一個人食飯有感

海仔媽
|
難得唔駛湊仔,可以一個人去食野,係度諗食乜時發現最難一個人去食既應該係中菜。。。想叫的食物好多,但問題碟碟份量好大,一個餸起,兩個餸止。而啲段位計既餐全係兩位起既。
反而最方便一個人食既都係西餐或日本野,西餐一個餐已有頭盤至甜品,日本野就樣樣份量少少方便食,結果一個人走左去食放題算。

唔知大家或者會唔會有一個人食中餐既推介呢?
二世龜
|
自助餐
北寄貝
|
我會去食遂位計的涮涮鍋。又多野揀,又食得開心
wcpcelia    發表於 18-8-22 10:39
toromama    發表於 18-8-22 01:39
worrymama
|
北寄貝 發表於 18-8-21 19:49
我會去食遂位計的涮涮鍋。又多野揀,又食得開心

siuman3317
|
食中式点心的舖頭
babyhowie
|
一個人飲茶,鍾意叫隻乳鴿,
想食又食唔晒可以打包!
芳姑姐
|
海仔媽 發表於 18-8-21 19:29
難得唔駛湊仔,可以一個人去食野,係度諗食乜時發現最難一個人去食既應該係中菜。。。想叫的食物好多,但問 ...

一個人我唔會去酒樓,茶餐廳算了
海仔媽
|
siuman3317 發表於 18-8-22 01:25
食中式点心的舖頭

唔係想食點心,想食小炒王/中式牛柳個類小菜野
mydearson
|
一個人的話,我首選食日本嘢,叫個蟹籽沙律,刺身,小食,再加碗麵或者烏冬就大滿足
siuman3317
|
海仔媽 發表於 18-8-22 07:03

新蒲崗有間叫麻麻雲吞鷄的小菜全可選半碟燉湯多款又正你可以上開飯睇下餐牌啱吾啱食先呢間好味呀我常幫襯的
Fishqqma
|
我會去食壽司
_kapo
|
大排檔?叫一兩個小菜啤啤佢
tsung
|
食壽司
happybebebe
|
我經常都一個人,通常去快餐店食
熱媽
|
海仔媽 發表於 18-8-22 07:03
去大家獲/大檸樂,食2餸飯(有中式中柳,生抄骨,蒸金銀蛋咁日日唔同款。你叫2set ,有4個餸慢慢食,食唔晒打包返屋企家比小朋友食又得
唔好煩我
|
我會去d小館,唔會去酒樓。唔係怕怪,係怕太貴

同埋只會叫一碟

不過間唔時想叫多碟都無問題,最多擰走剩下的
|
babyhowie 發表於 18-8-22 02:39
一個人飲茶,鍾意叫隻乳鴿,
想食又食唔晒可以打包!

乳鴿點會食唔晒吖?我一個人(emoji)兩隻都得呀
cyyiu
|