地中海,西班牙,東歐大家會想去邊玩呀?

asd456
|
想同家人去個長啲嘅旅遊,請問呢三個地方,邊度好玩啲,想同老公帶12歲阿仔去及時行樂?

請問自由行定跟團好呀?

希望有人去過可以答下我,thank you
cinda72.
|
我會揀東歐啦
但去旅行跟團冇乜引,自遊行好玩d
yokulami
|
我揀東歐,不過要慢慢plan
linglingchai
|
回覆 asd456 的帖子

有條件的話,全部都去,下年暑假一次過去哂.
EstrellaDamm
|
asd456 發表於 18-8-21 23:46
想同家人去個長啲嘅旅遊,請問呢三個地方,邊度好玩啲,想同老公帶12歲阿仔去及時行樂?

請問自由行定跟團 ...

個人鍾意西班牙。觀光、文化嘢以至食嘢都好。

至於自由行定跟團,好視乎你地以往旅遊習慣。我地自由行慣咗,唔需要跟團。
海仔媽
|
個人喜愛西班牙,因為超鐘意tapas, 同睇flamingo
nainaitze
|
揀東歐,第一次先跟團探索吓先,跟團係走馬看花咁玩幾個國家,不過自己覺得有興趣嘅地方就可以下次plan深度自由行
tsung
|
linglingchai 發表於 18-8-22 00:03
回覆 asd456 的帖子

有條件的話,全部都去,下年暑假一次過去哂.

Agree
Wish1388
|
東歐已去過,之後想去地中海
其實3個地方都唔錯
wcpcelia    發表於 18-8-22 09:56
lilywl
|

一見地中海,以為你想講頭髮
KTKTKT5
|

我認我怪獸, 如果比著係我, 仔12歲我會佢去波蘭+德國, 認識第二次世界大戰, 參觀集中營, 東西德分裂, 因為選文科, History好大機會接觸。

另外德國嘅德意志博物館(科學館)、車展覽館提起科學興趣

不過去集中營嘅行程會先問佢先 (ps 唔肯定有冇話幾多歲先可以去)

#我無小朋友, 但如有, 我都係偏怪獸, 想佢乜都識d, 因為遊山玩水, 德國楚格峰, 國王湖都靚
是的
|

帶12歲仔去西班牙睇皇馬啦!

東歐以睇風景為主,如果未去過會覺得好靚好童話,不過睇多幾次就好悶,遊客又多。大人實成日要話影相留念,中學生恐怕未能次次配合到wow, 我諗。
minlbc
|

阿仔要返學,即係得聖誕節、新年、復活節、暑期有假。
要睇咩季節,冬天定夏天適合咩地方。
其實我都想知!
minlbc
|
是的 發表於 18-8-22 09:05
帶12歲仔去西班牙睇皇馬啦!

東歐以睇風景為主,如果未去過會覺得好靚好童話,不過睇多幾次就好悶,遊客 ...

如果唔鍾意足球, 西班牙重啱嗎?冬天去ok 嗎?
東歐。我怕冬天太凍!
stkyo
|
我個人喜歡中歐

可以考慮玩奧、捷、匈

我啱啱星期一係希臘返嚟,我個人幾鍾意

我幾鍾意以上國家嘅建築、交通、食物同埋治安
LittleRoxie
|

我三處都去過
西班牙最舒服,食嘢最正
地中海那次,我一次過去了希臘,埃及
土耳其....非常辛苦
但未去過海琴海,你係想像唔到
海水可以咁藍,又唔同太平洋海島那種藍
希臘菜又出奇地啱胃囗
埃及就睇古蹟,非常宏偉
東歐!上星期才從東歐回來,如果想一次去哂主要景點,就跟團。
車程都耐,主要睇建築。
如果唔貪心,可以只去捷克深度遊
布拉格,真的係我暫時見識過
最美麗的歐洲城市
而且捷克消費平,在五星級酒店
吃一個afternoon tea,100hkd per head
在德國一百元只能吃一個麥當勞餐
Ashleycorina
|
KTKTKT5 發表於 18-8-22 09:05
我認我怪獸, 如果比著係我, 仔12歲我會佢去波蘭+德國, 認識第二次世界大戰, 參觀集中營, 東西德分裂, 因為 ...

你講的行程好好,我都係成日周圍去旅行的人。
但個集中營,咁多年之後我都仲好深刻,太難忘。
我都會帶仔女再去
是的
|
minlbc 發表於 18-8-22 09:09
如果唔鍾意足球, 西班牙重啱嗎?冬天去ok 嗎?
東歐。我怕冬天太凍!

係wow, 冇諗過都會有男仔5鍾愛足球。

其實我5怕凍,出年2月去芬蘭追北極光,如只想睇歐洲風景冬天日短夜長,我覺得5抵玩,睇你去東歐邊度先?
LittleRoxie
|
minlbc 發表於 18-8-22 09:07
阿仔要返學,即係得聖誕節、新年、復活節、暑期有假。
要睇咩季節,冬天定夏天適合咩地方。
其實我都想知 ...

歐洲冬天日短夜長
不適合旅遊
除非到北歐睇極光
但冬天去也有好處,人小價錢平
Ashleycorina
|
回樓主,三個地方,西班牙最適合一家人有小朋友!
真係乜年紀都適合去,有得玩有得睇有得食。

我自己好喜歡東歐,但我鍾意去d地方又唔適合帶小朋友同老人家