氣憤難平

jovym
|
今天因約了朋友,下班後匆匆到奶奶家看bb,遺下了家中門匙(離開時並不知道)。
及後回家發現沒了門匙,按門鈴請老公開門,問他我的門匙會否留在奶奶家,他說應該是,因飯枱上有一束鎖匙(他在奶奶家吃飯)。但沒給我拿回家。
我很憤怒,他認不出我的鎖匙(有家中鎖匙丶鎖匙扣也是他送的),又沒通知我(可以whatsapp)
而他家除了我沒有人會自己開門,根本無人會拿鎖匙出來。
我覺得他一點也不為我設想,沒想過若我沒鎖匙會多麻煩和失措。連跟他家人確認是否他們的也沒做,還怪我反應大。

是我小氣嗎?但我真的覺得他沒為我做什麼。
858D
|
jovym 發表於 18-8-22 01:16
今天因約了朋友,下班後匆匆到奶奶家看bb,遺下了家中門匙(離開時並不知道)。
及後回家發現沒了門匙,按 ...

我持以下觀點與角度:人的能力有限。
愛人有從三方面去愛:心,意,力。
三方面都是屬於能力。
有些人盡了其心,意,力,也不過是達於此程度。
我也常向我家父母解析我前夫並不是一點也不為我和他們設想,只是他的能力不夠他們使用而已。
我不能說一句我前夫,一說他立即還惡過我,怪我反應大,難相處。
Nancy20090615
|
858D 發表於 18-8-22 02:28
三方面都是屬於能力。

同意,佢根本冇諗咁多野,反应慢十拍,佢平日都係咁吧
jovym
|
858D 發表於 18-8-22 02:28
三方面都是屬於能力。

謝謝妳給我道出重點
真的無論有心丶意還是力也沒令人有被愛的感覺。
jovym
|
Nancy20090615 發表於 18-8-22 07:24
同意,佢根本冇諗咁多野,反应慢十拍,佢平日都係咁吧

對,平常也是踢兩踢才郁一郁。
我可以體諒他工作辛苦,家中大小事務我自己來。
而這次只是舉手之勞,我嬲的是根本無心。
他還怪我反應大,我更加憤怒。
shannon_fky4186
|
jovym 發表於 18-8-22 01:16
及後回家發現沒了門匙,按 ...

你老公應該係見到門匙,但意識唔到無門匙既結果。

大部分男人都係咁思考,即係見到D種子唔會意識到第日會有個瓜、要準備淋水工具等。見一想十係女人既橫向思維先做到。

但男人肯用心,可以將做一件事做得好好。

所以,唔好怪佢啦
Nancy20090615
|
jovym 發表於 18-8-22 08:08
而這次只是舉手之勞,我嬲 ...

佢係咁即係正常,佢有一次係咁就嬲嬲豬姐。
jovym
|
shannon_fky4186 發表於 18-8-22 08:33
你老公應該係見到門匙,但意識唔到無門匙既結果。

大部分男人都係咁思考,即係見到D種子唔會意識到第日會 ...

那他的反應是否一般老公的standard?
jovym
|
Nancy20090615 發表於 18-8-22 08:38
佢係咁即係正常,佢有一次係咁就嬲嬲豬姐。

或者是日積月累
和感覺彼此的用心差距太大
|
jovym 發表於 18-8-22 08:42
那他的反應是否一般老公的standard?

無錯,係一般老公既standard。所以先話你唔好怪佢

反而係你要求既,就係高於standard。有無呢D老公呢?有,在女人堆成長既老公就有機會做得到。

好似我早排漏左個電話響夫家,仲已經搭左車番娘家。一般男人就會無辦法啦,等老婆聽日過番黎攞。我老公就打俾我媽講聲佢宜家搭車攞個電話俾我,請我媽咪接我車同阻止我即刻搭車番夫家攞電話。

但其實我係男人思維,打算兩日後先攞番個電話

唔好羨慕,女人堆長大既男人,又有其他野令你煩爆
jovym
|
shannon_fky4186 發表於 18-8-22 08:51

反而係你要求既,就係高於standard。有無呢D ...

好羨慕

有什麼煩惱?這樣細心

而且在女人堆中長大居然沒被縱壞,難得難得
Kristytracy
|
jovym 發表於 18-8-22 08:08
而這次只是舉手之勞,我嬲 ...

我都覺你反應大左,可能你日績月累加麻發出來。
jovym
|
shannon_fky4186 發表於 18-8-22 08:51

反而係你要求既,就係高於standard。有無呢D ...

斷估唔會要化妝先出街啩
|
jovym 發表於 18-8-22 08:56
好羨慕

有什麼煩惱?這樣細心

隨手講幾個:
1) 我有99之餘,附送兩個姑9。我老公在女人堆中長大,家庭觀念極重,所以我嫁入去要搞得掂同3個女人既相處

2) 接受你一路拍拖時,你男友(老公)已經成日俾佢屋企既女人不停追魂call,我果時成日企隔離等佢地電話慢慢講。

3) 老公太過“知足”。女人比較唔中意冒險,平平淡淡、簡簡單單就夠,我老公正是受此思想浸淫,所以“夠生活就得”(呢句原文引述姑9),上進心?咁冒險!唔得?
|
jovym 發表於 18-8-22 09:03
斷估唔會要化妝先出街啩

唔化妝。不過一得閒就執屋,好煩好大壓力,不停問呢樣要唔要,果樣要唔要
jovym
|
shannon_fky4186 發表於 18-8-22 09:09
隨手講幾個:
1) 我有99之餘,附送兩個姑9。我老公在女人堆中長大,家庭觀念極重,所以我嫁入去要搞得掂同 ...

對,忘記了會附送姑仔姑拉
jovym
|
Kristytracy 發表於 18-8-22 08:58
我都覺你反應大左,可能你日績月累加麻發出來。

其實我的大反應只是拒絕他幫我回夫家取回鎖匙,說:「唔駛,我自己返去攞。」

我覺得是正常反應,不會一點怒氣都無吧?
|
jovym 發表於 18-8-22 09:24
對,忘記了會附送姑仔姑拉

係呀。

我既case係附送兩個強勢姑9,我的姑9們會成日(一日四至五次)打黎問我老公響邊同做緊咩,唔知以為係老婆打黎

不過好彩我的姑9們唔會搞我,剩係搞我老公,咁我咪獻出個老公,由得佢地開心下囉
QY08040408
|
我就唔會為咁小事發脾氣嬲喇,自己辛苦。男人唔會為依D事氹你,因為真係好小事。而家係你自己大頭蝦漏低鎖匙姐,又唔係冇門口入……
至多心平氣和小小同佢講下,下次見到咁情況應該主動打俾你問下係迷你賴低……
mini1204
|
我真係吾知有乜好嬲
比我扭佢自己返去攞順便買雪糕返黎比我食已經解決