產後脫髮

lovebaby2018
|
我已經產後3個月,最近甩好多頭髮,比起大肚個時還要多,梳一梳都甩,洗頭甩得仲得人驚
想問有冇媽媽都係咁?要食d咩補充?

ipcs
|
lovebaby2018 發表於 18-8-21 23:57
我已經產後3個月,最近甩好多頭髮,比起大肚個時還要多,梳一梳都甩,洗頭甩得仲得人驚
想問有冇 ...

我都係咁,生完未夠2個月開始脫,而家BB 3個半月,一洗完頭成身都好似落葉咁痴晒d頭髮,地下又有好多,連我老公都睇到好驚。
聽jm講食鈣片有用,但都想請教食邊種鈣片好?
反而懷孕期間無乜點甩過。
HOPEFORBB
|
我有呢個情況,仲去睇咗內分泌科,以為自己甲狀線問題返發

睇完發現唔關事,醫生話一般係產後3-6個月會有咁o既情況,而我都發現自己近期脫髮好似無之前咁嚴重
freshrose
|
ipcs 發表於 18-8-22 07:55

我都係咁,生完未夠2個月開始脫,而家BB 3個半月,一洗完頭成 ...

我醫生開善存俾我,生完就開始食,而家bb 就快兩個月,torchwood 無脱髮問題
ipcs
|
freshrose 發表於 18-8-22 13:01
我醫生開善存俾我,生完就開始食,而家bb 就快兩個月,torchwood 無脱髮問題
...

想問下你食緊的善存有幾多mg鈣同幾多維他命D?Thanks
|
HOPEFORBB 發表於 18-8-22 11:59
我有呢個情況,仲去睇咗內分泌科,以為自己甲狀線問題返發

睇完發現唔關事,醫生話一般係產後3-6個月會有 ...

6個月後就自然停止左脫髮?
|
freshrose 發表於 18-8-22 13:01
...

2個月未開始脫姐,我2個月時都未有脫髮問題
HOPEFORBB
|
回覆 lovebaby2018 的帖子

我接近七個月左右先開始甩少咗
cychan1992221
|
回覆 lovebaby2018 的帖子

產後脫髮好正常~慢慢就會好
ipcs
|
lovebaby2018 發表於 18-8-21 23:57
想問有冇 ...

頭先買左隻咀嚼鈣片,試下食希望有改善啦
|
ipcs 發表於 18-8-22 14:47
頭先買左隻咀嚼鈣片,試下食希望有改善啦

你試下睇下有冇改善
我個樽惠氐仲未食晒,唔轉住喇
|
想問有冇 ...
Hello lovebaby2018, 荷爾蒙隨著懷孕而變化,連帶影響咗頭髮嘅正常生長同脫落規律。 脫髮一般係產後3, 4個月出現, 但會大概係6至12個月間恢復原來嘅規律。建議媽媽保持均衡飲食, 攝取適量蛋白質同鐵質,有助提供營養俾頭髮生長架。 含豐富蛋白質嘅食物有魚、肉、牛奶同雞蛋, 而含豐富鐵質嘅食物有黃/黑豆、蛋類、魚、蝦、蘋果、菠菜、香蕉、蘿蔔、薯仔等等。

我地網頁有更詳細資料, 媽媽可以參考返架, https://www.nutricia.com/zh-hk/e ... ring-Pregnancy.html