開刀後使用腰封一問

魚蛋仔
|
在網上見到有人話開刀生bb後,留院期間已經可以開始使用腰封了,用了傷口無咁痛,請問有無相睇下係用什麼樣的腰封呢?我將會在政府醫院開刀,也可以帶去醫院用嗎?
whomen
|
魚蛋仔 發表於 18-8-22 00:42
在網上見到有人話開刀生bb後,留院期間已經可以開始使用腰封了,用了傷口無咁痛,請問有無相睇下係用什麼樣 ...

我用六甲村束腹帶
TorresChow
|
在網上見到有人話開刀生bb後,留院期間已經可以開始使用腰封了,用了傷口無咁痛,請問有無相睇下係用什麼樣 ...

用咗束腹帶,健步如飛
魚蛋仔
|
TorresChow 發表於 18-8-22 14:58
用咗束腹帶,健步如飛

開刀後第幾日開始用呀?
魚蛋仔
|
whomen 發表於 18-8-22 14:57
我用六甲村束腹帶

謝謝你,你生完第幾日開始用呀?有無咩要注意的地方可提示下我呀?
TorresChow
|
魚蛋仔 發表於 18-8-22 19:57
謝謝你,你生完第幾日開始用呀?有無咩要注意的地方可提示下我呀?
...

落地就要帶束腹帶,上床休息就放鬆,等傷口保持通爽,落床盡可能側身,手爭借力,唔好太用腰力,慢慢落避免扯到傷口,起身後坐係床邊回下氣,見冇頭暈眼花先好再開步行,加油
魚蛋仔
|
TorresChow 發表於 18-8-22 21:49
落地就要帶束腹帶,上床休息就放鬆,等傷口保持通爽,落床盡可能側身,手爭借力,唔好太用腰力,慢慢落避 ...

多謝
魚蛋仔
|
whomen 發表於 18-8-22 14:57
我用六甲村束腹帶

係咪哩款呀?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Daisywong313
|
我用佩儷,我諗政府都可以用既,
但要人幫你帶,唔知姑娘會唔會?
或者等家人黎果陣幫你帶左先落床
janede1314
|
我用3M, 一落床就用了
魚蛋仔
|
janede1314 發表於 18-8-26 11:31
我用3M, 一落床就用了

會cool到開刀的傷口位置嗎?
TorresChow
|
魚蛋仔 發表於 18-8-26 12:03

就係要cool穩傷口附近位置,避免因步行時,肚皮嘅震動會痛楚,打噴嚏同咳都好難頂會痛,到時你就明白
janede1314
|
魚蛋仔 發表於 18-8-26 12:03

包住傷口個位置,固定左以免郁到個傷口
魚蛋仔
|
janede1314 發表於 18-8-26 17:23
包住傷口個位置,固定左以免郁到個傷口

多謝晒
魚蛋仔
|
TorresChow 發表於 18-8-26 16:03
就係要cool穩傷口附近位置,避免因步行時,肚皮嘅震動會痛楚,打噴嚏同咳都好難頂會痛,到時你就明白
...

多謝
小王子母后
|

我係私家醫院,醫院有送。第三日就用腰封,好似減肥咁cool住,你就唔會覺得傷口痛,好似分散曬啲注意力咁,用啦~我果條掉左啦~你去買,基本差不多款式
小小郭夫人
|
魚蛋仔 發表於 18-8-22 19:07
開刀後第幾日開始用呀?

落床前就要用
JD930
|
魚蛋仔 發表於 18-8-25 15:13
係咪哩款呀?