[新手媽媽] 點樣可以辨別奶粉既真偽?

lovegrandma
|
呢排BB便便好差, 想幫BB轉一轉奶粉..但去到藥房買..好多種好多隻..都唔知邊隻好...有時揀定左一隻, 但見藥房竟然賣平過超市幾多下...唔知佢真定假...好驚買到假貨, 好煩惱 , 你地多數點分隻奶粉既真偽?
怪獸青BB
|
藥房買係平好多,我會揀有奶粉姨姨promote個d藥房買,假嘅機會會低好多
luvkaka
|
回覆 lovegrandma 的帖子

唔洗識, 我一定只去超市萬0買, 有咩事都有得退.
李露眉
|
只會去萬寧買.

但有朋友D 仔女都係買藥房個D,唔見佢地話有問題,

牛高馬大.
艾菲BB
|
如果驚藥房賣假貨,最簡單一定係去萬O,屈人寺果D地方買,有時佢地會做特價或者信用卡回贈就抵買D,你可以到時入多少少貨
wcpcelia    發表於 18-8-21 16:05
chocho3016
|
睇佢個罐既產地同成份,睇個罐既封口有冇咩問題!
taktakbbb
|
我識有朋友係會睇barcode條碼 每個國家出口既條碼都唔同
但係如果你唔識睇既話 可以用wechat scan check下個barcaode都ok
lovegrandma
|
taktakbbb 發表於 18-8-22 11:14
我識有朋友係會睇barcode條碼 每個國家出口既條碼都唔同
但係如果你唔識睇既話 可以用wechat scan check下 ...
咪任何牌子既奶粉都得架?
黃二少奶
|
唔識買最好去番超巿萬寧個啲,穩陣啲
catfitfit
|
你個BB幾大個?細BB要問E生意見,悟係你話轉就即轉
TinyTomato
|
有心做假的話 barcode 要印好易。

仲有,有冇諗過可以個鑵係真(假如回收返來) 但奶粉係假。

學樓上話齋,驚就去萬寧屈X買 ....

taktakbbb 發表於 18-8-22 11:14
但係如果你唔識睇既話 可以用wechat scan check下 ...

nainaitze
|
我會去萬x,屈xx買
tsung
|
luvkaka 發表於 18-8-21 15:28
回覆 lovegrandma 的帖子

唔洗識, 我一定只去超市萬0買, 有咩事都有得退.

|
從來唔會係藥房買。。。。只會係超市或個人護理店買。
Ahlite
|
香港BB 奶粉有假的嗎?
kakakwok716
|
怕就唔好慳少少,害所個bb
wynnehung
|
從來都唔會去藥房買奶粉
asukav6
|
藥房因為冇上架費,所以會比萬寧屈臣氏超市賣平50-100不等,只要去返相熟藥房買係冇問題
gm147
|
我女兩歲食 Illuma 三號,一直去開相熟藥房買(其實只係買咩都去果度買,果度職員認得我),平萬寧百五蚊左右(原價五舊,其他藥房都平佢百二三蚊)。

之前試過去萬寧買一罐做比較,奶粉色水味道一樣(有傳假既顏色偏黃味道偏淡),個罐係一模一樣(假罐係另外製造,會搵到分別,例如公仔同字體),留意第一次開果塊蓋有冇異樣(提防舊罐),最後我發現藥房買既製造日期比萬寧仲要遲半年(萬寧造左九個月,藥房三個月),藥房奶粉仲新鮮D,我之後就去藥房買了。

另外 Illuma 比較麻煩係佢官方以前藥房代理名單,後來就剩係推薦去萬寧屈臣氏買,而剛好我間藥房之前係名單上,聽聞係奶粉商同零售商傾掂數想更壟斷市場,所以我就更加唔驚去藥房買了。
SuperChanB
|
lovegrandma 發表於 18-8-21 15:22
呢排BB便便好差, 想幫BB轉一轉奶粉..但去到藥房買..好多種好多隻..都唔知邊隻好...有時揀定左一隻, 但見藥 ...

去萬寧買