開始自己帶環保飲管出街用了

bigheadshan
|
開始自己帶環保飲管出街用了保飲管出街用了,其實都唔係好麻煩,當為支持環保出一分力啦!
sugarsuagrlow    發表於 18-8-22 16:57
HFGL
|
我都有
sjnl43
|
回覆 bigheadshan 的帖子

唉! 試過去上校雞比個杯佢, 佢先入左紙杯先倒返入去

都唔知咩道理, 啊上校伙記, 同佢講係到食, 都係比一堆篕,又碗又杯篕

再加支飲管去快活咩, 做飲品果個會幫你加埋飲管

當當又係, 係到食, 飲品粟米杯, 可以走篕啦,死要加篕

d 環保團體, 做咩唔返對下佢地

結倫: 唔係巿民唔環保, 係大機構問題

BBgaga
|
sjnl43 發表於 18-8-22 04:09

講得啱呀!D商人年賺咁多錢 好應該帶頭為環保出力,我見外國己經有連鎖餐廳轉用紙飲管了。
choc_choc
|
唔用最環保
wcpcelia    發表於 18-8-22 10:28
bb130505
|

我以前訂過一次性食具,杯和蓋是一套的,盒和蓋也是,所以,唔用蓋,可能最後d蓋也是掉。
激烈的海狗
|
bigheadshan 發表於 18-8-22 03:08
開始自己帶環保飲管出街用了保飲管出街用了,其實都唔係好麻煩,當為支持環保出一分力啦!
...

我冇用飲管。
食buffet都會巡環用隻碟(除非有汁就唔會)。
用手巾減少用紙巾。
家居垃圾分類回收。

熱媽
|
激烈的海狗 發表於 18-8-22 07:48
我冇用飲管。
食buffet都會巡環用隻碟(除非有汁就唔會)。
用手巾減少用紙巾。
我食buffet 都係只用1~2隻碟,不停咁重用,但D侍應就好好心咁成日收走我隻碟。
uglytwins
|

我試過係麥當當比個水杯,叫佢哋加水,職員又係先將水倒入紙杯度,再倒入我個水杯,之後掉咗個紙杯
小ice
|
uglytwins 發表於 18-8-22 07:59
我試過係麥當當比個水杯,叫佢哋加水,職員又係先將水倒入紙杯度,再倒入我個水杯,之後掉咗個紙杯:igiveu ...

tsung
|

kolher
|
BBgaga 發表於 18-8-22 04:15
講得啱呀!D商人年賺咁多錢 好應該帶頭為環保出力,我見外國己經有連鎖餐廳轉用紙飲管了。
...

香港宜家都用緊,我覺得ok
wan_sosin
|
唔好怪前線員工,佢哋要跟手則做野,否則比人炒魷都似。
佢哋以衛生角度出發,客人用過嘅碟同杯,如攞去refill, 會有機會接觸到其他食具,食材,於是都係會用新嘅。
catjeffcat    發表於 18-8-22 09:26
lam133
|
...

我冇用
BBgaga
|
kolher 發表於 18-8-22 08:31
香港宜家都用緊,我覺得ok

IKEA
olkan
|
如果要用環保飲管,我會自己帶。信唔過食店會認真洗飲管內污漬
sasa0208
|
熱媽 發表於 18-8-22 07:54
我食buffet 都係只用1~2隻碟,不停咁重用,但D侍應就好好心咁成日收走我隻碟。
...

因為食物衛生問題,怕生熟交叉嘛
sasa0208
|
...

我都有袋住,但無次次用
sjnl43
|
bb130505 發表於 18-8-22 07:40
我以前訂過一次性食具,杯和蓋是一套的,盒和蓋也是,所以,唔用蓋,可能最後d蓋也是掉。
...

大集團就係有能力, 屈到廠家唔一套套賣

環團可以不比大集團壓力?

jasmineoj
|
我咩飲管都唔用好多年了,其實除咗珍珠奶茶呢D一粒粒嘢嘅飲品之外,都無咩問題不過我都唔係特別鍾意飲珍珠奶茶