又係時候就要換passport

good_pig
|
想問1月份...會不會係換證旺季呢
因為8月到期咁...

又....換證期間, 舊證仲可以用的吧?

先謝~!

係HKSAR

mercurycc
|
8月到期2月換到唔遲,去某d國家得3個月期都無問題架,
未攞到新証照用舊証可以的。
good_pig
|
mercurycc 發表於 18-8-21 22:11
未攞到新証照用舊証可以的。 ...

原來2月頭CNY, 咁CNY後去拎都仲得
JD930
|
mercurycc 發表於 18-8-21 22:11
未攞到新証照用舊証可以的。 ...

mercurycc
|
good_pig 發表於 18-8-21 22:43
原來2月頭CNY, 咁CNY後去拎都仲得
網上或郵寄都好方便。
wcpcelia    發表於 18-8-22 09:52
good_pig
|
mercurycc 發表於 18-8-22 09:06
網上或郵寄都好方便。

都係,影返相先,哈
bosch
|
估唔到你會問呢d 問題。
catjeffcat
|
bosch 發表於 18-8-22 09:13
估唔到你會問呢d 問題。

可能佢提醒大家.... 要留意唔好過期.....
bosch
|
catjeffcat 發表於 18-8-22 09:19

我都懷疑過樓主有呢個動機。
PCCW2319
|
catjeffcat 發表於 18-8-22 09:19

因為現在距離聖誕節仲有幾個月(大約4個月), 都係要提供大家留意passport夠唔夠6個月啦!唔夠就嗱嗱聲去換新啦
catjeffcat
|
bosch 發表於 18-8-22 09:24
我都懷疑過樓主有呢個動機。

應該係.... 如果唔係到左旅遊旺季, 月經 post 又出現....
catjeffcat
|
PCCW2319 發表於 18-8-22 09:24
因為現在距離聖誕節仲有幾個月(大約4個月), 都係要提供大家留意passport夠唔夠6個月啦!唔夠就嗱嗱聲去換 ...

無錯....
PCCW2319
|
catjeffcat 發表於 18-8-22 09:34
無錯....

雖然樓主好心溫馨提示大家。但最終都會係旅行旺季前1星期或幾日, 就會有旅行證件問題出現。
catjeffcat
|
PCCW2319 發表於 18-8-22 09:37
雖然樓主好心溫馨提示大家。但最終都會係旅行旺季前1星期或幾日, 就會有旅行證件問題出現。 :hap ...

真心唔明..... 而家個個都有智能手機.....
可以 set 定係 calendar 度...... 半年前提醒自己,
再講訂機票時都要 check 下個 passport 幾時到期,
要做準備..... 幾百用十年... 就算早左換一年都係幾
十蚊..... 遲左趕住做.... 晨咁早去排... 可能無車去要
搭的士咪仲貴..... 仲要嚇餐 C 趕唔到就無得去張機票
仲貴....

PCCW2319
|
catjeffcat 發表於 18-8-22 09:46
可以 set 定係 calendar 度...... 半年前提醒自己,
再講訂機票 ...

當我決定去旅行時(自由行) , 第1個動作就係睇passport幾時到期, 去既地方需唔需要簽證。
catjeffcat    發表於 18-8-22 09:59
goat
|
再講訂機票 ...
我都會到期前一年就去換,

人係有惰性, 一定會諗住"仲有一年"、"仲有半年", 拖拖下就到期
catjeffcat    發表於 18-8-22 09:56
mercurycc
|
再講訂機票 ...
有d人覺得早一個月攞舊果本係都蝕左。
catjeffcat
|
mercurycc 發表於 18-8-22 09:56
有d人覺得早一個月攞舊果本係都蝕左。

得番一個月都飛唔到.....
cattz288
|
PCCW2319 發表於 18-8-22 09:24
因為現在距離聖誕節仲有幾個月(大約4個月), 都係要提供大家留意passport夠唔夠6個月啦!唔夠就嗱嗱聲去換 ...

咁講咩時間都係換証時間喎
mercurycc
|
catjeffcat 發表於 18-8-22 09:57
得番一個月都飛唔到.....
意思有人覺得多個半年前換都覺得蝕本。

其實好多國家只要逗留期間本護照有效就無問題架。