點算呀?來左兩日就走

sassyqueen
|
話homesick 禾
完全發夢狀態,唔乾淨,又話識煮飯但來自到菜心都唔知熟唔熟
之後問佢,話佢屋企有工人,問佢仲乜來香港,佢話想experience life in hk
Poyau
|
當working holiday?
fitfish
|
会否借橋来香港。返大6做黑工至真呀?
sassyqueen
|
Poyau 發表於 18-8-22 01:16
當working holiday?

好想喊呀
sassyqueen
|
fitfish 發表於 18-8-22 03:04
会否借橋来香港。返大6做黑工至真呀?

表現咁差,邊有人請呀
fitfish
|
佢扮差駁炒仲正。 即賠一個月即走
fitfish
|
呢條友做2日話走。吾係幫你打工。借你伸佢来另有目的

正经打工的吾係咁
sassyqueen
|
fitfish 發表於 18-8-22 03:11
佢扮差駁炒仲正。 即賠一個月即走

佢話比一個月通知
PCCW2319
|
sassyqueen 發表於 18-8-22 03:41
佢話比一個月通知

嘩!!! 遇到呢d外傭真係欲哭無淚。

記住一定寫信去入境處投訴個外傭。
fitfish
|
估係海外菲
fitfish
|
大6人請黑工菲要求甚低。只要係菲就OK
wcpcelia    發表於 18-8-22 08:56
細姐姐
|
sassyqueen 發表於 18-8-22 03:41
佢話比一個月通知

咁咪仲耍出一個月糧俾佢?

佢要走,就俾佢走

冇心做,留係度都冇用。盞眼寃

佢哋係冇成本,飛嚟香港玩吓,係香港僱主最蝕
PCCW2319
|
sassyqueen 發表於 18-8-22 00:39
話homesick 禾
完全發夢狀態,唔乾淨,又話識煮飯但來自到菜心都唔知熟唔熟
之後問佢,話佢屋企有工人,問 ...

呢個係之前你所講38歲教師嗎?
lily-of-valley
|
混吉架, 咁嘅物體仲比佢留係度? 尤得佢走。 記得complain to Immigration, 呢個野得2日就話走, 又衰成咁。 走得咁過癮。 明呃你申請佢來, 然後以為佢在灣仔好吃香。
yingmi
|
咁得意, 佢地唔係要問那邊AGENT 借錢交費用,才可以來香港嗎?仲要賠一個月俾你, 想EXPERIENCE HK 都要成本喎, 夠住大酒店啦喎。
sassyqueen
|
PCCW2319 發表於 18-8-22 09:07
呢個係之前你所講38歲教師嗎?

係,比一個月通知我唔使補錢佢走
奇怪係話完走,又想不停想學做家務又對我小朋友好好,只係household performance 超差,同佢隻耳仔係撞聾,home sick

wcpcelia    發表於 18-8-24 08:54
sassyqueen
|
yingmi 發表於 18-8-22 10:44
咁得意, 佢地唔係要問那邊AGENT 借錢交費用,才可以來香港嗎?仲要賠一個月俾你, 想EXPERIENCE HK ...

佢老公比錢佢的。一個月通知
PCCW2319
|
sassyqueen 發表於 18-8-22 11:08
係,比一個月通知我唔使補錢佢走
奇怪係話完走,又想不停想學做家務又對我小朋友好好,只係household perf ...

咁可能佢有責任感卦,即使辭職都要做好呢份工。

做開教師, 都預左家務未必做得好。咪相信佢係 home sick囉。 事到如今都無計, 如果係辭職唔做。

你好似係上網自己direct hire? 咁金錢損失應該經agent請海外菲傭低。
sassyqueen
|
PCCW2319 發表於 18-8-22 11:16
咁可能佢有責任感卦,即使辭職都要做好呢份工。

做開教師, 都預左家務未必做得好。咪相信佢係 home sick ...

原來佢老公係做校長,自己已經有樓有車,家裏有工人有個女一出世已經工人做到而家,佢係老公俾錢來,尋日話唔做同老公講,老公仲話俾錢叫佢走,係佢自己唔肯,想攞多啲係香港體驗,所以想留多一個月先走,真係俾佢玩死

PCCW2319
|
sassyqueen 發表於 18-8-22 12:01

原來佢老公係做校長,自己已經有樓有車,家裏有工人有個 ...

真係暈...