邊度有得買 雞尾酒蝦

hidebaby
|
邊度有得買 雞尾酒蝦 cocktail shrimp?

喺超級市場見過一兩次, 仲唔係成日有

一盤盤畀你生食嗰啲

Poyau
|
up
|
IKEA 見過
20150618bb
|
hidebaby 發表於 18-8-22 02:19

wcpcelia
|
我在宜家買過
D..D
|
以前係T字百隹見過
isismiffy
|
Sogo, Ikea
sasa0208
|
馬莎
PerryChak
|

一田有
dreamx2
|

好好食嗎,大約幾錢
pi0219
|
759 見過
hidebaby
|
我喺Taste 同marketplace都見過, 一田都見過, , 但係都好似見過得一間有, 就算大啲嗰間超級市場都唔一定有

ikea嗰啲唔係咁相似

仲有冇人知道例如細嗰啲凍肉舖會有得賣
hidebaby
|
回覆 hidebaby 的帖子

anyone?
tsung
|
2521 發表於 18-8-22 16:02
IKEA 見過

hidebaby
|
推一下
etfamily13
|
其實呢個cocktail shrimp係剛剛熟的蝦。你唔使買shrimp ring的。每次party我都自己整。我買急凍已經熟左的蝦解凍,然後自己買cocktail sauce,其實一樣。如果你想在好味d,可以買急凍蝦仁,大滾水淥蝦,剛剛夠熟即刻沖冰水。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
hidebaby
|
回覆 etfamily13 的帖子

唔該曬, 你好似好有經驗
熟咗嘅急凍蝦同蝦仁有咩分別?

同埋你會建議喺邊度買呢啲材料會好食啲?

仲有你有冇煮過啲相畀我see see?

唔該曬
etfamily13
|
呢個係買返來解凍已熟的蝦。自己買生的返來整就保證爽口,大滾水落蝦攪一攪,拿一粒上來剪開,中間剛剛熟就要即刻拿起沖冰水。如果買已熟急凍的就要試下先知邊個牌子好味。我通常買開邊間急凍好味就去返買同一牌子。圖片呢次我貪方便買另一間,佢地整得過熟所以比較鞋唔爽口。
你可以用鹽yip一yip,少少鹹會好味d,因為cocktail 醬唔多鹹的。鍾意的話可以加買新鮮檸檬直接渣幾滴係蝦度會更鮮味。同埋大隻的蝦好爽口d。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
hidebaby
|

回覆 etfamily13 的帖子

你會建議到我邊一個牌子ok嗎, 至少我試一下先
如果街市買新鮮嘅蝦, 可唔可以煮熟咗之後擺落冰格過幾日先慢慢食?

唔該曬
小可愛11
|
2521 發表於 18-8-22 16:02
IKEA 見過