產後脫髮

lovebaby2018
|
我已經產後3個月,最近甩好多頭髮,比起大肚個時還要多,梳一梳都甩,洗頭甩得仲得人驚
想問有冇媽媽都係咁?要食d咩補充?
haha748494
|
我用生薑洗頭水,食芝麻粉。BB飲人奶定奶粉?
|
haha748494 發表於 18-8-22 17:08
我用生薑洗頭水,食芝麻粉。BB飲人奶定奶粉?

人奶
EstrellaDamm
|
lovebaby2018 發表於 18-8-21 23:55
我已經產後3個月,最近甩好多頭髮,比起大肚個時還要多,梳一梳都甩,洗頭甩得仲得人驚
想問有冇 ...

呢個係正常現象喎,產後三個月開始甩頭髮就受荷爾蒙轉變影響。一般人大肚時頭髮會停止甩,就生完幾個月一次過甩,所以睇起嚟甩好多,再過多幾個月你會見新頭髮生出嚟。我生完大半年,而家前額附近好多新頭髮企晒起身。

|
EstrellaDamm 發表於 18-8-22 19:19
呢個係正常現象喎,產後三個月開始甩頭髮就受荷爾蒙轉變影響。一般人大肚時頭髮會停止甩,就生完幾個月一 ...

原來係咁。聽你咁講,係咪唔洗理佢
EstrellaDamm
|
lovebaby2018 發表於 18-8-22 19:38
原來係咁。聽你咁講,係咪唔洗理佢

我冇特別理,因為第一胎都係咁,我見會再生出嚟又一大把頭髮所以無擔心。

RubyYu07
|
正常!我都係產後3個月甩頭髮好嚴重!你要補鈣吖。人地都話要,我錯過左補鈣既黃金時期。
RubyYu07
|
EstrellaDamm 發表於 18-8-22 19:48
我冇特別理,因為第一胎都係咁,我見會再生出嚟又一大把頭髮所以無擔心。

的確,甩極都係大把頭髮。
|
RubyYu07 發表於 18-8-22 20:48
正常!我都係產後3個月甩頭髮好嚴重!你要補鈣吖。人地都話要,我錯過左補鈣既黃金時期。
...

要食咩補鈣呀?
pigpiglamlam
|
lovebaby2018 發表於 18-8-22 21:02
要食咩補鈣呀?

食鈣片最直接,黑芝麻,黑豆都得
RubyYu07
|
lovebaby2018 發表於 18-8-22 21:02
要食咩補鈣呀?

食鈣片啊,生完仲要繼續食。
hamsterma
|
lovebaby2018 發表於 18-8-21 23:55
想問有冇 ...

我都係呀,甩的好犀利
|
RubyYu07 發表於 18-8-22 22:21
食鈣片啊,生完仲要繼續食。

我由大肚個時就食緊惠氐個隻到而家,淨係食佢夠唔夠?
laisausau
|
想問有冇 ...

補蛋白質丶鈣丶鐵,休息要足夠~盡人事啦,我有客人産後一年先甩梳係唔會梳甩的,只是本來就甩左然後你剛好梳頭啫~訓多d訓多d!用brush唔好用扁梳,盡量唔好理啦~已過立秋,春秋一向會甩多d,轉季人體自然調整好好休息
RubyYu07
|
lovebaby2018 發表於 18-8-22 23:05
我由大肚個時就食緊惠氐個隻到而家,淨係食佢夠唔夠?

係咪materna啊?我生完都無食了,隔左幾個月先識得食鈣片。