高額長者生活津貼一問

peterchan325
|
老人家話想申請,但如果本身存款過左146000,請問可否將錢轉比子女,然後再申請?
謝謝解答!
5R2H
|
资產唔過就可以申請,所以....明白了嗎
|
回覆 5R2H 的帖子

Thanks 😊😊
|
要check 唔知一年都半年
happysmileha
|
5R2H 發表於 18-8-21 16:09
资產唔過就可以申請,所以....明白了嗎

唔會check你d錢點解突然轉走咗咩?
5R2H
|
happysmileha 發表於 18-8-21 17:33
唔會check你d錢點解突然轉走咗咩?

聽説係申報過唔過個限额,填果刻唔過就合资格
|
回覆 happysmileha 的帖子

係, 我就係想知比唔比人轉走啲錢
she007
|
peterchan325 發表於 18-8-21 18:25

幾多先?如果一下子轉走幾十萬都好可疑喎!
lovececing
|
peterchan325 發表於 18-8-21 18:25

咁爭人錢就要還嫁啦,睇你點解釋啫
wcpcelia    發表於 18-8-22 10:05
anna59
|
轉走D錢比仔女,攞唔番,點算
olkan
|
anna59 發表於 18-8-21 18:55

BABY520
|
peterchan325 發表於 18-8-21 16:04
老人家話想申請,但如果本身存款過左146000,請問可否將錢轉比子女,然後再申請?
謝謝解答!
...

突然無咗筆錢一定要解釋,你不如叫老人家日常用錢一直用到限額以下就立即申請
Super-Man
|
高齡津貼而家有幾錢?
fairly
|
anna59 發表於 18-8-21 18:55

如轉左錢D給仔女會有風險,因遇著D無良贪心仔女,佢地當左D錢屬於自己,有入無出,想攞返就難,到時真係得不償失
anna59
|
回覆 fairly 的帖子

吓,咁貪字得個貧,咁不如申請果D免資產審查嘅生果金未算law
ddkaka
|
peterchan325 發表於 18-8-21 16:04
謝謝解答!
...

分開轉,一次過轉走晒冇咁好
guigui82
|
謝謝解答!
...

好似要一年過冷河
木土土
|
謝謝解答!
...

早前應該申請政府年,年金投資額不計作資產
Poyau
|
參加公共年金合法轉移
yaubb2014
|
謝謝解答!
...

預時間轉走啲錢……