冷氣機滴水

thomas_so33
|
好多時冷氣機(分體機)都係塞去水多,如果識拆殼係去水位通返就得,輕微塞用飲管吹幾下,嚴重D可用通渠鐵缐,唔想塞平時約一星期到洗一次塵網
tsung
|
謝謝分享
Shumudan
|
thomas_so33 發表於 18-8-21 17:34
好多時冷氣機(分體機)都係塞去水多,如果識拆殼係去水位通返就得,輕微塞用飲管吹幾下,嚴重D可用通渠鐵缐 ...

我屋企三部冰氣機全部都係我整返好,都係去水位積塵,拆左落黎,通返就得!
之前房間果部冷氣機漏水有叫師傅報價,佢話要洗機收1300,我唔抵得,自己動手
wcpcelia    發表於 18-8-22 09:38
thomas_so33
|
Shumudan 發表於 18-8-21 19:19
我屋企三部冰氣機全部都係我整返好,都係去水位積塵,拆左落黎,通返就得!
之前房間果部冷氣機漏水有叫師 ...
通到咪自己通,識洗有工具都可自己洗
bb2
|
我有部窗口機底又係成日滴水,揾人整過幾次都唔得,成日積塵...最後鄰居教係底條縫度攝塊哥士的入去...真係無再滴
thomas_so33
|
但出面洗冷氣機coil水,小心用,因滴左地專石面即刻有印無得救,
Shumudan
|
thomas_so33 發表於 18-8-21 19:49
通到咪自己通,識洗有工具都可自己洗

係吖,而家搵師傅太貴
thomas_so33
|
Shumudan 發表於 18-8-21 20:06
係吖,而家搵師傅太貴
但你果個好似貴左D,1300一部,我同人洗都開唔到過仟一部,可能你搵果個獨市啦咪可開咁高
Shumudan
|
thomas_so33 發表於 18-8-21 20:10
但你果個好似貴左D,1300一部,我同人洗都開唔到過仟一部,可能你搵果個獨市啦咪可開咁高
...

我樓下街市得一家,系獨市,上次開鎖換埋收我5舊
thomas_so33
|
獨市無計,我朋友住半山洗三部4500
thomas_so33
|
我朋友住半山4500洗三部
kmb
|
Shumudan 發表於 18-8-21 19:19
之前房間果部冷氣機漏水有叫師 ...

Hi Shumudan,請問你如何將屋企三部冷氣機全部拆左落黎,跟住就通返 " 去水位d積塵 " ?講真部冷氣機本身都很重,唔容易將它整部托落黎,尤其是窗口冷氣機很難將部機拆出來,再托落黎,再將去水位d積塵通返? ** (因房間果部冷氣機都有漏水)請指教,謝謝!!

thomas_so33
|
kmb 發表於 18-8-23 22:31
Hi Shumudan,請問你如何將屋企三部冷氣機全部拆左落黎,跟住就通返 " 去水位d積塵 " ?講真部冷氣機本身都 ...
你部係窗口定分體,分體首先要拆個外殼先,係個水盆位有個去水位,係果位通返就得
kmb
|
thomas_so33 發表於 18-8-23 22:51
你部係窗口定分體,分體首先要拆個外殼先,係個水盆位有個去水位,係果位通返就得
...

我部係 ”窗口式冷氣機 ”,它是放在石屎平台位,傍邊沒有窗口,不能伸手到冷氣機去水位.

thomas_so33
|
kmb 發表於 18-8-23 23:14
我部係 ”窗口式冷氣機 ”,它是放在石屎平台位,傍邊沒有窗口,不能伸手到冷氣機去水位.
咁就要甩機肉落嚟先通到,幾多匹機
kmb
|
thomas_so33 發表於 18-8-23 23:15
咁就要甩機肉落嚟先通到,幾多匹機

匹機,一個人能否容易甩機肉落嚟 ?

thomas_so33
|
kmb 發表於 18-8-23 23:26
一匹機,一個人能否容易甩機肉落嚟 ?
搵多個人啦,重有你識唔識拆先
kmb
|
thomas_so33 發表於 18-8-23 23:40
搵多個人啦,重有你識唔識拆先

從未拆過機前面板,容易拆嗎?是否有螺絲之類收實面板?

thomas_so33
|
kmb 發表於 18-8-23 23:53
從未拆過機前面板,容易拆嗎?是否有螺絲之類收實面板?
有少少技巧,唔知點講你知
kmb
|
thomas_so33 發表於 18-8-23 23:55
有少少技巧,唔知點講你知

需要先鬆螺絲之類?或是,面板是要用些少力"啪"落去那類安裝。