眼.

汽水餅
|
是非呢家嘢唔講/唔答就唔上身? 睇嫻妃就知