自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

babyhoi 發表於 18-8-21 19:06
記憶有問題就連日常野都記唔到啦!
你駛唔駛用呢個 表情呀!
小朋友淨係記佢中意既野一啲都唔出 ...

使唔使咁無禮貌
哩個符號我禁錯左我明明禁 。我都冇留意個符號已經send出去~
我都係問下同年既小朋友程度姐。唔使下下囉。喎。又!!!!符號囉

男爵府

回覆樓主:

要知佢有冇記性唔喺考佢認字,讀書咁沉悶,小朋友邊有興趣架。
你可以同佢玩配對卡或者講完故事後睇吓佢記唔記得內裏情節。
數數方要面,你先教佢數手指1-10,然後你陪佢一齊數3×就3隻手指4×就4隻手指,數數吓就記得啦。

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

babybaby_pig 發表於 18-8-21 18:34
我想問下大家4歲半小朋友學習進度係點?
識唔識數1至100或者寫1至100?英文大細楷?
同中文大約識寫咩字? ...

我女宜家都係4歲2、3個月!
佢K1前,真係一張白紙,我無教佢數數無教佢英文字母!宜家讀完 K1,暑假前剛剛識數1-20;認到 a-z 大細楷!中文字嘛.... 學校K1教果D咪認得囉!應該唔夠100組字詞!
成個暑假,除咗做果本暑期作業外,都無溫過書!每日玩玩玩同埋瞓!
不過..... 好多時專登抽唻問佢,佢都會話唔記得!
慨念嘛... 前後左右,昨今明都得!
平時... 精過鬼!乜都唔記得,行字當頭就會突然記得!腦筋轉得快到我想死!

別墅

o_____o 發表於 18-8-21 19:08
我小朋友剛剛5歲,4歲半左右識寫數字1-1000,英文識大細階A-Z,普通英文生字,中文識寫自己名丶我是男孩子 ...

你小朋友都好叻呀~識寫好多中文字
1至10000?係咪打錯左
加減都識 係學校教定自己教?

別墅

yingdash 發表於 18-8-21 19:17
要知佢有冇記性唔喺考佢認字,讀書咁沉悶,小朋友邊有興趣架。
你可以同佢玩配對卡或者講完故事後睇吓佢記 ...

哩個都幾好方法。謝謝你

大宅

回覆樓主

我女4歲半,寫晒A to Z, 數數字到30, 中文認到簡單字水,石,多,少,識寫英文名唔識寫中文名,學校無話佢有問題,我都無再額外教,只係有時考下佢英文對答

別墅

rosey2056 發表於 18-8-21 19:20
我女4歲半,寫晒A to Z, 數數字到30, 中文認到簡單字水,石,多,少,識寫英文名唔識寫中文名,學校無話佢 ...

是升k2嗎?

水晶宮

畀面勳章

babybaby_pig 發表於 18-8-21 18:34

四歲半,係未應該識加減乘除混算,英文作句,唐詩宋詞背誦,寫日記......
我三個仔女都入了大學,佢哋四歲半果陣,只識食玩瞓痾我個仔四歲半都唔識講嘢,只有(emoji)(emoji)吖吖
其實做乜要同人比較呢?

男爵府

回覆樓主

買這本書教佢一至一百
讀完會再讀
每十層一種動物
我仔學識

別墅

701003 發表於 18-8-21 19:21
四歲半,係未應該識加減乘除混算,英文作句,唐詩宋詞背誦,寫日記......
我三個仔女都 ...

有時唔係想同人比較。係教育唔同。我讀書年代同小朋友已經唔同晒。 寫自己名k2尾已經學啦~我個年代小學先寫 係依家教育問題

公爵府

回覆樓主

識寫?我女四歲時文盲一個,由bb開始伴讀,一粒字都唔認得,你講果啲學術嘢,佢多數唔識,而家升小二,咪正常學生人個,喺普通學校考中上,其實咁早識做咩?揭過下啲新書,小二上先學三位數....

大宅

babybaby_pig 發表於 18-8-21 19:21
是升k2嗎?

係呀

侯爵府

畀面勳章

babybaby_pig 發表於 18-8-21 19:19
你小朋友都好叻呀~識寫好多中文字
1至10000?係咪打錯左
加減都識 係學校教定自己教?

寫到1至1000,1000乍,不是一萬,不過其實佢數到去一萬的,但佢對數字同中文字比較敏感的,加減數學校有教1-5內加減,1-10內自己教。我小朋友學習冇問題,不過皮氣臭,好慘,所以人就係冇完美,但求佢樣樣不過不失算。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

babybaby_pig 發表於 18-8-21 19:16
使唔使咁無禮貌
哩個符號我禁錯左我明明禁 。我都冇留意個符號已經send出去~
我都 ...

我見你用
覺得你冇禮貌所以我炆炆啦,
既然你話按錯,
原意唔係咁的話,
我收返我啲囉、喎

我想表達係,
有啲小朋友未咁快開竅,
中意玩,
可以喺日常生活、遊戲中同佢溫習,
唔駛成日比較,
咁樣大家都好大壓力啦

珍珠宮

生活用不著,硬塞無謂。

水晶宮

回覆樓主:

4歲半 (完成k2) , 識寫自己個名 (學校教), 認到簡單中文字如水、田、日、月、牛、羊、馬、肉、男、女、果。

英文已識晒A一Z, 未認到生字但見到物件識用英文講番出來。

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

如果個女有學習問題,老師會搵你架啦
或者家長日時問下老師,唔洗太擔心既

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

問程度真係好難比較,我小朋友考PN時已識晒A-Z,我見身邊識既小朋友大致上都係咁,

間間學校程度唔同,如果小朋友真係好behind老師會知,如果有學習障礙老師都會發現到d特徵,慢慢教,德育比學術重要

別墅

C.Humphrey 發表於 18-8-21 19:31
如果個女有學習問題,老師會搵你架啦
或者家長日時問下老師,唔洗太擔心既
...

就係老師話冇乜大問題,話英文比較叻啲,
老師都唔講話佢數數方面既,家長日得10分鐘到時間講唔到咁多 係話佢講野唔太識講我都知佢有覆診既。

公爵府

回覆樓主:

我兩個仔都記得,大仔可能係大b記得好好,細仔就學識哂但放個暑假就唔記得7成

首頁

尾頁

跳至